• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Algaland

Wohooo, mégiscsak jó cucc! :rolleyes:
Manapság nem használt régi saláta növény, dísznövénynek is használható: Vörös Laboda - Atriplex Hortensis var Rubra
Nagyon jól sikerült berendezni. Tetszik.
Rákoknál és oto-knál nekem két növény jött be: sóska, és bébi spenót. Fejes saláta, gyermekláncfű stb. nem. Valószínűleg ezeknek van "Íze". A sóskát mikróban addig főzöm egy kanál vízben, amíg meg nem barnul (5-10 másodperc). A spenótnak kicsit több kell.
 
Újabb hét eltelt, és holnap itt az ideje az első nyírásnak is, nagyon beindultak a dudvák. :)
Csináltunk képet a nyírás előtti állapotról, egyedül a parvula az, ami sokkal lassabban nő, mint a többi. Úgy tűnik, hogy a múlt héten sikerült végre beállítani a megfelelő CO2 szintet is, most már szinte minden növény bubizik estére és a DC is szép világoszöld lesz.

Heti események:
- volt egy nem tervezett vízcsere hét elején, a vízben turkálva sajnos levertük a DC-t és az összes indikátor folyadék belefolyt a vízbe :cry:. Valamelyik topikban olvastuk ugyan, hogy ekkora mennyiség nem nagyon tesz kárt, a biztonság kedvéért azért volt egy 50%-os csere
- a nitrit/ammónia szintet sikerült végre stabilizálni, amiket a cél érdekében tettünk: 1-2 naponta vízcsere, minden nap Seachem Prime adagolása, hogy megkössük a nitritet/ammóniát, extra bacikultúra minden vízcserénél Stability-vel és Dennerle aquarium starter rapid-dal (szintén a GA-ból, de a webshopos linket nem találtuk)
- megjelent egy kis zöld pontalga, ezért elkezdtünk foszfátot adagolni

Állatvilág jól érzi magát, csak a cory-k tűnnek kicsit kényesebbnek a többieknél, náluk 3-4 naponta 1-1 példány elhullik sajna, már mínusz 6-nál tartunk. :( A vizes vb tiszteletére volt egy ugrónk is: ma találtunk a földön mumifikálódva egy RC-t. Legalább már tudjuk miért nem láttuk napok óta...
A kertben található növényekkel még mindig kísérletezgetünk, ezek jöttek be eddig: sóska, spenót, mángold (egyik nagy kedvenc), egérdinnye, bazsalikom (másik nagy kedvenc), vörös laboda (3. nagy kedvenc), babérlevél (ezt sokáig kellett főzni, hogy puha legyen, és felkeltse az érdeklődésüket), mirrhafű (inkább az Otoknak ízlett).
Száraz eledelekből szerencsére nálunk nem nagyon válogatnak (a brigik is megesznek kb mindent, ha elég picire összemorzsoljuk), csak az Eheim lemezes tápja nem ízlik senkinek, bekapják és kiköpik.:yuck:

A kis akvában is teljesen beállt már a szűrő, minden mért érték rendben van, mivel minimálisan elkezdett algásodni is, ideiglenesen (és persze önként jelentkezve) áttelepült 2 amano, 1 oto és 3 sisakcsigusz (ők végleg itt maradnak). 2 nap alatt eltüntették az alga nagy részét. Kirakjuk őket majd egy kezelés idejére, mert vannak hidrák és őket még meg kell semmisíteni mielőtt jönnek a BlueDreamek lakni. A Dennerle Scaper's Light-ot cseréltük Chihiros A301A Plusra (4-et visszadimmelve megy) és kapott egy programozható elosztót is, ami szuper (ha mellette van a géped).
Ami kicsit érdekesség számunkra, hogy majdnem ugyanazok a növények vannak a két akiban, és mintha a crypto, és a reineckii is jobban éreznék magukat lowtech körülmények között, a parvula viszont udvariatlanul elolvadt. Illetve a reineckii-t a hightech-ben a halak folyamatosan kopasztják/eszik (nem is néznek ki túl jól emiatt) viszont oldalról nézve már elég tekintélyes gyökérzetet hoztak, szóval várunk (ahogy @Szabó Henrik is javasolta, az idő a legjobb barátunk, és eddig többször beigazolódott, hogy igaza van). (y)

