• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Akvárium bútor

Markiboy

Főkertész
Sziasztok!

Sajnos megépíteni nem tudtam/tudom (diákként nagyon szűk a keret, és nem is tudnék mit rárakni :D ), azonban Google SketchUp segítségével terveztem egy akvárium bútort, 120 × 45 centis akráviumok részére. A bútor kicsit ADA stílusra hajaz, de a képeken majd ti is jobban látjátok.

Egy színes, végső állapotú kép:
8560980519_4516695339_h.jpg



Ahogy a kép is mutatja, a szekrény alja kiugrik egy kicsit, és akvárium méretéhez képest minden oldalon 5 centit, úgyhogy az alap mérete 130 cm × 55 cm.
8560980589_bf1d2b5b2b_h.jpg

Az oldalát képző lécek, és a köztük lévő merevítők is 5×5 centisek.

Az alapra rákerült egy két centis lap, ami könnyedén megtudja tartani az akrárium gépészetét. Erre a lapra kerül rá a nyolc fő "oszlop" amiken könnyedén eloszlik az akvárium súlya. (Ha az akrávium súlya 280 kg megtöltve, és berendezve, akkor is egy ilyen oszlopnak csak 35 kilót kell kibírnia.) Ezek a tartó elemek is 5×5 centisek, és a köztük lévő felső merevítések is.
8560980533_deafdf4063_h.jpg


A következő képen csak a falak kerültek be, valamint a felső lap, amin végül az akvárium nyugszik majd. A falak 1 centi vastagok, a felső lap pedig két centi. Így az egész szekrény magassága 70 centi, ami az ADA bútorok magasságának felel meg. A belső terében a legmagasabb Eheim szűrő is könnyedén elfér, valamint a csöveknek szánt lyukak is ki lettek alakítva, mind két oldalon. (Egy szűrő nem szűrő :D )
8562086354_a49e531e52_h.jpg



És végül, de nem utolsó sorban az ajtók is bekerültek, marással az oldalukon, amikben elférnek a zsanérok, és így belehet tenni úgy az ajtót, hogy nem ugrik ki a szekrény falának síkjából, és még ki is lehet nyitni. Az ajtók is 1 centi vastagok.
8560980515_f58ff6e2b0_h.jpg


A végső cél persze az, hogy majd egy napon megépítem, és meg is ajándékozom a szekrényt egy 120 centis opti-white akváriummal :D De ez persze még a jövő zenéje... Viszont írjatok, véleményezzetek, milyen lett, és persze remélem meghoztam valakinek a kedvét a barkácsoláshoz :)


U.i.: Ha valaki szeretné az eredeti Google SketchUp fájlokat, annak szívesen elküldöm e-mailben.
 
Én nem csinálnék neki olyan kiugró talp részt, mert nekem így nem tetszik, de ízlések és pofonok különbözőek. :)
Viszont, amit én mindenféleképpen másként csinálnék, hogy nem a lábakat engedném fel teljesen és úgy azokat kötném össze felül, hanem fordítva csinálnám. Azaz felül is olyan keretet csinálnék, mint ahogyan az aljánál tervezted és ezt a keretet ültetném rá a lábakra. Sokkal teherbíróbb lenne az egész.
Erről a képről beszélek:
8560980533_deafdf4063_h.jpg

Remélem érthetően írtam le.
 
Én nem csinálnék neki olyan kiugró talp részt, mert nekem így nem tetszik, de ízlések és pofonok különbözőek. Viszont, amit én mindenféleképpen másként csinálnék, hogy nem a lábakat engedném fel teljesen és úgy azokat kötném össze felül, hanem fordítva csinálnám. Azaz felül is olyan keretet csinálnék, mint ahogyan az aljánál tervezted és ezt a keretet ültetném rá a lábakra. Sokkal teherbíróbb lenne az egész.

Értem persze mire gondolsz, és igazad is van, masszívabb lenne úgy. A kiugró részt azért tettem bele, hogy kicsit elüssön a sima ADA stílusú bútoroktól, meg gondoltam jobb lenne az összhatás, hogy ha úgy néz ki hogy a szekrény egy "pódiumon" áll :)
 
Sziasztok!

