• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

akvakertészponthu

KaZe

Tapasztalt kertész
Tudom: Off-topik és nem rövid :)

„for Nigro end for evriszing“
(lehetne olvasni egy - a tartalmát tekintve magvas - jenki film végén a képernyőn átúszó szpesöl szenksz listában)

Mielőtt feltolulna mindenkiben a kérdés, hogy „na ez meg ki?” és bőszen az avatar keveset, de azt is a valóságtól tökéletesen elferdítve mutatott képére pillantanátok, majd alatta a hozzászólások száma alapján mondanátok magatoknak, hogy ez is most próbál pótolni minden elmulasztott kommentet, szeretném leszögezni, hogy ezen apró leiratommal nem kritizálni szeretném a nagyérdeműt, hanem kicsit másként,küsős szemmel, amolyan szemlélődőként festeném le a látottakat és olvasottakat. Mindezt nem oly mérnöki szigorral, mint modjuk teszik ezt az akvárium magazinban, vagy sokan teszitek a fórumon az adott témában, hanem úgy, ahogyan én látom. Kibicelek és ugye egy kibicnek semmi sem drága. (A moderátornak pedig ha sok a szöveg, cenzúrázza ;))
Egyszerűen megdöbbentő, hogy a kommentek száma már 20000 fölött van. Itt van minden. Olyan, mint az egri piac, megtalálsz benne mindent. Létezik egy szerintem nagyon jól összerakott fórum szabályzat, amit a fórumozók betartanak, vagy én nem tudom, a moderátorok cenzúrázzák és tartják a fórum szabályainak keretein belül, passz. Tény, hogy nagyon frappánsan működik ez a kis közösség. Hogy mit és mennyi tanultam, tapasztaltam belőle, azt egy képzavaros a Nap és a Föld távolságával tudnám jellemezni. Megtanultam, hogy bizony jó, ha a reggeli kelátot megkapja a medence. A halakat nem zabáltatjuk túl, mert csak hosszú csíkokat fognak maguk után lengetni. Azt is tudom, hogy a jó akvárium drága és gondoskodást igényel, a szép akvárium mégdrágább, de itt rejtélyes módon mégis vannak emberek, akik mindezt olcsóbban is tudják művelni és mégsem ufók. Tudom, hogy a co2-es palackot nem fektetjük, bár ez evidens volt, mert ugye a palack úgy van kiképezve, hogy talpon biztonsággal megállhasson. Tudjuk, hogy kell a fény, mint egy falat kernyér a növényes világban, mellé szigorúan az említett kelátok, (de HEEDTA legyen - ami lehet, hogy egy mittudomén kétszeres kovalens, szén- és zsírszagú kötésen keresztül kapcsolódik egy súlyzóformához, ahol a gépkezelő az etilén-dihidroakármi, a markolat pedig CH2 meg 3 meg O meg N, vagy mi <“Leülhetsz fiam, egyes!“>) hogy minden csodálatos legyen. Vannak módszerek és módszertanok, szakemberek és szakasszonyok, akik a világban már letették a maguk bélyegét, és létezik egy elméleti akvarisztika, ami a gyakorlatban bizony mást mutat. Léteznek alga-, garnéla-, aljzat- és vízügyiszakértők, akik előtt bizony óriási kalapot emelek, és léteznek az ADA követők, akik tudják, hogy Amano nem csak egy garnéla.
Létezik a növényes akvarisztika alfahímje Nigro, ki kertjét „olaszosan” műveli, s aki rendre megörvendeztet minket frappáns gondolataival és mintegy nagytestvérként mindig ott áll mögöttünk még ha csak egyetlen mondat erejéig is. A legutóbbi a „lájkolom” volt nekem a nap kifejezése. Vagy emlegethetném Viktor „szorgalmas” Lantost, aki gyakorlatiag torony magasan viszi a kommentek listáját. Nem is tudok olyan témát mondani, amiben ill. amihez ne lenne valamilyen hozzáfűznivalója. Barkácsolni ugyan nem barkácsol, ezt sikerült leszűrnöm, de ha kellene, még az is lehet, bizonyosan össze tudna dobni egy remekül működő DIY terméket. Nigro pedig véleményezné. S ha már itt tartunk, a mindignyerő és korosodó inadsz, fordítva szdani, a tanuló, akitől igazán sokat el lehet tanulni, hiszen igen szépen muzsikál növényes fronton. Ő a második helyezett a kommentelők sorában! Sokat gondolkoztam azon, hogy fiatalon hogyan tehettem volna szert egy Dani féle akváriumra, de csak a sok pénzspórolás, meg a szülők pénztárcájának óvatlan pillanatban csalárdul elkövetett megcsapolása jutott volna eszembe ily zsengén. Alternatívaként a GA-s nyeremények bezsebelése jöhetett volna még szóba.
