• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

ADA Cube Garden Mini M - az újrakezdés

viktorlantos

Alapító
Admin
Noh túlvagyok egy berendezőpartin. Ma lebombáztam a régi nanót és kapott egy új, mondhatni tavaszi belsőt. ;)
30 perce töltöttem fel. Rácsatoltam a korábbi szűrőt amiben még mindig az az ADA NA Carbon van amit kb 4 hónapja tettem bele. Kb 10 perc kellett neki hogy kristálytszta legyen a víz. Nincs amazonia por (pedig új aljzat volt) és látszólag minden okés.

Az akváriumba került cuccokat később pótolom nem akarlak untatni vele titeket ;)
Viszont az átalakítás közben sok kis garnéla került elő. Volt egészen mini példány is. Szóval mégiscsak termelt a csapat.
Jó érzés volt már azt a kusza belsőt megszüntetni.

Képek részletek hamarosan. ;)
 
Na, kíváncsi vagyok már, hogy alakítod át a nanót!!!
Kusza belső pfff, hát nekem egyáltalán nem tűnt annak! :D
 
Akkor a részletek egy rövid kis visszatekintéssel....

Már február óta át akartam rendezni a nanót. Az ok egyszerű, a sok növény túlbujánzott, a Microsorum körbefonta a fákat, a moha ellepte az akit és nem foglalkoztam már annyit vele, hogy jól nézzen ki. De legalább a lakók jól érezték magukat. Lett garnéla szaporulat és látszólag minden rendben volt. Kb 3-4 hónapja ment az NA Carbon az akvárium alatt gond nélkül biztos, hogy köze volt a jósághoz és talán kicsit negatívan is hatott a növényekre a túlságosan meghosszabított használat miatt.

A hétre beterveztem az átrendezést. Múlt heti növénybeszerzés után már kötelező volt megcsinálni. Persze kismilliót filóztam mi legyen. Fás, köves, köves fás, kilógatott fa, fa imitáció? Annyiszor elhesegettem az iwagumit, hogy most nem hagyhattam ki. Ha nem jön be még mindig átalakíthatom pár hónap múlva. A másik ok az volt, hogy végre látni, és csodálni akartam a garnéláimat. Egyszerűen nem hittem el, hogy nem látok sosem egy kicsit és mint utólag kiderült jól döntöttem. Kb 10-15 kis garnéla van most az akváriumban amit korábban sosem láttam....

Szóval jött a lehetőség hogy köves legyen. Sokat nem szórakoztam, hoztam Seiryu-t és Mantent. Eredetileg Manten-t akartam, de 20 literbe még a mini kövek is túlságosan nagynak hatottak. Sajnos le kellett mondanom róluk. És maradt a lassan már unalomig használt Seiryu ;) Szerencsére most elég sok apró kövünk volt, nem volt nehéz kiválasztani párat.

Egy dolgot biztosan tudtam, a teljes aljzatnak mennie kell. Helyére kicsit kavartam a szereplőkön és a Powersand Spec alá betettem némi Penac P-t amit a növények fejlődésében fog segédkezni. A Powersand fölé jött egy 3 literes Amazonia I, majd kb 1 liter Amazonia Powder.

A telepítés előtt legóztam a kövekkel kicsit. Összeraktam a talajon egy formát, hát persze hogy alacsony lett az akiban. Úgyhogy a fő követ kicseréltem.

Sokat nem szórakoztam, talaj nedvesítve és szúrtam be a növényeket. Először a HC-t leginkább elöl és bal hátul illetve középen. Betettem a 2 cserép Utriculariat jobb hátra a szikla mögé. Bekerült egy kis darab Blyxa inkább csak kisérleti jelleggel hátha megmarad bal oldalon a kő tövében. Lilaeopsis, Tenellus helyett a kövekhez leszúrva. Hátra betettem egy kis csokor tűzvörös Rotalát amit előtte rendesen visszavágtam. Hogy végig marad e azt nem tudom, de izgalmas szint ad hátul majd a kő mögött. Max kiveszem ha a növényzet már kész.

Jöhetett a feltöltés. Természetesen kicsit befelhősödött az aki. A lenti képeket láthatjátok. Rákapcsoltam a korábbi szűrőt amiben még mindig az az NA Carbon dolgozik. kb 5 perc múlva kitisztult az aki. Ahogy a lenti képen láthatjátok.
Kapott az indításnál Green Bactert-t és 100% friss vizet használtam ezt Seachem Prime-al kezeltem le. Azért is esett erre a választás, mert a klór és kloraminen kívül az ammóniát is semlegesíti arra pedig nagy szükség van az amazonia miatt.

