• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes 500 liter moha

#1
18-1280.jpg
Sajnos ez még nem az én akváriumom,de ez a kép inspirálta a naplót amelyet indítok főleg azért, hogy a segítségeteket kérjem a megvalósításban.
A kép alatt az alábbi leírást találtam:
110x55x60 - 363 liter
Világítás 2x 30 W neon 10 000 k
CO2 nincs
 
Utoljára módosított:
#2
Ezt a mohamennyiséget tisztán tartani, na ehhez kell nem kevés szabadidő. :D

És miben szeretnél segítséget kérni?
 
#4
Ezt a mohamennyiséget tisztán tartani, na ehhez kell nem kevés szabadidő. :D

És miben szeretnél segítséget kérni?
Például abban, hogy miért olyan nehéz tisztán tartani, ha nincs telerakta élőlényékkel?
Mondjuk minimális neonnal (30~40 db) meg egy csomó garnéla aminek semmi más dolga mint, hogy elvégezze a takarítást.
 
#6
Azért egy pár mondat arról is,hogy miért pont ilyenben gondolkodom.
Adott pár dolog amivel számolni kell és ennek megfelelően kérném a tanácsaitokat is. Az akvárium növényes léptékkel mérve túlságosan is nagy.
A hatalmas költségeket elkerülendő mindenképpen low-tech jöhet csak szóba! Ja, és nekem ez legalább annyira tetszik, mint bármelyik high-tech aki.
 
#9
Szerintem is szép akvárium, de véleményem szerint ehhez már kell egy kis technika, már csak a mérete miatt is.
Egyelőre adott egy 500 literes aki, 3000 liter/h DIY külső szűrő kb 20 literes tartállyal, 3x49 w neon ( 3x4600 lumen 8000 k ) Ezt tervezem bővíteni még egy csővel, tehát 4x49w lesz.
A Microsorumoknak gondolom elég, de van esély a szép mohaszőnyegre?
 
Utoljára módosított:
#14
Sajnos olyan nincs hogy a mohát tisztán tartja irgalmatlan mennyiségű garnéla. És 30-40 neon is kakil, etetésnél sem tudod elkerülni, hogy valamennyi eljusson az aljzatra... szóval szopás, na. :D

Ezt a mohamennyiséget sűrűn, sokáig kell porszívózni hogy ne rohadjon be meg gyűljön fel benne a mulm, és jöjjön az algabumm.

De még ha rendesen takarítod is, akkor is jön valamennyire az alga a mohára, ez sajna tény. Nyírás segít, de ide már fűnyíró kell. :D

Ezért írtam hogy időmilliomosnak kell lenni egy ilyen akvához. :)
És - szerintem! - ilyen scape-nél minimál algával pöfögni CO2 nélkül nagy kihívás. Én is tartottam microsorumokat mid-tech CO2 nélküli akvában és high-techben is, nem kell mondanom hogy a tipikus harsogó zöld, tömött gombócok melyik változatnál sikerültek. :) Fissim is van high-techben, és az Fool's Crown ver.1-ben is volt - hát, zongorázni lehet a különbséget növényminőségben.

Ezzel nem azt mondom hogy low-techben nem lehet ilyen akvát csinálni, mert csodát lehet művelni ott is erre sok fórumtárs az élő példa, mindössze első növényesnél nem nagyon fog sikerülni. Megint csak szerintem. :) De ki vagyok én hogy jósolgassak? :D Vágj bele és majd menet közben kiderül hogy mi a ria pénteken!(y)(y)
 
Utoljára módosított:
#16
Nekem volt egy akváriumom (160 literes), abban volt valami hasonló mennyiségű moha.
Amikor kiszedtem mindent, ne tudd meg mi volt a mohák közt...
Nagyon nehéz rendben tartani, a végén már egy algatemető lett az akvárium.
 
#17
#18
Csak hogy szembe menjek mindenki más véleményével. Szerintem meg csináld meg. Mivel itt nem játszik a hardscape, nem sok vesztenivalód van. Ha befullad, befullad, majd átalakítod, addig is van időd tervezni, tapasztalatot szerezni.
Építesz egy meredek vagy lépcsős aljzatot, begombócozod oszt' jónapot :)
Esetleg a meredekséget megcsinálhatod úgy is hogy szerzel valami vízre semleges köveket tüzépről, csak hogy mutasson valahogy, míg a mohák elterjeszkednek.
Nálam nem egészen így indult a terv, de mondhatni ez lett belőle: KATT :ROFLMAO:
A fényed nem lehetetlenül kevés. Nem írtad, milyen magas az 500 l akvárium, de mivel 39W csövekkel akarsz világítani, arra következtetek hogy "kisebb" alapterülethez nagyobb magasság társul, ez nem jó. Mindenesetre jó lenne alapból sok mohával indulni, ez akár irgalmatlanul is drága lehet, van rá forrásod? Nem tudom mikori indítást tervezel, de ha aktuális lesz, keress meg, ha úgy állok épp, megtámogatlak picit.
 

verde

Kertész szaki
#19
Szerintem, nem mission impossible.
Nekem a 375 literesbe is és a kis garnélás akváriumomban is van moha, mind a kettő low-tech. Oda kell figyelni, hogy ne vegyék el a helyet a többi növénytől. Érdekes, hogy a crs garnélás akváriumomban ahol, RO víz van és nulla tápozás, két hetente kell feleznem a weeping mohát mert kiszorítaná a garnélákat az akváriumból, sokkal intenzívebben nő mint a tápos akváriumban.
Én nem tapasztaltam, hogy mulmos lenne a moha, habár mind a két akváriumban erős a szűrésem. A tápozás nélküli mohán, jobban zavar a mohát átszövő fonál alga.
Ettől függetlenül azt tervezem, hogy a crs akváriumot átalakítom high-tech akváriummá, de maradok a moha vonalon, kíváncsi vagyok a a különbségre.
Sok sikert neked!
 
#20
Azért egy pár mondat arról is,hogy miért pont ilyenben gondolkodom.
Adott pár dolog amivel számolni kell és ennek megfelelően kérném a tanácsaitokat is. Az akvárium növényes léptékkel mérve túlságosan is nagy.
A hatalmas költségeket elkerülendő mindenképpen low-tech jöhet csak szóba! Ja, és nekem ez legalább annyira tetszik, mint bármelyik high-tech aki.
Erdekes szamomra ez a mondat hogy jobban tetszik mint barmelyik high tech. Az hogy high vagy low nem fuggvenye annak, hogy milyen szep es reszletes lesz az akvariumod. Ez csak kreativitas ami rajtad mulik. Valaki a konnyebb high- ot valassza van aki a nehezebb lowot. Mind a ket kategoriaban vannak nagyon szepek es kevesbe sikeresek is.
Az inspiralo kephez megadott feny elegendo lehet mert nem igazan feny igenyes novenyek lakjak. Latom Te erosebbel kezdenel. Figyelj a magassagra is mert mervado lehet ekkora meretnel. Ha ezt a jelleget valasztod maradj a keves feny igenyueknel ne keverj bele olyan novenyt ami tobbet szeretne, es akkor a vilagitas nem fog szivatni, egy gondal kevesebb.

Szabó Henrik 70/883-4940
 
Oldal tetejére