• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Algaland

Mit szivsz Rita? En meg elegge padlon vagyok mostanaban...adhatnal belole!:unsure:
Khm, Rita közben pici bettákat szelektált :):whistle:
Szerintem friss levegőt szív valahol, csak nem tudom hogy hol, mert a belvárosba nem az van.:D
Bulinegyed, sok "vicces cigit" szívó emberke megy el az utcán, passzív-viccescigi-dohányzók vagyunk, biztos pont elég adagot kapunk belőle, hogy fura tüneteket váltson ki. :)

Ahhoz képest, hogy a GA weboldalon sincs fent (készlethiány) és a srácok sem hirdették, ti csak találtatok a boltban egy csapat brigit.:whistle:
Nokiás doboz @ZaCK kezébe, és minden megoldható ;):whistle:
 
Újabb hajónapló bejegyzés :)
Vízcsere kész, most szerencsére nem voltak azok a tünetek az állatokon, mint a legutóbbinál. @Luigi13 : a légpumpát (illetve a csövet és a porlasztót :D ) mégsem raktuk a hordóba, először kipróbáltuk azt, hogy az oxydatort a vízben hagyjuk.
Múlt hétvégén a szűrővel volt egy kis kalandunk, erről még nem számoltunk be. Pár hete lecseréltük a OASE Biomaster 350-et egy használt 600-asra. Elég sok alkatrészük kompatibilis és mivel a miénkről tudtuk, hogy fiatalok még a tömítések és jól működnek, amit tudtunk, átraktunk ebbe: csőcsatlakozó adapter, fűtő csatlakozóadapter, előszűrőház. Azon kívül, hogy időnként random levegőt kezdett kitolni magából, nem volt vele gond, minket ez mégis idegesített. Szétszedtük, alaposan körbekentünk mindent szilikonzsírral és kicseréltük a csőcsatlakozó adapter arra, amit kaptunk hozzá. Na ezt nem kellett volna. :) Orrán száján elkezdett folyni a víz. Gyorsan leállít, kifolyt vizet feltakarít, csőcsatlakozó adapter visszacserél, szűrő beindít, múkod! Viszont ezt a random levegőzést továbbra is csinálta. Black friday-t kihasználva rendeltünk egy új adaptert és fejtömítéseket, majd teszteljük azzal mi a helyzet, november végére várható a megérkezése. Olvastuk az OASE szűrős topicban, hogy mások is küzdenek ezzel, és valaki teflonszalagot tekert a csőcsatlakozókra. Ma mivel úgyis vízcsere volt, szétszedtük a szűrőt is, átöblítettük a mátrixot, visszaraktuk a purigent és tekertünk mi is egy réteg teflonszalagot. Pár nap múlva meglátjuk, használt-e. :whistle:

Az akváriumban egyébként minden okés, ecset szépen lassan visszaszorulóban van, a köveken egyre kevesebbet látunk. (y)
Stemek tegnap este kaptak egy kis fazonírozást, h'ra-t, super redet és cabomba furcata-t visszaültettük, legyenek minél szebb pirosak. :love:

A furcata elég szépen bebokrosodott már:
IMG_20181117_192037.jpg

Egy szokásos szögből lőtt fotó a mai állapotról, 18 hónapja indultunk, hihetetlen! :eek:
IMG_20181117_192526.jpg
 
Írtuk korábban, hogy az OASE szűrőnk időnként levegősödik. Nos, ez továbbra sem szűnt, a teflonszalag sem segített rajta túl sokat, sőt, az utóbbi pár napban még gyakrabban hallottuk, éjszaka meg nem túl jó érzés erre ébredni. :drowning:
A GA black fridayt mi is kihasználtuk és rendeltünk a szűrőhöz pótalkatrészeket, többek között egy csőcsatlakozó adaptert is, amik a héten jöttek meg (+fejtömítést és fűtő lezárót és egy fűtő csatlakozó adaptert, de ezeket nem cseréltük). Ma volt rá időnk vele foglalkozni, szétkaptuk és ha már úgyis le kellett húzni a csöveket, megpucoltunk alaposan mindent (no meg a múltkor @Luigi13 -ék is beszóltak, hogy elég undi a beszívónk :D ), csöveket és a lilyt is patyolatra nyaltuk. :hungry: Előszűrő is kitakarítva, a szűrő belsejét viszont nem bontottuk meg, az nem rég volt tisztítva.
Várjuk, hogy folytatódik-e a levegősödés, a flow mindenesetre észrevehetően nőtt. (y)
 