Hétvégére és jövő hét közepére tervezett dolgok: mindkét szűrőnél nagygenerál, csőtisztítással.
Ennek oka: két hét szabi, ami alatt anyós/anyu (attól függ melyikünk oldaláról nézzük) :LOL: fog vigyázni a kicsikékre. Készítünk neki egy kis táblázatot, amiben minden nap ikszelheti, hogy adott-e tápot, ill. a kicsinél átállunk addig a heti tápozásra (kivéve a carbo), hogy ennyivel is egyszerűbb dolga legyen. Állatok etetésére azt találtuk ki, hogy kétnaponta kapnak majd valamit, ezeket előre kiadagoljuk egy ilyenbe:
adagolo.jpg
Gyógyszertárban vettünk egy heti gyógyszeradagolót, így csak bele kell öntenie az "etetőkarikába". :cool:

És akkor jöjjön néhány kép is:
nagy1.jpg
nagy2.jpg
kicsi1.jpg
kicsi2.jpg
 
A coryk sajnos továbbra is hullanak, most két nap alatt 2 is. :sick:
Tünetek: kifakulnak/világosszürke színük lesz, szinte mozdulatlanok a talajon, ha valaki a közelükbe megy, vagy hozzájuk ér, nem is reagál rá, ezután másnapra, vagy akár pár órán belül elpusztul. Az egyiken megfigyeltük, hogy mintha a farokúszója hiányos lenne, az ő mozgása furcsa is volt, a talajról hirtelen elindult a vízfelszín felé nagyon gyorsan, de spirális mozgásban, aztán ugyanolyan gyorsan és spirálisan le és becsapódott a talajba. :(
A másiknak is hasonló volt a farokúszója, valamilyen fertőzésre gyanakodnánk, elkezdtünk adagolni Seachem Paraguard-ot, hátha segít... :nurse:
 
Elegünk lett a parvula passzivitásából, így betettünk meg 2 doboz dennerle pusillát.:rolleyes: Mindenki jól van, az elmúlt 2 hétben csak 1 habrosus mínusz. Ma érkezett 4 Pygmy Cory és pajzscsigák ellen 2 pici helena.:whistle: Mostanság ejtünk majd egy szűrő takarítást is.
A piciben van egy kis ecset, a carbo bepirosította, ugyanitt az összes (3db) sisakcsiga feladta :(, valószínűleg a nagy hőség, és/vagy a hydra elleni kezelés folyományaként (fél fecsi ferdocat cicapaszta lett feloldva benne). A blue dreamek átköltöztek a kicsibe, a nagyban meg van egy vegyesvágott kisgarnéla alom. :cool:
A hőséget éppen-csak túléltük, amikor itthon már 32 fok volt az akváriumok a 28-at kóstolgatták, ventilátorok 24/7-ben mentek. Még a házi készítésű jéggel működő légkondi sem segített sokat (bár mi szerettünk előtte ülni).:barefoot: A képek mobilosak, előre is elnézést.
Az egyik oto segített pusillát ültetni.
IMG_20170812_k.jpg
IMG_20170812_k3.jpg
IMG_20170812_k4.jpg
kisakva
IMG_20170812_k2.jpg
 
Ma ismét átestünk 1-1 vízcserén (a héten beszereztünk egy új RO készüléket nyomásfokozó pumpával, amivel kb. negyedére csökkent a vízgyártás ideje), ill. a nagy akvánál egy szűrőtakarításon is. Az előszűrőben megint elég sok volt a trutyi, de a belső tálcák viszonylag tiszták voltak. Ami kezd nem tetszeni az OASE szűrőnél az a tálcák gyenge anyaga. Nekünk mindegyikben (kivéve a legfelsőt, abban a gyári szivacs+Seachem Purigen) mátrix van, és kb. 5 percig azzal legóztunk, hogy megfelelően egymásra tudjuk rakni őket, mert itt-ott mindig félreállt valamelyik, kicsit elhajlik az oldala és nem feküdtek fel egymásra rendesen, így az egész nem volt vízszintben és a szűrő tetejét sem tudtuk rárakni.
A növényeket fazoníroztuk kicsit, mohákat megnyírtuk (párhuzamosan nyírás+porszívó egy vödörbe) és a sok mulmot is próbáltuk kiporszívózni, amit összeszedtek. Alga minimálisan van mindkét medencében, de egyáltalán nem vészes, pár helyen az ecsetet még kezeljük carboval, egyelőre mi állunk nyerésre.
Van egy petés blue dreamünk, aki természetesen nem akart pózolni a kamerának, drukkolunk, hogy legyen sok picike belőle. Ennek örömére felkerült a skimmerre a védő itt is (szúnyogháló és gumi, mert a belső védő végül nem vált be).
Egy életkép (ismét csak mobilos, lusták vagyunk elővenni a másik gépet):
IMG_20170820_182415_k.jpg
 