Bekacsoltam a bumfordi co2-t, nincs mese le kell cserélnem a difimet :)

És vártam.... A víz hamar kitisztult, majd óránként mértem a vizet. Meglepetésemre nem borult fel az akvárium egyensúlya. Normális értékeket mértem folyamatosan.

Így hát gondoltam egy merészet és..... Betelepítettem minden szerzeményt :shock:
Persze némi tudatosság is volt benne, de tudom, hogy akármit használok nem lehetne még.... A halak az első időben idegesek voltak ahogy az amano is, leginkább azért mert az új setup nem kínál semmilyen búvóhelyet. A halakon láttam, hogy pipáltak a behelyezés után, úgyhogy rákapcsoltam a levegőztetőt a beömlőre és oxigénzuhanyt kapott a teljes akvárium. Egyébként is akartam, hogy a bacik a leghamarabb munkába álljanak, de ez még egy ok volt rá. Ismételt mérések következtek és a halak garnélák a következő órában megnyugodtak, már nem pipáltak. A garniknak adtam egy csipet Shirakura-t amire egyből ráraboltak ;)

Most a bejáratott szűrő + carbon közeg + green bacter + seachem prime + folyamatos levegőztetés lett szembeállítva a frissen telepített Amazonia talajjal. A paraméterek szerint nem a talaj áll nyerésre, de naponta fogok vizet cserélni ettől függetlenül az első héten.

A telepítés lehetett volna sokkal jobb is, egyszerűen most csak át akartam alakítani a jelenlegit. A növények nagy része egyébként sem volt amit kerestem, és dekorral is sokkal gondosabban kellett volna eljárni egy ütős tervezésnél, de most csak ezt a puritán sziklás akit akartam, semmi mást. A következő hetekben remélem megiramodnak a növények és úgy fog kinézni amit elgondoltam. Azért emlékeztetőnek az előző nano is siralmas volt telepítés után, pár hónap múlva viszont rá sem lehetett ismerni.

Az előző ilyen volt:

3605139884_7c6e8744a6.jpg

És ilyen lett:

3879336698_78d89acc13.jpg

És akkor a mostani képek:

Kipucolva:

4473928717_8c67121e26.jpg

Volt nálam az előző setupból még egy kis Powesand Spec M. éppen elég volt. Alá tettem Penac P-t

4474706306_58d764651a.jpg

Amazonia I és a Seiryu kövek bekerültek:

4473930093_78b66ae67e.jpg

Rá egy kis Amazonia I Powder, hogy finomabb legyen a hatás. Sajnos kicsit elmászott a talajom domborzata:

4474707724_439e78afdc.jpg

Ültetés és párásítás:

4473931649_fed7524c78.jpg

Feltöltés és a szokásos por és köd a friss talaj után:

4474709162_fd789fca07.jpg

Szűrő bekapcs, ami addig egyébként járt a lakókkal teli vödörben. Elkezdett dolgozni az NA Carbon és 5 percen belül ezt láttam:

4473933241_5032b4a836.jpg

Akvárium feltöltve teljesen, és egy utolsó shot mielőtt a lakók bekerültek pár óra múlva.

4473935121_e2f7116e8f.jpg

utóbbi kép nagy méretben: http://www.flickr.com/photos/viktorlant ... 605461019/

A történet folytatódik.... Jó érzés volt tiszta lappal indulni. ;) A korábbi aki 1 évig üzemelt.
 
Szép lett Vik nekem nagyon tetszik, gratulálok :thumbup: !

Azért irígykedem egy picit, hogy csak úgy összedobsz pár óra alatt egy akit! Nekem napok kellettek míg a köveket el tudtam rendezni :D !!
Üdv w-rig!
 
Szép lett Vik nekem nagyon tetszik, gratulálok :thumbup: !

Azért irígykedem egy picit, hogy csak úgy összedobsz pár óra alatt egy akit! Nekem napok kellettek míg a köveket el tudtam rendezni :D !!
Üdv w-rig!
 
Grati!
Azért ennek az "unalmas" Seiryu-nak számomra még mindig izgalmas a formája. ;)
A Powder-be könnyebb ültetni, mint a síma Amazoniába?
 
