• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

460 Literes El Natural akvárium indítása

Z1234

VIP kertész
Nálam jelenleg sehol sincs bekapcsolva a fűtés. A szobában mostanában 20,5-21 °C van lent, a talajszinten, és 22-23 °C 1,5 m magasan. Egyik-másik akva a földön van (hungarocellen), még a költözés okán, ezekben +1-2 °C van a mindenkori hőmérséklethez képest. Reggel - du - este 15-30 percig szellőztetem a szobát.

A számításban nem tévedtél, de logikai hibákat éreztem több helyen is.

Szerintem: ehhez a mérethez nem kell 1 W/l fény még gázzal sem. Semmi szükség sincs EI-re és 50% heti vízcserékre, heti 20-25% bőven elég, és ehhez igazított tápozás. A halak számát látva macro is alig-alig kell, talán harmada, ötöde a névlegesnek. A fenti növénymasszához semmi esetre sem kell a névleges (1 ml / 20 l) micro táp, még ha arányosan nagyobb növénytömeggel is számolunk, és korrigálunk a csökkentett vízcseréket, akkor a napi 1/40-1/50 adagolás is simán jó lehet.

A Carbot elszámoltad, bár ott lefelé tévedtél sztem (460/20*1*365*3/5000*20790 = 104700 ft, Easy-Carbo, 5 l-es, GA ár).

A CO2 biztosan nem igaz. Ha 10 kg-os palackot cserélsz, ki kell bírnia 1 évig. Ref.: 240 l-es akvámba 6 bubi/sec-cel adagolva a 10 kg-os palackom 2 évig bírta. Most néztem, 9500 ft egy random budaőrsi cégnél a 10 kg-os töltése. Az 30 000 ft / 3 év.

Ha azt a 3 éves 800 000 ft-os költséget normalizáljuk, sztem simán elosztjuk kettővel (fűtés, fény, növénytáp, CO2, vízcsere mennyiségének racionalizálása), akkor 400 000 / 3 = 133 333 ft/év. Fele egy átlagos tengerparti nyaralásnak, egy iPhone-nak, stb. Havi 10-12 ezer ft. Emberközelibb? Szerintem igen :)

Ezek alapján én bátorítalak, hogy ha a kezdeti beruházási feltételek (pénz) adottak, akkor vágj bele legalább egy mid-light akváriumba visszafogott gázadagolással, közepes, vagy valamivel közepes feletti fénnyel.

Persze más módszer esetén borul a számolás. Viszont én standard EI-vel számoltam, ami heti 50% vízcserét ír elő és a tápok újraadagolását. Esetleg ADA módszerrel is számolhatnék, de az más eset lenne.

Szerintem a CO2-t is nagyon, nagyon szolidan becsültem meg. EI nem bánik kesztűs kézzel a gázzal. Kereken 30 ppm a cél. 2 kg-os palack töltése legyen mondjuk 6000 HUF és ha havonta 1 elmegy , akkor 3 évre 216 000 HUF a töltés. Én csupán 100KHUF-al számoltam, kevesebb, mint felével. (2 kg per hó soknak tűnik, de azért közel 500 literről van szó, ami 5 darab 100 literes akváriumnak felel meg)
Carbo-t standard EI nem írja elő, de ahogy írtad, nagyon gyenge dózissal számoltam.
 
Utoljára módosított:

Z1234

VIP kertész
Épp írtad, hogy a ház/lakás fűtése miatt nem kell az akváriumot fűteni, így ezt a részt alapvetően nem értem..
Továbbá az egész gondolatmenethez:
Ez a hobbid... a horgász sem számolgatja, hogy hány százezer megy el csalira, botra, utazásra, orsóra stb.. a vadász sem, hogy mennyibe kerül egy új puska, az utiköltség, a trófea stb..
A kerékpáros se, hogy mennyi egy új felni, könnyebb váz stb..
Megveszi, kifizeti, mert ezt szereti csinálni.. amennyit a hobbira szánt kerete engedi. Ha valaki nem akar a hobbijára évente (hasraütök) 10 milliót költeni, akkor ne vegyen high end puskát és ne menjen Afrikába vadászni, hanem maradjon az orosz fegyvernél, és a hazai vadászatoknál
Ha valaki nem szeretne az avarisztikai hobbijára a 5 milliót költeni 3 év alatt, akkor vegyen kissebb akváriumot, vagy menjen el low tech irányba..
Szerintem ezen felesleges rugózni. Mindenki ki tudja számolni, hogy mi mennyibe kerül és neki mi éri meg.. (és ez nem pénz kérdés.. ha én lennék a világ leggazdagabb embere akkor se költenék olyanra ami nem okoz örömet.. mert fölösleges..)