Ma nem volt jó érzés hazajönni... :( A kis akváriumban 3, a nagyobban 1 halott kék garnéla fogadott minket, a tünetek alapján erős a gyanú, hogy valami bakteriális fertőzés (barna színűek a tarkójuknál) és sajnos a többiek közül is sokaknál látható, hogy fertőzöttek.:sick:
A leírások nem kecsegtetnek túl sok jóval, mindenesetre csinálunk egy nagy vízcserét, és kapott mindkét akva paraguardot.
Az a furcsa, hogy néhány új növényen kívül (megbízható forrásból) nem került más az akváriumokba, ezért nem értjük, mi ez a hirtelen járvány...:cry:
 
Szegénykéim. :( Drukkolok, hogy ne legyen több elhullás.

Köszi, sajna ma reggelre volt még egy, most piros :( Azt írták erre a fertőzésre, amelyiken látni a tüneteket, 1-2 napon belül elpusztul... Tegnap legalább 6-8-nál láttuk, köztük az egyik petésen is...
 
Azt lehet tudni, hogy hogyan fertőződnek meg? Mármint egymáshoz érnek, vagy ez a víz miatt már mindenkire veszélyes lehet? Nem akarjátok karanténozni őket? Kölcsön tudom adni a kis 10 literest még a belső szűrővel is, ha esetleg helyetek nem lenne hozzá. Nem mostanában fogom berendezni.
 
Azt lehet tudni, hogy hogyan fertőződnek meg? Mármint egymáshoz érnek, vagy ez a víz miatt már mindenkire veszélyes lehet? Nem akarjátok karanténozni őket? Kölcsön tudom adni a kis 10 literest még a belső szűrővel is, ha esetleg helyetek nem lenne hozzá. Nem mostanában fogom berendezni.
Hehe, aranyos vagy, köszi! (y) az a baj, hogy ennél a karantén nem működik, az egész tankot kezelni kell, bármennyire is rossz érzés lesz látni a csökkenő létszámot, úgy néz ki, ezen (is) át kell esnünk... :unsure:
A fertőzést nem tudjuk, mivel került bele, az még rejtély. Leküzdjük a gonoszt :nurse: és beszámolunk róla (reméljük, hamarosan)
 
Nekem a sakurákat tizedelte meg valami rendesen, minden nap 5-10 darab feküdt a földön, egy hétig vártam, addig elment vagy 150 darab, aztán fogtam csináltam egy 70%-os vízcserét, baktérium kultura, és megállt. Nálam, érintetlen volt az akva, vagy fél éve, csak jött magától. Bocs, hogy belepofa , csak leírtam . Kitartás ! (y)
 
Hehe, aranyos vagy, köszi! (y) az a baj, hogy ennél a karantén nem működik, az egész tankot kezelni kell, bármennyire is rossz érzés lesz látni a csökkenő létszámot, úgy néz ki, ezen (is) át kell esnünk... :unsure:
A fertőzést nem tudjuk, mivel került bele, az még rejtély. Leküzdjük a gonoszt :nurse: és beszámolunk róla (reméljük, hamarosan)
Rendben, megy a drukk. :) (y)
 
Nem akarjátok karanténozni őket?
Szia! Sziasztok!

Tudomásom szerint, ha az a cél a karanténnal, hogy megmentsük az áldozatot, akkor csak ront a helyzeten, ha egy null kilométeres szűrővel üzemelő akváriumba (zéró biológiai közeggel rendelkezőbe) helyezzük át. Gyakorlatilag esélytelen megmenteni. Ha csak az elkülönítés a cél, akkor működik.
@tsokee Sikeres és eredményes praktizálást kívánok! :pompous::nurse:
 
Miért látom egyre több naplóban, hogy a garnélák fertőzöttek vagy férgesek?
Kezdek megijedni ettől. Nálad van már javulás, túlélik?
 
Miért látom egyre több naplóban, hogy a garnélák fertőzöttek vagy férgesek?
Kezdek megijedni ettől. Nálad van már javulás, túlélik?
Seachem ugy tunik segit, a heten ketnaponta volt egy aldozat, a napi sok helyett. Majd ha lesz meg lefenykepezem mi a tunet, mert eleg feltuno. Sajnos tovabbra sem tudjuk mi okozza es honnan jott.
 
Back
Oldal tetejére