1. FONTOS! FÓRUM FRISSÍTÉS A LÁTHATÁRON!

  Egy ideje halogatjuk már a fórum motor frissítést. Nagy verzió váltás van, ami azzal is jár, hogy sok új funkció érkezik, de több bővítménnyel használt funkció nem biztos, hogy megmarad ebben a formában. Most már elég sok idő eltelt, hogy a stabil verzió miatt váltsunk. Akinek fontos bookmark, privát üzenete volt, mentse le. Ezeket az alap funkciókat visszahozzuk, de az adat migrálás miatt, az adatok lehet elvesznek majd. Pláne, hogy a jelenlegi üzenetkezelő is csak egy bővítmény ami nem a fórum motor része. Gondoljátok át és nekiesünk valamikor. Az átállás után biztosan lesz majd felület igazítás stb, de a motor sok új dolgot tartalmaz ami elsősorban nektek lesz jobb élmény. Köszi a megértést.
  Értesítés elrejtése
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

A vízcsere eszközei

Kategória: 'Víz tulajdonságok', témanyitó: Mardifunk, téma nyitása: Dec 12, 2014.

 1. Mardifunk
  Épp nem fórumozik ...

  Mardifunk Főkertész

  Tag:
  Júli 17, 2013
  Hozzászólások:
  972
  Kedvelik:
  1,028
  Hely:
  Budapest
  Hello!

  Ti hogyan és mivel cseréltek vizet?

  Régen vödröztem, aztán a nagy akváriumomnál sok éve még egy kertitavi szivattyúval zúztam ki a vizet egy másfél collos gégecsövön át a WC-be. Brutál volt. Aztán a 60-as növényesnél visszaszoktam a kézipumpára és vödrözésre. Mostanra tört le a derekam annyira, hogy véget vetettem a módszernek, és egy 12/16-os tömlővel, meg egy gyári szifonnal kezdtem kísérletezni, ami a kádba vezet. A kezdeti vákuumot a vízcsap segítségével nyerem.

  Épp azon töröm a fejem, hogy készítek egy strapabíróbb, nagyobb átfolyású, ügyesebb megoldást, mint az alábbi videón:

  Roppant kényelmes ez a tapadókorongos toldalék, ami a visszatöltést segíti.
  Az egész cuccot ragasztható vízvezetéktechnikai elemekből fillérekből ki lehet hozni, egyedüli bonyolító tényező az 5 centi átmérőjű plexi cső bolti minimum 2m-es "kiszerelése". (Ha valakit érdekel, még páran betársulhattok, akkor nem megy a kukába a plexi háromnegyede). A fenti ötletet kiegészítve még tennék a szifon tövére egy folytó csapot, hogy a kifolyás sebességét lehessen hangolni. A tömlőátmérőt még nem döntöttem el.

  Szóval, milyen eszközöket használtok a vízcseréhez? Jöhet minden praktikus kütyü, barkácsolt flincflanc vagy obskurus módszer!

  *hangos csurgatás a háttérben*
   
  Acorobi1976 kedveli.
 2. hnorbi
  Épp nem fórumozik ...

  hnorbi VIP kertész

  Tag:
  Dec 15, 2010
  Hozzászólások:
  1,301
  Kedvelik:
  2,259
  Hely:
  Veresegyház
 3. Mardifunk
  Épp nem fórumozik ...

  Mardifunk Főkertész

  Tag:
  Júli 17, 2013
  Hozzászólások:
  972
  Kedvelik:
  1,028
  Hely:
  Budapest
  Igen, ez a módszerem nekem is, csak a meglévő réz illesztékeimet kell már csak egy T-idommal kiegészíteni, és a JBL atombiztos klónját kapom. :)

  A cső végére nem teszel szifont vagy mást?

  Tényleg, az állatokat ki hogy védi a felszívástól?
   
 4. hnorbi
  Épp nem fórumozik ...

  hnorbi VIP kertész

  Tag:
  Dec 15, 2010
  Hozzászólások:
  1,301
  Kedvelik:
  2,259
  Hely:
  Veresegyház
  Mostanában már úgy csinálom, hogy az Eheim 2075 szűrő esőztetőjét teszem rá a leszívó cső végére, amikor nem mulmozok, csak a vizet szívom le. Amikor mulmozok, azt simán a csővel csinálom, de akkor figyelek az állatokra. A vízfeltöltés ugyanígy, az esőztetőt rárakom a front üvegre, és a vízsugarat az üvegre irányítom. Így elég nagy nyomásom hamar fel lehet tölteni az akváriumot, anélkül, hogy szétbombázná az aljzatot.
   