A fórum olyan, mint a hagyma. Ha az ember szépen egyesével bontogatja, minden darabja egy kis kincset rejt. Ott az a sok egyedi kifejezés, mint a „ ne offoljuk már szét a témát!” vagy a „dobj egy pü-t” és hasonlók, de hogy szerkezetileg remek egység, az biztos. Kigondolt témaválasztás után igazán könnyű rátalálni a kiszemelt áldozatra és ízekre boncolni a téma bejegyzéseit. Csak ez a hagyma mindig új és új burkokat, szirmokat növeszt, tovább dúsítva az egyébként sem információszegény közeget.
Igazából már kérdezni sem kell, olyan tudásbázis van a rendszerben, legyen szó bármiről. Fűtés, hűtés, szűrés, kárpitozás, burkolás, villany, csináld magad, ispiráció, miazmás. Nem sorolnám fel a témákat, mert így sem kerekedik rövidre a posztom. Szimplán: több az elégnél.
Ott van Keymaker a vertikális és horizontális látásmód aranymetszésű sztívön szpilbergje, a GA tápok alkimistája, aki nem rejti véka alá a véleményét, de az aksijai is legalább olyan ütősek, mint a mondatai, hogy azt sokan, mitöbb, mindenki írigyelheti tőle. Tudjuk, hogy ő nem az a megalkuvós fajta és ez látszik a minőségi termékválaszásain is, ezért is várja mindenki toporogva a full ada optivájt csobbanóját.
És persze ott vannak a lányok tibicuk (született Mária) vagy Mária (született tibicuk), Luna és bocsánat a többiekért, végtére is a hölgyeket illő lenne ide ill. a sor legelején felsorolni, hiszen nélkülük nem működik, működhet egyetlen fórum sem. Az ő szépérzékük, munkájuk és kritikáik nélkül hova lennénk mi alantas urak. Az akváriumaik pedig egyenesen csodaszépek. Mint ahogyan N-Dee (magyar hangja Juhász András Balázs) a díjnyertes akváriumaitól gyorsan megváló hángériön és akvaszképing expert, akinek a tanácsai és technikái igazán költséghatékonyra varázsolhatják ezt az egyébként költséges hobbit, egytől egyig remek akvaristák. A moderátorok, mint pl. oRphEus, aki igazából Hunor, jogász és helyesírás figyelő (remélem, nem lesz sok hiba az írásomban ;) ), a „nullum krímen szine lége” értője, nem mellékesen a német precizitás magyar megtestesítője. A leiratai minden részletre kiterjedőek, bepácolva, alapsan megsütve és gazdagon megrakva kerül elénk a téma, hogy egyfajta kulináris élményként magunkhoz vehessük dogmatikus okfejtéseit. Egy dologra ugyan még nem jöttem rá, hogy a név kis- és nagybetűi miért ilyen sorrendet követnek. Az OrpHeus írásmód erthető lenne. Lehet, a kedvese nevének kezdőbetűit rejti az „R” „E”?
Sokáig nem sorolom, mert kitiltotok a fórumról, :) de ott vannak a garnélázók, a fotósok és léteznek olyanok, akik szabad idejükben EHEIM szűrőket gyűjtenek és pakolnak a medencébe, nem mellékesen valós szűrőteljesítmények közzétételével, a köz megelégedésére.
Ám, hogy kicsi rosszat is írjak, - bár itt nem a „rossz” szó lenne a megfelelő kifejezés, de jobbhíján megelégszem vele - ami a fórum avagy nevezzük tudásbázisnak az előnye, az egyben a hátránya is. Engem sokszor és sok esetben megzavart. Hiába minden, az embernek van egyfajta elképzelése a témában, aztán olvas egy egészen más véleményt, rosszabb esetben a sajátjával szöges ellentétben állót és rögtön elbizonytalanodik. Nem mindenki Balázs(Keymaker, N-Dee) vagy Viktor, akiket nem lehet a nekik kijelölt útról letéríteni. Én bizony sokszor megzavarodtam és olyan lettem tőle, mint a csirke ketrecbe zárt róka. Itt is egy tyúk, ott is egy tyúk, hová nyúljak, melyiket kapjam el. Na így éreztem magam, de megtanultam, hogy bizony az ember hallgasson a saját megérzéseire, gondolataira, mert azok nem csapják be. Ha mégis, hát még mindig ott van a róka esete, amikor kapkodhat mindenért és minden felé.
Végül, amíg várom, hogy megérkezzen a 400-as medencémbe a második 2080-asom (itt jelezném, hogy az új állapotom: függőben :) ) addig a másik a sötétben gyúr egy nagydarab uszadékfával és a halakkal együtt, a co2 rendszer, a 9 literes Malaya-k és a Power Sand-ok/ek a szekrényben porosodnak ill. vigyáznak az 50-es Do!aqua diffúzorra, a GA tápokra és pitongitekre, hogy ne verekedjenek össze. DE, ezt majd egy másik helyen tenném közzé.
Ebben a témában az a legjobb, hogy nem lehet „szétoffolni”, mert igazából sehová sem illeszthető. Csak „reggelni” kell és mehet a menet mindenkinek, szeretettel...