Köszi mindenkinek ;)
A cél természetesen most nem egy világbajnok akvárium volt ;) inkább csak egy más berendezés amivel nincs sok gond. Most még kopár mint a fene, de reméljük csak hetek kérdése és változik a szitu.
Valahogy ma esett le, hogy annyira sok aljzatot raktam utólag, hogy kicsit jobban is ellepte a jobb oldali köveket. Noh sebaj, legalább látszik majd az UG mögötte. ;)

atti76 said:
Grati!
Azért ennek az "unalmas" Seiryu-nak számomra még mindig izgalmas a formája. ;)
A Powder-be könnyebb ültetni, mint a síma Amazoniába?

Hát nekem a sima Amazonia-val sem volt gondom korábban, ezügyben nem érzem, hogy más lenne. Viszont a feltöltésnél a kismillió apró szem alaposan elmászott, pedig vigyáztam. Talán egy 1cm-s fedőréteg lehet a talaj felett most. Viszont sokat finomított a látványon. Az Amazonia normális szemei szerintem nagyok egy ilyen kis nanoba.

Kis helyzetjelentés. Egész éjjel ment a légpumpa, ennek köszönhetően virgonc mindenki, minden növény a helyén semmi nem úszott fel stb. Pedig a gyorsaság miatt sok előtérit gyapottal ültettem. HC és UG is így lett beültetve.
Mindenki kapott enni, nyomtam a tápozást, most lekapcsolom a levegőztetőt, jön a CO2. Lehet csinálok ma videót a kismillió garnéláról.

Nitrát szintem kicsit a határértéken táncol. Vízcserét mindenképp megejtek nap végén.
 
Ezt azért érdekesnek találom."egy kicsit ide dobok,egy kicsit oda dobok,ide beszúrom ezt meg azt" :lol:
Még az új kollégák tényleg elhiszik,hogy ez ilyen egyszerű. :lol: Pedig nem az,neked Viktor lehet.Na de nekünk :shock: .
Kíváncsian várom a további fejleményeket.
Gratula az akihoz. :)
 
Na ez egész jó lett! :D A bal oldalt lévő köved nagyon hasonlít az én akváriumomban lévőre, biztosan testvérek. :) Én megtartanám a stemet, azt is elárulom mindjárt, hogy miért: az akvárium kompozíciója szolidan balra húz, viszont ezt a hátul lévő stemekkel, ha valami szép formára nyírod őket nagyon jól lehetne egyensúlyozni. Én már látom magam előtt bedúsulva, baba kis akvárium lesz ez is. :)
 
Nagyon tetszik, élvezetes, a másik nem annyira jött be, persze szép volt, de ez jobban tetszik. Mennyi garnéla :) Gondolom nem tudnak hova elbújni. Nagyon szép nem látszik rajta hogy egy napos. Grat. Szépek a kövek, mennyit hoztál a raktárból, mennyiből válogattál?
 
Na iwagumi... Erre nem számítottam. :) Jól sikerült! :thumbup:
Kíváncsi vagyok, hogy a blyxa és az UG milyen lesz.
 
Az utolsó képen olyan a tükröződés, mintha a köd kezdene leereszkedni a csúcsokra.
 
nagyon szép az új nano..mondjuk nekem jobban tetszett a régid:)
lenne 2 kérdésem. 1: az milyen moha ami a fára van felfuttatva? karácsonyi? jávai?
2: kb mennyi idő elteltével lett ilyen a nanod? mármint ugy értem,hogy a beültetéstől,a teljes dzsungelig:)
kszi a választ.
 
Egy rövid ízelítő testközelből: http://vimeo.com/10563579 ;)

gordias said:
nagyon szép az új nano..mondjuk nekem jobban tetszett a régid:)
lenne 2 kérdésem. 1: az milyen moha ami a fára van felfuttatva? karácsonyi? jávai?
2: kb mennyi idő elteltével lett ilyen a nanod? mármint ugy értem,hogy a beültetéstől,a teljes dzsungelig:)
kszi a választ.

Ha sikerül megnöveszteni a növénykéket ez is jobb képet fog mutatni. De a fás dolgok sokszor nekem is közelebb állnak a szívemhez.
A fára ez volt rákötözve: http://www.greenaqua.hu/taxiphyllum-bar ... laria.html
Kb. 3-4 hónap alatt teljesne beérik az akvárium. Feltéve ha rendesen megkap mindent és gondozod
 

Hasonló topikok

Back
Oldal tetejére