  Mardifunk kedveli.
 5. Mouset
  Épp nem fórumozik ...

  Mouset Kertész szaki

  Tag:
  Jan 6, 2014
  Hozzászólások:
  333
  Kedvelik:
  138
  Hely:
  2723 Nyáregyháza Széchenyi út 27.
  Sziasztok!

  Én egy sima 600l/h-s szivattyúval tolom ki a vizet a kádba, egy 12/16-os locsoló tömlőn keresztül. A cső kádfelöli végén egy önözéstechnikai gyorscsatlakozó van. A zuhanyzó csatlakozását letekerem és egy szintén öntözéstechnikai pattintós gyorcsatit tekerek fel, amire felcsattintom az Aquafilter 10"-os aktívszén szűrőt. Ha leengedtem a kívánt mennyiséget, egy kattintással felcsatolom a szénszűrő mögé és mehet is a friss, klórmentes, szűrt víz. Így a 420 literes akiban az 50%-os vízcsere gyakorlatilag 20-25 perc. A 160 literesnél kb. 10 perc.
  A halak védve vannak a szivatyú miatt és a visszatöltésnél is fent hagyom, mert megtöri a víz útját és így nem kavarja fel az aljzatot.

  K.
   
  Mardifunk kedveli.
 6. Etele
  Épp nem fórumozik ...

  Etele Legenda

  Tag:
  Szept 7, 2014
  Hozzászólások:
  5,445
  Kedvelik:
  6,119
  Hely:
  Budapest XIV.
  Leszívással nekem nincs gondom, Obibanb kapható filléres slag egyik vége az akváriumba, egy ilyennel rögzítve: http://aqstyle.why3s.cc/GOAQUA/Image/131112_382.jpg
  a másik vége a kádba, megszív, pár perc alatt lecsorog a 60 liter.
  Utána a 60 literes műanyag hordó aljába ez (én lágyvizezezek, csapvíz nem játszik):
  Eheim Universal 600 vízpumpa - 10W 600 lph most csak 19 490,00 Ft - Green Aqua
  a kinyomó ágra 12/16-os cső, amit a már felszerelt ISTA cső tartóba pattintok, a végét ráirányítom az üvegre, bekapcs és szépen magától feltölti. A hordó alján maradó vizet meg beleöntöm simán az akváriumba.
   
 7. bbalint01
  Épp nem fórumozik ...

  bbalint01 Kertész szaki

  Tag:
  Okt 30, 2013
  Hozzászólások:
  259
  Kedvelik:
  197
  Hely:
  Biatorbágy
  Én szintén csak megszívom a 12/16-os csövet, víz le a kádba. Visszatöltésnél, mivel csapvizet használok, a csap végéről ha letekerem a habosítót, akkor a csövet pont bele tudom nyomni a csap kifolyócsövébe annyira, hogy beleszorul, és csak simán meg kell nyitom a csapot:)
  Gondolkozom viszont azon, hogy van-e bármi akadálya annak, hogy a szűrő befolyócsövére egy T leágazást meg egy duplacsapot rakva úgy lehessen vizet cserélni, hogy nem kell az akváriumba lógatni semmit. Tehát: duplacsappal a lefolyócsövet csatlakoztatni, csapok megnyitásával a víz le a kádba, majd visszatöltés ugyanazon keresztül. Ha kész, duplacsapok elzár, leszívócső levesz, és kész. Okozhat problémát az, hogy a duplacsap folyamatosan a szűrő befolyó ágán van? El tud ennyitől tömődni?
   
 8. talachi
  Épp nem fórumozik ...

  talachi Legenda Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 24, 2009
  Hozzászólások:
  2,788
  Kedvelik:
  4,479
  Hely:
  Herend,Veszprém megye
  Én a kádba szívom le a vizet egy hosszú csővel. Be szoktam rakni a cső végét egy vödörbe arra az esetre ha valaki utazna egyet.
  A vizet egy pumpával nyomom vissza az Ro tartályból ami szintén a fürdőben kapott helyet egy polcrendszer alatt.
  Adott helyre csináltam a tartályt üvegből. El van takarva , nem is látszik. A szivattyút fixre beraktam csak a csőcsatlakozó lóg ki.

  14365999_1f474e002b1de7524f18d745b2bbfeea_l.