Üdv, Zé

poszt szkriptum: mert ennyi rizsa után már úgyis mindegy. Ha lesz olyan rang a fórumon, hogy szófosó, akkor arra benevezek. És ígérem, soha töbé nem írok ilyen hosszú posztot.
 
nem akarok elsőzni (ilyen is van! :D) de ELSŐ! (Gondolom ez a topic valami szubjektív OFF)
és de...: :?:

Ez egy blog szerű valami?

Ha igen akkor a rossz dolog annyira nem egzakt hogy jogásznak kell lenni, hogy megértsem mi a rossz amit írni akarsz?

Erre van a spanyoloknak egy szavuk
Így szól:

QUE?
 
:thumbup: Nekem tetszett!Tényleg mindenki nagy tapsot érdemel ezt a fórumot érdemes minden nap nézegetni! :clap:
 
Hehe vicces post. Legjobban a fórumunk éllovasainak karakterizálása tetszett. :D Nagyon találó. :mrgreen: :twisted:
De tényleg vannak még nőnemű egyének a fórumon? Nekem is Luna meg Tibicuk ugrott csak be. Nemár hogy más hölgyet nem érdekel az akvakertészet... ;)
 
outro said:
De tényleg vannak még nőnemű egyének a fórumon? Nekem is Luna meg Tibicuk ugrott csak be. Nemár hogy más hölgyet nem érdekel az akvakertészet... ;)

Lehet most így más nekem se ugrik be, de miért nem küldesz meghívót a barátnődnek?! ^^

A poszt hatalmas egyértelműen lájkoljuk! Egy kis színt visz az ember napjába.
 
