• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech A kis kanyon

Ezt az akvát megint nem rázta meg az egyhetes távollét. Persze, a talaj már megint/még mindig szivárog valahonnan, de egyszerűen nem férek hozzá a vélt réshez hátul, annyira a kanyon hátuljában van. Majd a héten talán megpróbálkozom újra a "töméssel". Karbantartás majd később.... A felületi hártya meg az üveg is kíván némi kis melót a talajon kívül.

20200726_224422.jpg
 
Itt volt egy kis átszervezés. Nagyobb levelű növények előbbre, kisebbek hátrább. És persze a talajporszívózás és üvegpucolás.
A bal oldal alakul. A jobbon van még jócskán van meló. A mohának pl mennie kell elölről asszem.
20200813_214723.jpg
 
Esetleg mini fissi a helyére?
Próbálok nagyobb levelűeket előre tenni. Lehet hogy az ARMek jönnek előre, a helyükre megy valami szikla, ami körül valami kisebb levelű bucék, rajta pedig fissi lehetne... De újabban annyira nincs időm, hogy még tervezni is csak elalvás előtt félálomban tudok, nemhogy újítani. Pedig mindkét üzemelő akvát át kell picit rendeznem majd, az új high tech pedig egyelőre foggggalmam sincs, mikorra tud összeállni.
 
Megvolt itt is az átrendezés. Sajnos a hanyagságomnak az ARM-ek látták a kárát, szegények egész elsorvadtak táp hiányában. Próbáltam megmenteni egykettőt, leraktam őket előre. A helyükre itthon talált seiryu kövekből építettem egy kis hegycsúcsot, és picit széjjelebb szedtem a Csillától kapott fissit, majd bedúsul ott is. Mohákat kissé megtépáztam, elölről ki is szedtem őket.
Még nem tisztult ki egészen....
Jah, és hát, mivel a 60as akvárium high-tech-be való elindítása erősen csúszik, mert beleszaladtam egy húzósabb fogászati kezelésbe, aminek az árából két akvárium is kijönne, így "idegességemben" vettem ide egy zselés rendszert, hogy legalább ebben pöfögjön valami. Legalább a parvula magához tér talán. A szűrő elé el tudtam rejteni a difit is, így egyrészt nem látszik, másrészt a gázt kapásból a szűrőből kifolyó flow elkapja, és körbeviszi az egész akváriumban. A semminél többet ér, az egészen biztos, ha pedig picit kinő a fű odalent, én már boldog leszek :)
A garnélák egy ideje nem sokasodnak valamiért, de ettől eltekintve elhullást nem tapasztaltam. Lehet, elérték a megfelelő négyszetmérer-arányt :D

20200913_175718.jpg
 
Heti jelentés: még lájtosan bár, de pöfög az első tasak élesztő, nem tudom, meddig még, ahogy olvasgattam, ilyen 8 napokat láttam. Kb. reálisnak látszik. Öt tasak volt a szettben, és létezik utántöltő is, szóval, akárhogy is, de nem tűnik horribilis összegnek a fenntartás. Nyilván hosszú távra majd kell a palackos, de azt alapvetően nem ide tervezem. Viszont tapasztalatgyűjtésre kiváló ez a kis rendszer.
Egy hét alatt szebb színe lett a Parvulának, minden este atom bubizás van, csak úgy pezsegnek a növények. A megmentett ARM-eken is látszik a különbség. Lehet, ide-oda elszórok egy kis HM-et is, most már van létjogosultsága. A fényt nem lőttem hozzá a CO2-höz, de egyelőre nem is érzem, hogy rá kellene feszülni, így is bubizik minden növény, algám gyakorlatilag nincsen, minek változtassak akkor? Egyetlen kövem van, amin ilyen rákövült alga van - nem tudom, hogy pucolhatnám meg, lehet, kénytelen leszek kirobbantani a scape-ből, csak félek, soha nem rakom vissza ugyanúgy...
Próbálta már valaki ezt a NEO zselés rendszert? Bármilyen élesztő jó bele pótlásnak? Nem teljesen tiszta, hogy maga a zselé mikor mondja be az unalmast.
 
Utoljára módosított:
Eltelt újabb 3 nap, és asszem holnap lesz az élesztő pótlás napja - így 10 napig húzta egy adaggal, igaz, ma már eléggé takarékon van, ahogy látom. Ugyanakor, még mindig úgy-ahogy, de bubiznak a növények, még ha szemmel láthatóan kevesebb gáz is megy az üvegbe. Éjszaka előtt nyikván nem cserélem most már ki, majd holnap lámpa előtt vmikor délelőtt.
Legyen egy kép, hogy ne mindig csak a szöveg menjen. Épp kajálás van :)

20200923_190619.jpg
 
Eddig is kinyomták a növények az akva oldalát, de ha mellé még gázt is adsz nekik, akkor ne csodálkozz, ha majd hetente nyírnod kell a dzsungelt.😜
 
Eddig is kinyomták a növények az akva oldalát, de ha mellé még gázt is adsz nekik, akkor ne csodálkozz, ha majd hetente nyírnod kell a dzsungelt.😜
Gyors növény szerencsére nem sok van benne - nem véletlenül :D Ahányszor ránézek, mindig találok újabb és újab helyeket, ahova még azért fér... A Mordorból hetente kerül elő egy-egy csokor kis anubias a mohák alól (mert karácsony mohát nevelek benne, amíg el nem kezdem az új scape-et, hogy legyen mit a fák ágaira applikálni), azokat is sunyin rakosgatom azért befele :)
 
Eltelt 10 nap lassan, a gáz még lájtosan pezseg. A növények nőnek, van egy petés mami is, a parvula nagyon kezd magára találni, és előkerült egy Csillától kapott Pinnatifida UK. Egy körömhegynyi kis hajtást kaptam, hónapokig meg sem moccant, most elkezdett nőni, hogy megkapta a gázt :)
20201003_191121.jpg
Ott kandikál kifele középen a Pinnatifida UK. Valamiért nálam a Pinnatifida semelyik fajtája nem akart eddig életben maradni, úgyhogy örülök ennek.
20201003_153444.jpg
 
Na, ennek igazán örülök.🤗
A sima pinnatifida nálam sem maradt meg soha, ez viszont low-techben, gáz nélkül is terjeszkedik szépen és többnyire nem felfelé nő, hanem oldalra fut.
Drukkolok, hogy akkor nálad is erőre kapjon, mert jó kis cucc ez az ADA növényke.
 
Hát, itt még mindig jönnek a bubik, azt hittem, 10 nap után muszáj lesz cserélnem, de még mindig pezseg a cucc. Szeptember 24 óta az, ha jól matekozom akkor 13 nap, juhé :) Nyilván csendesebben pötyög, mint a kezdetekkor, de amíg estére a növények bubiznak, nem fogok variálni.
Jó régóta próbálok rájönni, nálam mi okozza azt, higy néha van felületi hártya, néha egyáltalán nincsen, hetekig. Ahogy most látom, amikor intenzíven tápozom, akkor van, amikor hanyagul csinálom, nincs. Nem tudom, jól látom-e, sok logika nincs benne, de más párhuzamot semmivel kapcsolatosan nem sikerült felismerni...
 
Back
Oldal tetejére