Ha valakit a versenyakváriumok építése kapcsol ki, és ez neki a hobbi, akkor az az ő dolga, ő erre áldoz.. lehet, hogy ő nem megy étterembe vagy vadászni mert mindent ebbe forgat vissza, mert ez okoz neki örömet..
Én se értem például, hogy a horgászatban mi a jó, és nem költenék rá soha egy fillért se, de nem azért mert hülyeségnek tartom.. hanem mert számomra nem okoz örömet, nem kapcsol ki, ezért nem is áldozok rá.
Az akvárium kikapcsol, szeretek szöttyögni vele, így erre áldozok..
A GA-s Filipe Oliviera videóban volt (nem szó szerint) - A szabadidődet használd ki jól, olyan dologgal ami örömet okoz..
Ennyi sztem..

Nagyjából látom, amit írtál, de jó sok benne a humbug. Már régóta szeretnék egy Hemianthus Callitrichoides Cuba gyepet és megpróbálkozok ezzel. Nem látom, hogy miért baj, ha kiadási oldalát is megvizsgáljuk a lehetőségeknek. Én 100% egyetértek, hogy olyan dolgokkal foglalkozzon az ember, ami örömet okoz, de azért az eszet sem kell feltétlenül otthon hagyni.
Sokan írtátok, hogy nem reális a számolás, illetve új tételek is előkerültek. @dexkill felhozta, hogy nem jól számoltam a fűtést és a CO2-t. Szerintem ez rendben van (lásd korábbi indoklást.). Persze tudom, hogy itthoni "vegyészkedéssel" és egyéb módszerekkel sok mindent ki lehetne váltani. Ezeknek nem vagyok igazán híve. Nálam például nem lesz élesztős CO2, legfeljebb a sufniból előcipelem a nagynyomású rendszert.
 
Utoljára módosított:

Z1234

VIP kertész
A naplódat nézve, utólag sajnálom, hogy nem índítottam én is egyet. Késő bánat. Képeket azért néha készítettem, amiből ha naplót nem is, de egy memoárt azért lehetne írni. :)

A lehetőség egy karnyújtásnyira van :). Jó lenne olvasni egy naplót mondjuk ilyen üveghez hasonlóról (ilyet még nem láttam a fórumon):

Mit lehet veszíteni? Egy marék földet és pár növényt.
 
Utoljára módosított:

Z1234

VIP kertész
Update, Indítás + 3 év és 1 hét

Sajnos az olcsó T5 LED-es fénycsövek idővel egyre rosszabb állapotba kerültek és a fényerejük nagyon elgyengült. Persze mindig is rosszabbak voltak, mint a jó öreg T5 HO fénycsövek, amivel az akvárium indult. Mivel nem sikerült beszereznem minőségi T5 LED fénycsöveket, ezért feladtam ezt az irányt és LED reflektorokat tettem az akváriumra. Egyenlőre ezzel meg vagyok elégedve.

A fényhiány miatt gyakorlatilag egy crypto monokultúra alakult ki. Az új fénnyel jelenleg ilyenek az állapotok:

1570472516434.png

1570472787187.jpeg


Jelenleg 8 db 20 Wattos reflektor van az akváriumon nagyon közel a vízhez, ezért ahol világosabb van, ott van a reflektor. Ezekből a reflektorokból bármikor tudok rátenni még, darabja 2500 HUF és 1700 lumen-t tud.

(Halak és garnélák megvannak, algásodási nyomás kimerül némi zöld pontalgában az üvegen.)
 
Utoljára módosított:

Z1234

VIP kertész
Szép ez a crypto dzsungel. Egész jó hangulata van. Mennyi időt fordítasz a fenntartásra havonta? Nem a halak napi etetésére gondolok.