Várjuk, hogy folytatódik-e a levegősödés
Nem akarjuk elkiabálni, de mintha megoldotta volna a csere. Korábban egy kis mozgatásra (többször egymás után is) is erősen elkezdte tolni magából a bubikat, most egy határozott döntögetés után csak picit csinálja, a következő próbálkozásnál meg nem. (y) Az mindenesetre érdekes, hogy ezeknek - rendszeres kenegetés és odafigyelés mellett, ritkán szétszedve - ennyi lenne az élettartama, 1,5 év? o_O
Ma nyírtuk és visszaültettük megint a stemeket, a hátsó sorunk kezd egész pofásan kinézni. :love:
Black flájdéjen vettünk egy CO2 reduktort is, ennek a cseréje is ma lesz, csak arra jobban fel kell készülnünk. :D Amit a CO2 szettel kaptunk, nem vagyunk benne biztosak, hogy akvarisztikai, és félünk ha ürül a palack, gyilkos lehet. :)
 
A legkisebb kicsibetták átkerültek nagyobb akváriumba, a búgató medencét kinőtték. Költözés előtt létszám ellenőrzés volt, 32-t számoltunk, a legelső 2 példányos próbálkozásunkhoz képest egész jó ;):love:
Az új lakosztály: 30x30x35-ös kocka, Seachem Tidal 75-tel szűrve, telepakolva mátrixxal (kb. 1,5 liter), teljesen le van fojtva és szivaccsal eltakartuk a skimmer részét, a beszívót és a kiömlő nyílás elé is raktunk, mert még fojtva is elég nagy sodrásra képes, a kis betták meg nem csípik. :) Szivacsokkal viszont okés. A világítást egy picike leecom és sunsun pilács biztosítja. Fűtés: OASE heatup 100, hőfok 28-ra van beállítva, kávéfilterben pedig catappa törmelék ázik. :)
IMG_20181202_205243.jpg
IMG_20181202_205346.jpg
 
Jól ráéreztünk a reduktor cserére (bár azt még mindig nem tudjuk, okozott volna-e gondot), ugyanis a cserénél ahogy mozgattuk a palackot, feltűnően könnyű volt. A reduktor kisebb értéket mutatott, mint korábban, de nem vettük észre. A csere után az új is alacsony nyomást mutatott, szóval tuti üres közeli volt már. Ma hozták is a csere 10 kg-os törpe palackot. Az előző nem volt tele, amikor vettük, ezért tudjuk, hogy legalább 1,5 évig jók leszünk ezzel. ;)
 
A munkahelyi akvába bekerült 2 új csigusz, mivel az életük veszélyben volt a helena miatt, azt hazahoztuk. Amíg kitaláljuk mi legyen vele (itthon mindenhol van csiga), egy befőttes üvegben van. Ma kapott két hólyagcsigát vacsira. Nézzétek a nagy vadászt! :eek::coffee:
 
A munkahelyi akvába bekerült 2 új csigusz, mivel az életük veszélyben volt a helena miatt, azt hazahoztuk. Amíg kitaláljuk mi legyen vele (itthon mindenhol van csiga), egy befőttes üvegben van. Ma kapott két hólyagcsigát vacsira. Nézzétek a nagy vadászt! :eek::coffee:
Na, ennyi időt nálam nem hagynak a csiguknak a gömbhalaim.
Valaki amúgy épp helenákat keres.;)
 
Az utóbbi időben kicsit hanyagoltuk a naplózást minden akváriumnál, a következő napokban igyekszünk pótolni. Most csak a munkahelyiről ejtenénk pár szót:
Az egyikünk melóhelyéről átkerült a másikunk munkahelyére kb. 1,5 hónapja, azóta kezdett egész jól magához térni (sajnos nem jutott rá elég idő az előző helyen, és ez meglátszott).
Tápozásban átálltunk a @dexkill löttyre (reklám, majd a jutalékot beszedjük valamikor ;) ) a növények meg is hálálták, viszont jött ez a karácsonyi időszak, amikor is valaki átállította a világítást 24 órásra (szünet előtt direkt ellenőriztük, hogy minden okés-e). Kicsit bealgásodott, és ezen is cserélt ledek vannak, ami még jobban kedvez nem csak a növényeknek, de az algáknak is. :)
Ez a látvány fogadott ma:
IMG_20181227_121357.jpg
Vízcsere sajnos nem fért bele az időbe, amit sikerült, letöröltük, kicsit kevesebb heti adagos tápot kapott és 1-et dimmeltünk még a világításon. Január 2-án meglátjuk, lesz-e eredménye (ha csak át nem állítják megint az időzítőt) :)
 
Back
Oldal tetejére