Nigro után szabadon én is lájkolom :thumbup: a post-ot. Itt a csúcspont :D :
KaZe said:
...és léteznek az ADA követők, akik tudják, hogy Amano nem csak egy garnéla.
KaZe said:
... ami a fórum avagy nevezzük tudásbázisnak az előnye, az egyben a hátránya is. Engem sokszor és sok esetben megzavart. Hiába minden, az embernek van egyfajta elképzelése a témában, aztán olvas egy egészen más véleményt, rosszabb esetben a sajátjával szöges ellentétben állót és rögtön elbizonytalanodik.
Ezen már én is gondolkodtam. A legjobb ha senki másra nem hallgattok csak rám, régóta mondom. :D ;) Ezt félretéve, igazából a tudásbázis topic-ot kellene fejleszteni, összefoglaló 1-es post-okkal, az újak ott mindent meg kellene találjanak, csakhát az "idő maximális hiányának okából kifolyólag"...
 
Ájlájkittú :)
...muszáj lesz feltenni az akimról is képeket, mert így csak Eheim-gyűjtő kategóriában vagyok, pedig már szeretnék a kezdő akvakertész kategóriába átlépni...
:D
...és akkor az avataromon sem egy kölyök tigrist puszilgatnék egy Tigrisek Templomában ténykedő thai bud. szerzetes társaságában, hanem az új optimat...
 
atti76 said:
...és akkor az avataromon sem egy kölyök tigrist puszilgatnék egy Tigrisek Templomában ténykedő thai bud. szerzetes társaságában
Erre már többször rá akartam kérdezni, hogy tkp. mit művelsz a képen..? :lol:
 
someday said:
nem akarok elsőzni (ilyen is van! :D) de ELSŐ! (Gondolom ez a topic valami szubjektív OFF)
és de...: :?:

Ez egy blog szerű valami?
Nem, mert a rendezői változata az írásomnak nálam van ;)
Új bejegyzés lévén a topikban azt sem mondhatnám rá, hogy "hsz", mert inkább kinyilvánítok, mint szólnék a témához.

someday said:
Erre van a spanyoloknak egy szavuk
Így szól: QUE?
Sajnos spanyolul nem tudok, de vettem a fáradságot és beírtam egy szótárpogromba a szót, de miután csak erre a szóra 15 különböző jelentést hozott, nem vált világossá számomra a jelentése, bocsi. Monoron a "que" helyett mit mondanak :?:
 
KaZe said:
someday said:
Erre van a spanyoloknak egy szavuk
Így szól: QUE?
Sajnos spanyolul nem tudok, de vettem a fáradságot és beírtam egy szótárpogromba a szót, de miután csak erre a szóra 15 különböző jelentést hozott, nem vált világossá számomra a jelentése, bocsi. Monoron a "que" helyett mit mondanak :?:

Szerintem a Vaczak Szálló-beli Manuel szólása lett megidézve :lol:
 
Csak ilyen (amit sztem jelent):
"Hogy?"
(aka: hogymi? hogymivan? mostmi? wtf?)
:)
Később persze rájöttem, hogy mi a rossz. miután key újra leírta.

dehát erre meg azt szokták mondani, hogy: "Ilyen a szeláví"

;)
 
Egyébiránt köszönöm mindenkinek a kedves szavát a "szubjetkív OFF"-omra/hoz,nak.
keymaker said:
...A legjobb ha senki másra nem hallgattok csak rám, régóta mondom. :D ;) ...
Tesszük is gazdagon megfele ;)

a 76-os Attinak pedig: én is azt hittem, hogy egy ájult, egyébként valami rácsos ketrecben félig fekvő emberen próbálsz szegíteni, miközben az "elsősegélynyújtás a gyakorlatban" című könyvet keresed bőszen egy szőrös hátizsákban, hogy ellenőrizd a stabil oldalfekvés helyes pozícióját... :D
Ilyen a 100 pixel x 100 pixel ;)
 
Kellemes, találó és humoros összegző a fórumról.