Mondjuk 1-2 havonta összesen 1 órát? 2-3 hetente letörlöm az üveget egy szivaccsal, néha igazítok a növényeken egy kicsit. Vízcsere mennyiségét ide nem merem leírni. Tényleg nagyon nem kell ezzel foglalkozni, szerintem ha a víz fele elpárologna, akkor is minden oké lenne.
Viszont most a fényszereléssel eltöltöttem egy fél napot.
Sajnos a hosszan tartó kevés fény megtette a hatását (T5 LED fénycsöves vacakolás nem érte meg), alul egy-két növény kikopott. Viszont most van fény rendesen (33 lumen/liter), kíváncsi vagyok, mi lesz :).
 
Utoljára módosított:
D

Deleted member 4326

Vendég
Mondjuk 1-2 havonta összesen 1 órát? 2-3 hetente letörlöm az üveget egy szivaccsal, néha igazítok a növényeken egy kicsit. Vízcsere mennyiségét ide nem merem leírni. Tényleg nagyon nem kell ezzel foglalkozni, szerintem ha a víz fele elpárologna, akkor is minden oké lenne.
Viszont most a fényszereléssel eltöltöttem egy fél napot.
Sajnos a hosszan tartó kevés fény megtette a hatását (T5 LED fénycsöves vacakolás nem érte meg), alul egy-két növény kikopott. Viszont most van fény rendesen (33 lumen/liter), kíváncsi vagyok, mi lesz :).


Hogy most ilyen viszonylag erős fényed van, én tennék be tápgolyókat. Nekem nagyon beváltak a komposzt+agyagból gyúrtak. Esetleg valami erősebb virágföld vagy a zsákos komposztált marhatrágya is jó a keveréshez.
 
Utoljára módosított moderátor által:

Z1234

VIP kertész
Hogy most ilyen viszonylag erős fényed van, én tennék be tápgolyókat. Nekem nagyon beváltak a komposzt+agyagból gyúrtak. Esetleg valami erősebb virágföld vagy a zsákos komposztált marhatrágya is jó a kevéshez.

Ok, valamit ügyködök, hogy nőjenek a növények. Gyorsabban. Addig is, egy közepesen happy kalászhal:

1570482405963.png

Azt hiszem, még be kell szereznem egy brutál erős reflektort, hogy a kalászhalakat ennél jobban tudjam fényképezni. Túl sokat mozognak és sajnos nagyon fel kell mennem az ISO-val, hogy ne legyenek homályosak. Vagy lehet, hogy be kéne őket lassítani valamilyen szerrel? :unsure:
 
Utoljára módosított:

Z1234

VIP kertész
Update, Indítás +3 év és 3 hét

Hogy most ilyen viszonylag erős fényed van, én tennék be tápgolyókat.

Raktam bele kb 1 dm3 friss földet. Ez és az új fény láthatólag stimulálja a növények növekedését. Egyik neon betegeskedik és nem jól úszik. Nem túl öreg, ha jól emlékszem kb 3.5-4.5 éves. Minden más OK.

1571934470970.png
Pár reflektort lekapcsoltam ennél a fényképnél. Egész jó fényhatásokat el lehet érni ezekkel, mert külön kapcsolgathatóak.

Majd rakok bele még egy kis friss földet.
 
Utoljára módosított:

Z1234

VIP kertész
Az akvárium belefutott egy kisebb problémába. Ki kell cserélni a burkolatot alatta. Ez nem lenne gond, csak sajnos az egész kb 600 kg. Kár lenne szétszedni így 3 év után.
Van valakinek ötlete, hogyan lehet a legegyszerűbben ezt megoldani? Gondoltam kiszedem a nagyobb halakat (már ez sem egyszerű) és leengedek kb 300 liter vizet. Így talán bútorral együtt odébb lehet mozgatni kb 1 métert...
 

elektrorudi

Legenda
Update, Indítás + 3 év és 1 hét

Sajnos az olcsó T5 LED-es fénycsövek idővel egyre rosszabb állapotba kerültek és a fényerejük nagyon elgyengült. Persze mindig is rosszabbak voltak, mint a jó öreg T5 HO fénycsövek, amivel az akvárium indult. Mivel nem sikerült beszereznem minőségi T5 LED fénycsöveket, ezért feladtam ezt az irányt és LED reflektorokat tettem az akváriumra. Egyenlőre ezzel meg vagyok elégedve.