  A leszívó cső végére csináltam egy pipát ami meg is szabja meddig kell leszívni a vizet. Így nem is kel az aki mellett álni addig.
  A visszanyomón is ugyan ilyen pipa van úgyhogy pont a leszívott vízszintre nyomja rá a vizet, így nem kever fel semmit.

  14809967_f2203a338839ee37a075dc7140c6bddc_l.

  Külön csövem van leszívni és visszanyomni, úgyhogy annyi a vízcsere, hogy beakasztom a két pipát megszívom a leszívót,sörözök, ha szörcsög a leszívó megnyomom a visszanyomó kapcsolóját, míg töltődik sörözök és összeszedem a leszívócsövet, ha feltöltödött összeszedem a visszanyomót. 30 perc.
   
 9. Victor
  Online

  Victor VIP kertész

  Tag:
  Aug 26, 2009
  Hozzászólások:
  3,467
  Kedvelik:
  1,946
  Hely:
  Várpalota város, Veszprém megye
  Map
  Csak megnyomok egy gombot, és visszaülök TV-zni ;). Sokáig küzdöttem én is a 10 méteres slaggal , de meguntam. Ráadásul télen nem volt túl szerencsés, mikor a jéghideg csapvizet beleengedtem az akváriumba. Meg bevallom őszintén, néha lustaság miatt elmaradt a vízcsere.:oops: Az új rendszeren a leszívás és a feltöltés is ugyanazon a csövön történik, csak már a bekerült az aljzatba, így nem kell végigcibálnom a koszos locsoló slagot az előszobán és az ebédlőn. Akváriumnál a 2080 egyik szívócsövét csapoltam meg, de mivel vízcserénél megy a szűrő is, így a friss víz egyből a szűrőbe megy, majd a befolyón az akváriumba, de leeresztéskor is ugyanúgy megy a szűrő, és a két szívópipa miatt ilyenkor is tud forgatni a szűrő. Vízszint figyelésre az akváriumban két úszókapcsoló van betéve. Csövezésnél szerencsére csak a nappalit kellett felvésni, szőnyegpadlós, így nem volt nagy munka visszaállítani az eredeti állapotot, nappali elején pedig be tudtam vezetni az 5 rétegű műanyag csövet a régi fűtéscsőbe, illetve ez mellett még befért egy 16-os gégecső is a vezetékekkel amik a szivattyúkat kapcsolják.
  Osmoszűrő, hordó, és a szivattyúk a kazánházban vannak. Akvárium és a hordó között nagyjából 12 méternyi cső van, emiatt két erős szivattyú kellett, ide ezért is került két fűtésszivattyú, bár a gravitációs vízcsere is menne szerintem, mivel a kifolyó lejjebb a hordó pedig a falon, tehát feljebb van mint az akvárium. De a távolság és a 16-os, 5 rétegű cső belseje elég kicsi, amit a fittingjei még tovább csökkentenek, így bizonyos részeken 8-as körül van a belső átmérő, szóval lassan menne. Még szivattyúval is 40 perc alatt cserél le a rendszer kb 100 liter vizet. Természetesen a rendszer, a párolgó víz pótlásáról is gondolkodik, RO szűrő pedig egyből újra tölti a hordót, így mindig van készen cserevíz. Ilyenkor télen direkt jól is jön, hogy a kazánházban van a hordó, mert ott kellemes meleg van, és van ideje a jéghideg víznek felmelegedni, és nem kapnak hipotermiát a halak ;)
  Persze ez a rendszer sem oldja meg a mulmozást, ilyenkor azért nekem is elő kell szednem a vödröt és a kézi mulmozót.:( , de a befejezést már rábízom.
  http://img2.indafoto.hu/1/1/141691_...056363_3ab60ef3d08f1ddcb8d03a735f1958ad_l.jpg
  http://img2.indafoto.hu/1/1/141691_...056365_5a66d930cf241a1b473618fe82b86fde_l.jpg
  http://img2.indafoto.hu/1/1/141691_...056361_b243ae97297d8df32474fcab319e2aa7_l.jpg
  http://img2.indafoto.hu/1/1/141691_...056357_e69f08755e9299257f5ed08b9e194ece_l.jpg
  http://img1.indafoto.hu/1/1/141691_...056359_17a339f8e081f46cb38d4edd5d9e2602_l.jpg
  http://img1.indafoto.hu/1/1/141691_...31099_c017663de60158afd134f9a4d2eab369_xl.jpg
  http://img2.indafoto.hu/1/1/141691_...31107_318e206b34c74243eebedd36bcfbf54f_xl.jpg
  http://img2.indafoto.hu/1/1/141691_...31103_61a3758b8530a7e015951bb61cd522d7_xl.jpg
  http://img2.indafoto.hu/1/1/141691_...31101_73da194a83255fb3bc51ddfb01ee5dd1_xl.jpg
   
  Utoljára módosított: Dec 12, 2014
  stanci, DarlaX, gcsabai és 4 mások kedvelik ezt.
 10. Mardifunk
  Épp nem fórumozik ...