A kiugró részt azért tettem bele, hogy kicsit elüssön a sima ADA stílusú bútoroktól, meg gondoltam jobb lenne az összhatás, hogy ha úgy néz ki hogy a szekrény egy "pódiumon" áll :)

Én nem csinálnék neki olyan kiugró talp részt,
Janinak igaza van!
Pont azért nincs semmi kiugró az ADA bútorokon hogy a víz sehol ne tudjon megállni rajta.
Mert ha egyszer rést talál akkor a szép bútornak annyi!

A.ttila
 
Ha pódiumos dizájnt szeretnél, akkor lehet jobb lenne valami dísztéglás alap, nálam egyszer volt némi folyatás, az alap szerencsére megúszta, mert az a 2mm-es élfóliával volt bevonva, de az ajtó, és a szélső lap alja vékonnyal, és meg is dagadt
 
Most arra gondoltam hogy a kapott tanácsokkal újra tervezem a dolgot, és megpróbálok egy kicsit praktikusabb és masszívabb szerkezetet kreálni :)
 
Na, itt vannak az átgondolás után a képek a szekrényről:
8564686192_609f0885c4_b.jpg

Eltűnt a kiugró alap, így az alsó váz is most már 120×45 centis.

8563583825_97f4f72122_b.jpg

a lábakat engedném fel teljesen és úgy azokat kötném össze felül, hanem fordítva csinálnám.
Ez meg is történt, a felső keret átkerült a lábak tetejére, viszont hogy vízszintesen is stabil maradjon a szerkezet, középre a lábak közé betettem merevítéseket, hogy a szekrény ne tudjon oldalra elnyekleni. :D

8563583815_e44ea57a4a_b.jpg

8563583811_f91e4d3747_b.jpg

A többi dolog változatlan maradt, szinte ugyan úgy néz ki. Viszont még egy utolsó, extra kép: :)

8564686148_298c4afb15_b.jpg
 
Néhány méret elszámolásából adódó hajtépés után, itt a harmadik verzió :D

8565874890_9a96731118_b.jpg

8565874844_f6e3332cd1_b.jpg

A burkolólapok kívülre kerültek, és most már az egész egy, nagy egységet alkot, nem több kicsit.

És végül, megint egyben az egész:
8564777137_118ba9bb0d_b.jpg
 
Még jobb! Majdnem perfect! (y)

Az ajtókat is kivűlre tenném egy kereszt léc alá és kész is lenne az ada stílusú bútor!
 
Még jobb! Majdnem perfect! (y)

Az ajtókat is kivűlre tenném egy kereszt léc alá és kész is lenne az ada stílusú bútor!

Egyetértek! Ilyen konstrukciónál, ha picit is meghajlik a súly alatt a cucc, akkor azt az életben nem nyitod ki.

Ha belülre rakod, akkorfelül hagyjál jelentősen nagyobb hézagot.
 
Sziasztok!

Nekem tetszik, hogy belül van az ajtó! Úgy gondolom, hogy a középső merevítés meggátolja, hogy hajlás legyen a felső lapban.
 
Hajlás mindenképp van szerintem! Nem szemmel látható dolgokra kell gondolni!
Egy egész minimális is elég hogy szoruljon az ajtó!
A hajlás az csak az egyik dolog amiért mondtam hogy kívülre rakd. A másik dolog az hogy így nem takar semmire rá az ajtó, mivel nem teljesen zárt a szekrény a beszűrődő fény miatt látszani fog egy vékony fénycsík.
Mondjuk ez megoldható ha ragaszkodsz ehhez a tervhez.
 
Minimális rés 1-2mm egyébként is kellene az ajtohoz. Ráütödő ajtó esetén félő hogy megáll a rácsöpögő víz a tetején.
 
Minimális rés 1-2mm egyébként is kellene az ajtohoz
A képeken annyira nem látszik persze, de úgy lett megtervezve az ajtó, hogy a körülötte lévő elemektől mindenhol 2 milliméter távolságra van. De azon gondolkoztam, hogy az ajtó beszorulásának a kérdését úgy oldom meg, hogy nem oldal irányba lehet majd kinyitni az ajtót, hanem a zsanérok felül lesznek, és felhajtani lehet majd az ajtót, így tuti nem szorul be, mert kívülre kerül.
 
Back
Oldal tetejére