• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Akvárium ragasztás

svarci2

Kertész szaki
Nem találtam sehol ilyen jellegű kérdéssel foglalkozó topicot,ezért nyitok neki egyet.Lehet van másnak is ilyen jellegű kérdése amit meg szeretne osztani.
Olyan kérdésem lenne hogy: A testvérem most szeretne csináltatni Opti White üvegből akváriumot.A méretei: 90 hosszú, 40 mély és 45 magas.Azt tervezzük, hogy 8-as üvegből lenne. Ahogy nézegettem az ilyen méretű akváriumokat a GA shopban, 8-as üvegből készülnek és nincs bennük merevítés,ha jól tudom ;) Az a kérdésem tehát,hogy elég e a 8mm-es üvegvastagság ekkora méretű akváriumhoz.
Várom a hozzáértő válaszokat,köszi :thumbup:
 
Szerintem elég lehet! Én ilyen hossznál a hordósodás miatt már 10-est használnék!
 
Itt egy jó kis szerkezet akvárium ragasztáshoz.Nagyobb akikhoz kiváló segédlet.

http://www.mondodiscus.com/discus/artic ... uario.html

terza-lastra.jpg

scotch6.jpg
 
Sokkal fontosabb, hogy a ragasztás patent legyen. Ennél a máretnél már rendesen van nyomás és ezeket az átlátszó ragasztókat rendesen próbára teszi. Ezt csak a feltöltés után látod majd.
 
Még valami, kimondottan akvárium szilikont használjatok. Jóval erősebb és tartósabb mint a mezei társai.
(pl. Den Braven Aqua-Silicone)
 
Hello mindenkinek!

Amikor a szilikon ragasztók tartósságáról esett szó az előző sorokban felmerült bennem a kérdés, hogy mennyi ideig bírják ezek a ragasztók, hány év használat után kell (ha egyáltalán törvényszerű, hogy kell) újraragasztani az aksikat, ha nem akarunk egy hatalmas özönvíz kíséretében rájönni, hogy nemrég kellett volna...
Mindez azért is érdekel, mert ha a régi 100 literes aksimból került volna az összes víz hirtelen a padlóra, hát annak sem nagyon örültem volna, de nemrég sikerült egy 900 literes ötszög alakú akváriumhoz hozzájutni és hát azt hiszem elpattanna egy-két ér a fejemben, ha ezen engedne el a ragasztás. :shock: Miután alaposan átvizsgáltam találtam is rajta egy két helyen olyan szakaszokat, ahol a ragasztó láthatóan már csak a ragasztott üvegfelület felét fogja(12mm-ből kb 6-7mm-t) és kicsit aggaszt a dolog, még nem is mertem egyenlőre feltölteni...
 
Szia becherovka!

Tavaj dobtam ki egy 1990-ben boltban átlátszó szilóval ragasztott 8mm vastag üvegű, 100 literes akváriumot, aminek minden sarka meg volt már törve(rendszeresen a kádban takarítottam alátét nélkül).
Folyamatosan üzemelt ersztés nélkül, csak azért dobtam ki, mert belülre volt ragasztva egy fekete habosított háttér ami eléggé elöregedett.

20 évet tehát valószínű, ha rendesen meg volt csinálva jó anyagból!

Az más kérdés hogy ha nem a kezdetektől van nálad, nem ismered az előéletét (készítése idejét, volt-e vízzel mozgatva, sérülések, szakszerűen készítették stb...), akkor nagy a rizikó!

Lepróbálni csak egy üres medencében merném, ilyen időben egy jól szigetelő búvár ruhában! :lol:

A méretéből itélve a mozgatása sem egyszerű, 100kg körül lehet üresen!

Csak ha szereted az izgalmakat!!!

A.ttila
 
Szia!
A búvárruha jó ötlet, van esetleg kölcsönbe egy? :D
Amúgy tényleg nem túl egyszerű mozgatni, 170kg üresen csak az üveg. Négyen vittük-már ha azt a nyögve nyelést lehet így nevezni- és a lépcsőzésnél egy kicsit le is vertük sajna...
Lehet várok nyárig, akkor viszonylag jobb medencévé alakítani a házat, ha beütne a...de megpróbálok optimista lenni! :lol:
Minden esetre beüzemelés előtt vágatok bele két, vagy három áthidalást, mert jelenleg csak hosszanti merevítések vannak benne alul-felül. Az előző tulaj évekig használta tengeri aksiként gond nélkül, legalábbis nem dicsekedett arról, hogy eresztene...
 