  Mardifunk Főkertész

  Tag:
  Júli 17, 2013
  Hozzászólások:
  972
  Kedvelik:
  1,028
  Hely:
  Budapest
  Ötletes megoldások! :)

  Én a visszatöltést kezelt, 1-2 napig pihentetett csapvízzel egy hatvanas hordóból 700lph-s szivattyú segítségével oldom meg. A hordót a vízcsere előtt felmelegítem egy 75W-os vízfűtővel a kívánt hőfokra. (Az egyik akváriumba 22 fokos, a másikba 28 fokos víz kell.) Az előbbi pumpát le fogom cserélni egy kétezres Eheim Compactra, hogy ne kelljen fél órát várnom a feltöltésre. Hosszú távon meg szintén ezt a falba rejtett csövezést akarom kiépíteni, amit @Victor leírt. Amúgy hol sózol vissza?
   
 11. Victor
  Online

  Victor VIP kertész

  Tag:
  Aug 26, 2009
  Hozzászólások:
  3,467
  Kedvelik:
  1,946
  Hely:
  Várpalota város, Veszprém megye
  Map
  Mivel a hordóm csak 120 literes, és az akvárium 243-as ,emiatt az indítás fele RO, fele csapvízzel megy, így egy jó darabig nem kellett port használnom, illetve az aljzat is egy darabig keményítette a vizet. De ha kell akkor az akváriumba szoktam port tenni, vízcsere után. De van, hogy ha nagyon lágy már a víz, akkor csapvízzel töltöm meg a hordót (van az RO-n egy csap amivel kikerülhetem a membránokat), hogy ezáltal némi magnézium is legyen a vízben amire a növényeknek szükségük van, mivel én saját keverésű micro-t és macrot használok tápozásra amiből ez az elem kimarad.
   
 12. nebula
  Épp nem fórumozik ...

  nebula VIP kertész

  Tag:
  Febr 8, 2013
  Hozzászólások:
  2,902
  Kedvelik:
  2,559
  Hely:
  Székesfehérvár
  nálam egy 150 literes hordó van a bojler alatt, abba gyűlik a ro víz, onnan meg egy atman at104es pumpa tolja fel, mivel ez névlegesen tud 2m-t emelni.
  viszont lenne egy olyan kérdésem, ami egy ideje foglalkoztat, de nincs ötletem, azokhoz, akik hordóznak szintén - pl @viktorlantos , a boltban ti is hordóban tároljátok a vizet, gondolom nem egy napig.

  mivel oldjátok meg, hogy a hordó és a benne levő pumpa+csövezés ne legyen egy baktérium- és penésztenyészet? nálam adott esetben áll egy hetet is a víz a hordóban. sőt, igazából többet, mert teljesen még sosem ürült ki. és a csövön már látom pl a barna lerakódást, pedig nincs ott se fény, se semmi. igaz, nem légmentesen zár a hordó, mert a tetejét nem csavarom rá, a pumpa vezetéke ott megy be.
   
 13. Victor
  Online

  Victor VIP kertész

  Tag:
  Aug 26, 2009
  Hozzászólások:
  3,467
  Kedvelik:
  1,946
  Hely:
  Várpalota város, Veszprém megye
  Map
  Nekem nincs benne cső, hanem megfúrtam az alját, és egy átvezető idommal kötöttem rá a csövezést, teteje pedig fenn van a hordónak, csak fúrtam rá egy lyukat, amit lezártam egy ilyen arctisztító vatta párnával és PC ventilátor ráccsal ;), így tud a levegő ki-be mozogni a hordóban attól függően, hogy töltöm vagy leeresztem a hordót, de a por viszont kint tartja. (sajna ez a vegyes tüzelés átka egy kazánházban)
   
 14. viktorlantos
  Online

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  30,491
  Kedvelik:
  58,957
  Hely:
  Budapest
  Map
  Nekem az utóbbi években nem nagyon volt szükségem mulmozásra. Ezek az eszközeim szép lassan kikoptak.

  Eleinte vödröztem, aztán jött a leszívó slag Compact 1000 pumpával és egy másik slag ami csapról feltöltötte az akváriumot.
  De az RO után már csak a leszívó slag maradt pumpával.

