• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Akváriumok

Nincs sok változás, lassan történik minden, ezt szeretem a low-tech-ben :) Világítás már 6,5 óra. Remélem sikerül szereznem valami normális lámpát, nem jön be ez a kékes fény. Mindenképp Dennerle-t szeretnék. Előről kivettem a fekvő gyökeret, jobb oldalra bekerült egy kis Crypto Parva. A Fissin látok új, apró hajtásokat, abból kötöztem egy kicsit a fára is, nem volt könnyű víz alatt, 10 literben :D Garnélák nődögélnek, szaporulat még nincs.
TDS: 180, PH továbbra is 7, ezt valamiért nagyon stabilan tartja.
 
Néhány apróbb változás, kapott egy Dennerle nano hőmértőt az akva. Jávai moha kikerült, helyette Karácsony moha a sarokban. Bal oldalra plusz egy kő.
Előre került egy kis Marsilea Hirsuta. Garnélák nőnek, a Sakuráknál már a nyereg is megjelent, petés nőstény egyenlőre nincs.
Minimális pontalga az ágak végén. Világítás 7,5 óra.
TDS: 158 ppm, PH: 7

74997
 
Pénteken bekerült 4 db Boraras Brigittae és 2 Süncsiga valamint 1 Amano garnéla...
Szombaton vettem észre az egyik Brigittae-n, hogy darakóros. Utoljára talán gyerekkoromban volt darakóros halam.
A garnélák miatt vegyszeres kezelés, sózás, vízhőmérséklet növelés nem jöhetett szóba. Kicsit utána olvastam a dolognak, így még aznap este nyomtam az akváriumba 0,3 ml Carbot. A halon kb 5-6 pötty lehetett, de evett és nem is viselkedett furcsán. Ma reggel már kisebbek voltak a pöttyök, továbbra is csak azon az egy halon. Nyomtam 0,4 ml Carbot. Mostanra 2 db pöttye maradt.
 
Ez az akvárium idő közben gazdát cserélt, Lili EI Natural akváriuma lett. Mivel mindig is tetszett a brazil kardfű, ezért megpróbáltam low-techben, nincs táptalj, nincs aktív talaj, se CO2, csak visszafogott tápozás és igazi low ütemben fejlődik is.
Akvárium: Dennerle Nano Cube 20L
Világítás: Dennerle Led 5.0
Fűtés: nincs
Hűtés: Dennerle Nano CoolAir
Szűrő: Dennerle Nano sarokszűrő
Aljzat: Dennerle Nano garnéla aljzat 3kg
Dekoráció: Pagoda kő, Red Moor fa
Tápozás: napi 0,5ml Carbo, heti 2x 0,5 ml Micro és 0,2 ml Macro
Halak: 1 Oto, 10 Boraras brigittae
Garnélák: Red Sakura, CBS, Amano
Növények: Anubias nana pangolino, Bucek, Brazil kardfű, Karácsony moha, Stau, Helferi, Bacopa, Rotala bonsai, Blyxa
Vízparaméterek:
RO visszasózva, heti 30% vízcsere
PH: 6,6; TDS: 154; GH: 5,5; KH: 1,5
9B46AE4F-4F7B-41AF-9FC5-2597BD6F5037.jpeg
 
Utoljára módosított:
A hét végén sikerült elindulni (2022.07.30). A 20L helyett 30L-rel. Abból raktam össze, ami volt itthon, kivéve az üveg. Most szerettem volna barna talajt világos háttérrel (opál fólia), így a talaj Manado lett. Eddig egyszer használtam egy 10 L-es akváriumba, de abba nem ültettem, így ültetéssel kapcsolatban nem voltak tapasztalataim. Felhasználás előtt rendesen átmostam, a lebegő szemcséket egy szűrő segítségével felfogtam és az került alulra az üvegben, így a végén 1 db sem úszkált a felszínen. A víz kristálytiszta lett feltöltés után. Viszont kétségeim vannak, hogy a Marsilea egyáltalán meg marad-e benne... Kapásból 4 tövet újra kellett ültetni és hát a víz alatt tényleg nem egyszerű a Manado-ban ültetni. Így a 4 hetet biztosan kivárom az élőlényekkel. Jelenleg 6 órát világítok és hetente emelem 30 perccel, úgy kb 9-10 óráig. Van itthon egy Dennerle NANO Style LED L 8.0 lámpám, de félek ez erős lenne low-tech-hez. Kipróbáltam a Dennerle Nano light 11W lámpát új fénycsővel, olyan volt a Led 5.0 után, mint ha elemlámpával világítanék, de lehet az is működne 10 óra világítással. A fát egy hétig áztattam, most már penész sincs rajta. Indító baktériumot az első héten használok, Dennerle Nano FB7 BactoClean. A szűrést tudnám még fokozni, Ehiem Eheim Classic 2211 és 2213 van itthon Matrix-al töltve, üveg ki-be folyókkal, csak nincs még szekrényem az akváriumhoz.

Akvárium: Dennerle Nano Cube 30L
Világítás: Dennerle Led 5.0
Fűtés: nincs
Hűtés: Dennerle Nano CoolAir
Szűrő: Dennerle Nano sarokszűrő (Dennerle Nano Bio szűrőanyag)
Aljzat: JBL Manado 3kg
Dekoráció: Lávakő, Red Moor fa
Tápozás: heti 3ml TF Planter, napi 0,5 ml TF Macro, napi 0,5 ml Seachem Flouorish Excel
Halak: 2 Oto, 12 Galaxy Rasbora
Garnélák: Red Sakura, Amano
Csigák: 4 Süncsiga
Növények: Microsorum pteropus 'Narrow', Cryptocoryne albida Brown, Cryptocoryne x willisii, Cryptocoryne parva, Anubias barteri var nana Pangolino, Bucephalandra spec. 'Mini Needle Leaf', Bucephalandra 'Deep Purple', Riccardia chamedryfolia, Marsilea hirsuta
Vízparaméterek: RO visszasózva, heti 20% vízcsere
 
Utoljára módosított:
Viszont kétségeim vannak, hogy a Marsilea egyáltalán meg marad-e benne... Kapásból 4 tövet újra kellett ültetni és hát a víz alatt tényleg nem egyszerű a Manado-ban ültetni.
Én kvarc kaviccsal(pl. Dennerle Quartz Gravel) keverem felesbe a Manadot. Úgy sokkal jobban megy a víz alatti ültetés. Az E. parvula, a MC, a HC gyepek szépen fejlődtek benne, Marsilea hirsuta még nem volt. A M. crenata is fejlődött, terjedt benne, csak egyéb okok miatt (valószínűleg) állandóan hosszú száron hozott leveleket, ami miatt nem lett gyepem belőle...
 
Back
Oldal tetejére