A helyedben inkább újra ragasztanám, ha úgysem sürgős beüzemelni. Lehet, hogy nem jön jól ez a plussz kiadás, de azért közel egy köbméter víz a házon belül sokkal durvább károkat okozhat, ha mégsem tart a ragasztás... :crazy:
 
Hát most nagyon el kezdtem agyalni ezen a lehetőségen! Ha rászánnám magam van tippetek, hogy hol tudok beszerezni kimondottan akvárium ragasztására alkalmas szilót, amit a kolegák pár sorral feljebb már említettek?
 
Sziasztok!
lehet venni a drága ragasztókat,de minek? 2-300 literig tökéletesen megfelel az FBS is.havernál üzemel olyan 240 literes (100x40x60-as) amit 1994-ben ragasztottam.azóta is tökéletes,sosem folyatott,már a 3. hátteret koptatja benne.természetesen sok száz,esetleg 1000 litereset már tényleg csak speckó ragasztóval és szakemberrel csináltatnék.kisebbeknél viszont felesleges,legyen letisztítva,zsírtalanítva az üveg és nem lehet gáz. szerintem! :D :D :D :D
 
Hali!

A napokban szeretnék merevítést vágatni a nagyobbik aksimhoz, biztos, ami tuti alapon, de egy díszhalboltos ismerősöm elbizonytalanított az élek csiszolásával kapcsolatban, ugyanis ő azt mondta, hogy az üvegesnek véletlenül se engedjem meg, hogy lecsiszolja a ragasztandó éleket, mert nemcsak hogy drága, de a csiszolt éleket feleannyira sem fogja meg a ragasztó... Amikor én erre azt feleltem, hogy ha jól tudom azért kell csiszolni, mert ilyen vastagságnál(12mm) már ferdén törik az üveg és úgy nem olyan jól ragasztható a felületek eltérő távolsága miatt, erre annyit mondott, hogy "ne törjön ferdén"! Ők is évtizedek óta gyártanak akváriumokat, még saját üvegesük is van(aki ezek szerint el tudja úgy vágni az üveget, hogy az derékszögű élekkel rendelkezzen csiszolás nélkül is), de eddig akárhány üvegesnél jártam rögtön a csiszolás volt a második szavuk! Na akkor kinek higgyek? Nem a jobb ár, hanem a jobb végeredmény lenne a célom!
 
Csiszolással felérdesíted a felületet, ami ezáltal jelentősen megnő. Nagyobb fajlagos felületen pedig biztosan jobban tart a ragasztó. Szerintem.
 
Igen ez lenne logikus!És szerintem a legtöbbször csiszolják is, csak nem értem miért javasolták, hogy ne. :?
 
Teljesen jogos lenne a feltevésed,de ez most kivételesen nem emiatt van. Velük szerettem volna levágatni a merevítéseket, de el kellett küldjenek egy másik üvegeshez, mivel aki nekik dolgozott sajnos lerobbant és így nem tudta vállalni a melót. Viszont azóta több szakit is megkérdeztem, akik ugyanezt a tanácsot adták, mégpedig, hogy csiszolni csak azokat az éleket kell/szabad, amiket nem ragasztunk és ezeket is csak azért mert biztonságosabb(nem vág) és esztétikusabb! A csiszolatlan felületek sokkal erősebb ragasztást biztosítanak!
 
becherovka said:
Teljesen jogos lenne a feltevésed,de ez most kivételesen nem emiatt van. Velük szerettem volna levágatni a merevítéseket, de el kellett küldjenek egy másik üvegeshez, mivel aki nekik dolgozott sajnos lerobbant és így nem tudta vállalni a melót. Viszont azóta több szakit is megkérdeztem, akik ugyanezt a tanácsot adták, mégpedig, hogy csiszolni csak azokat az éleket kell/szabad, amiket nem ragasztunk és ezeket is csak azért mert biztonságosabb(nem vág) és esztétikusabb! A csiszolatlan felületek sokkal erősebb ragasztást biztosítanak!


Hello


Amíg nem gép csiszolja bár tök mind1 de felesleges azon matekozni melyik élt szabad melyiket nem..inkább mindet az a biztos...
 
Back
Oldal tetejére