  Az RO vödörbe gyűjtését és nyűgösnek találtam és inkább vettem egy 10 méteres RO csövet és közvetlen az akváriumot töltöm fel.
  A mostani készülékkel amit használok kb 2 óra a feltöltés. De ezalatt minden karbantartást megcsinálok és a szűrőket kb féltávon már el tudom indítani.

  Ezért javaslom mindenkinek aki hasonló gondokkal küzd mint én anno, hogy inkább egy nagyobb RO-t vegyen, mert az képes egyből feltölteni az akváriumot a karbantartás alatt.
  Nincs 24 órás járatás, egy tonna szennyvíz és az ezzel járó nyűgök. Kb 4 éve nyúzom ugyanazt az RO-t és a membránokat azóta nem kellett cserélni, csak előszűrőket. Még mindig 5-10ppm-es vizet gyárt a 2 membrános RO.
   
 15. viktorlantos
  Online

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  30,491
  Kedvelik:
  58,957
  Hely:
  Budapest
  Map
  Jah igen és még egy praktikus megoldás. Ma már egy csomó embernél van eheim skim. Szóval nem kell azért egy pumpát venni, hogy vízcsere legyen. Elég rádugni a csövet a skim-re és hajrá.
  Nem 1000lph, de azért jobb mint szívogatni a csövet. :)
   
 16. hnorbi
  Épp nem fórumozik ...

  hnorbi VIP kertész

  Tag:
  Dec 15, 2010
  Hozzászólások:
  1,301
  Kedvelik:
  2,259
  Hely:
  Veresegyház
  Eddig a lágyvíz tárolása és a rengeteg szennyvíz tántorított el az RO készülés használatától, de erre a megoldásra kíváncsi lennék. Tudsz javasolni készüléket, amivel egyből lehet az akváriumba tölteni a lágyvizet?
   
 17. Mouset
  Épp nem fórumozik ...

  Mouset Kertész szaki

  Tag:
  Jan 6, 2014
  Hozzászólások:
  333
  Kedvelik:
  138
  Hely:
  2723 Nyáregyháza Széchenyi út 27.
  Engem is érdekelne melyik RO készüléket használod. Nekem sajnos képtelenség megoldani a hordó tárolását esztétikusan, így ezért nem vettem még RO masinát.
   
 18. viktorlantos
  Online

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  30,491
  Kedvelik:
  58,957
  Hely:
  Budapest
  Map
  Nekem egy egyedi van. De lényeg, hogy a konfigurációban legyen egy booster pumpa és legalább 2x100G membrán, ha 200-300 literes akváriumot szeretnél működtetni.
  Ez 100-140 ezer között mozog általában. Attól függ mennyi extra van még rajta.

  Az ára lehet sok, de ha megnézném, hogy 4 év alatt mennyi szennyvizet gyártottam volna és mennyi membrán cserén lennék túl valószínűleg csak ez visszahozná a különbséget.

  Egy ilyen RO sokkal több RO-t gyárt kevés szennyvíz mellett és jobban kíméli a membránokat.
   
  Mouset kedveli.
 19. Victor
  Online

  Victor VIP kertész

  Tag:
  Aug 26, 2009
  Hozzászólások:
  3,467
  Kedvelik:
  1,946
  Hely:
  Várpalota város, Veszprém megye
  Map
  Viktor!

  Ilyen pumpával hány Bar-ra emeled fel a nyomást? Nálam majdnem 5 Bar-van, 2db 100-as membránhoz. Érdemes ez mellé nyomásfokozót venni?
   
 20. viktorlantos
  Online

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  30,491
  Kedvelik:
  58,957
  Hely:
  Budapest
  Map
  Kétféle pumpa létezik általában. A kicsi ami 1 membrános rendszerekhez van és a nagy tesó ami 3 membránost is simán viszi.
  Nekem a nagy van emiatt és a szabályozható tápegységen be tudom állítani mennyire akarom felpöckölni a nyomást. Amikor az RO-t rátettem 2 bar sem volt a 2x100 gallonos membrán miatt.
  A boosterrel beállítottam 6-ra. 9-et is tudna amennyire rémlik.

  Neked az 5 szerintem elég lehet, ha nem ingadozik stb. Mert a booster lényege, hogy tökmind1 mi van akkor is áttolja azt a mennyiséget a készüléken.
   
  Victor kedveli.

Aktuális oldal megosztása

 1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata
  Értesítés elrejtése