Ezzel a fórummal együtt lehet élni, tényleg egy jó közösségként él.
Új belépőknek, kezdőknek éppen a nagy mennyiségű információ és a közösségi élet keveredése okozhat gondokat, hogy ki tudja hámozni magának a szükséges infókat.

Kellene egy kézikönyvszerű honlap, ahol leírások, cikkek és ezek elérhetőségei lennének akvakertészet különböző témáiban. Sok cikk, leírás már létezik (Nigro és a többiek blogjai, GA oldala, a fórum, egyéb), ezeket kellene tematizálni és kiegészíteni. Tudom, hogy ez időigényes, nagy feladat, de folyamatosan fel lehetne építeni egy ilyen tudásbázist, bevonva a fórum tapasztalt, aktív akvakertészeit.
 
someday said:
Csak ilyen (amit sztem jelent):
"Hogy?"
(aka: hogymi? hogymivan? mostmi? wtf?)
:)
Később persze rájöttem, hogy mi a rossz. miután key újra leírta.

dehát erre meg azt szokták mondani, hogy: "Ilyen a szeláví"

;)

Köszi, különben azt úgy mondják: "csesztlaivje!"
 
Köszi, hogy megalkottad ezt a topikot!
Tükör ez nekünk és ez jó! ;)
A fórum célja, hogy ne tűnjön kockafejű vaskalapos akvarista fórumnak, de ha valaki mélyre ás, azért aranyat találjon.
KaZe said:
Létezik egy szerintem nagyon jól összerakott fórum szabályzat, amit a fórumozók betartanak...
Ez igaz és ezért köszönet a fórumozóknak és persze a modiknak, akik profin végzik a munkájukat. :clap:
A 20.000 Hsz-ban felhalmozódott tudás és tapasztalat egy komplett könyvet tenne ki az akvakertészetről. Ezt egyszer tényleg össze kéne fésülni, de félek mire a 20.000 hszt végignyálaznánk, születne újabb 20.000 ami tele lenne jobb és frissebb tudással. ;)
 
ritkán olvasok el ilyen hosszú bejegyzést ;) de most megtettem.

Egyébként tényleg érdekes mivé fejlődött a fórum az alig 1 év alatt. Az eredeti ötlet is az volt, hogy legyen egy szélesebbkörű valami, ahova annyit írhat az ember, amennyit akar. Ugye Nigro blogját kihíztuk korábban, ami a központi gyülekező volt minden növényfejnek. ;)

A fórum szerintem megtalálta a saját útját és bár rétegsportot próbál támogatni, azért szép számmal vagyunk jelen. Sajnos ahogy írtad ami az előnye az a hátránya is. Hogy némiképp rend legyen és a fórum hosszabbtávon fenntartható legyen szabályok kellenek. Ennek nem mindenki örül. Viszont a rengeteg tapasztalatcsere és hasonló érdeklődésű akvakertész kollega miatt rengeteget tanulunk egymástól. Egyre szebb akik vannak, bátrabban használunk sokmindent amit korábban nem, ez mindenképp jó.

Korábban túlnyomó részben a külföldi fórumokon tengettem napjaim nagy részét. Ez az arány eléggé megváltozott köszönhetően a dinamikusan fejlődő akvakertésznek és persze miattatok. :thumbup:
Köszi az összefoglalót ami a post indító volt :angel:
 
atti76 said:
...és akkor az avataromon sem egy kölyök tigrist puszilgatnék egy Tigrisek Templomában ténykedő thai bud. szerzetes társaságában, hanem az új optimat...
Én meg frankón azt hitten ,hogy egy óriásteknős valami állatkertben. :lol: :lol: :lol: :lol: Esküszöm :oops:
 
Back
Oldal tetejére