A fényhiány miatt gyakorlatilag egy crypto monokultúra alakult ki. Az új fénnyel jelenleg ilyenek az állapotok:

View attachment 81758

View attachment 81759


Jelenleg 8 db 20 Wattos reflektor van az akváriumon nagyon közel a vízhez, ezért ahol világosabb van, ott van a reflektor. Ezekből a reflektorokból bármikor tudok rátenni még, darabja 2500 HUF és 1700 lumen-t tud.

(Halak és garnélák megvannak, algásodási nyomás kimerül némi zöld pontalgában az üvegen.)
Nagyon érdekes ez a fényjáték. Tetszik.
Viszont a 160W-hoz képest, elég sötétnek tűnik az összhatás. De lehet, hogy csak a fényképezőgép beállítása miatt? (vagy a felszíni növények árnyékolnak?).
 

Coller

Főkertész
Az akvárium belefutott egy kisebb problémába. Ki kell cserélni a burkolatot alatta. Ez nem lenne gond, csak sajnos az egész kb 600 kg. Kár lenne szétszedni így 3 év után.
Van valakinek ötlete, hogyan lehet a legegyszerűbben ezt megoldani? Gondoltam kiszedem a nagyobb halakat (már ez sem egyszerű) és leengedek kb 300 liter vizet. Így talán bútorral együtt odébb lehet mozgatni kb 1 métert...
Szerintem a halak kiszedése nélkül is működik ez, persze, nem tudom, mennyi időt kell az akváriumnak így leeresztve eltöltenie... Meg azt sem hogy mennyi hal van benne.
 

meleagris

Mágus
Az akvárium belefutott egy kisebb problémába. Ki kell cserélni a burkolatot alatta. Ez nem lenne gond, csak sajnos az egész kb 600 kg. Kár lenne szétszedni így 3 év után.
Van valakinek ötlete, hogyan lehet a legegyszerűbben ezt megoldani? Gondoltam kiszedem a nagyobb halakat (már ez sem egyszerű) és leengedek kb 300 liter vizet. Így talán bútorral együtt odébb lehet mozgatni kb 1 métert...
Na, ez nem jó hír.
Ha leengedsz 300 liter vizet, akkor könnyebb, de mozgatni akkor se lesz egyszerű.
Az enyém 325 liter, de üresen is nehéz odébb vonszolni a szekrénnyel, nemhogy még vagy 150 liter vízzel, meg talajjal. De egy próbát megér.
Milyen burkolat van alatta?
Ha nem megy és újra kell rendezned, legalább alkothatsz vmi újat...
 

bamboocha46

Főkertész
Esetleg ha ideiglenesen leengedsz xszaz liter vizet, ketten megemelik egy icicipicit az akvarium egyik sarkát, egy harmadik ala tesz egy kerekes izikét, majd ezt megismetlitek az összes saroknál?... A végén pedig kapsz egy tologathato AQ-t.
 

SMAdrián

Kertész bálvány
Ha lábakon áll a bútor, akkor javasolném a békát(emelő). De abból is szerintem 2 kellene, hogy ne bilegjen. Ha nem lábakon áll akkor bérelni kellene egy elektromos targoncát(ezek, ha jó rémlik 1, 5 t bírnak). Szekrény ajtót leszed, targonca vilájat kinyitva maxra, raksz rá valami erős fát, és úgy tolod a szekrény alá. Más ötletem nincs.
 
Utoljára módosított:

Coller

Főkertész
Esetleg ha picit meg tudjátok emelni egyik és másik végét a bútornak, akkor tehetnétek alá filcet. Így lenne minimális esély hogy félig leeresztve tudjátok csúsztatni, ha a talaj egyébként sima, pl parketta vagy ilyesmi.
 

Z1234

VIP kertész
Nagyon érdekes ez a fényjáték. Tetszik.
Viszont a 160W-hoz képest, elég sötétnek tűnik az összhatás. De lehet, hogy csak a fényképezőgép beállítása miatt? (vagy a felszíni növények árnyékolnak?).
Az utolsó képen a lámpák közel fele le volt kapcsolva... Majd lövök képet az összes lámpával.
Az akvárium mozgatással kapcsolatban. Az akvárium gyári eheim bútoron van, ami nagyon erős. Az emelő jó ötlet, de a sík részen nem merem megemelni, mert az nem tűnik strukturális tartóelemnek. Szóval a terv továbbra is az, hogy a 300 kg körüli, részben leeresztett bútort megpróbálom oldalra elhúzni. Talán két ember meg tudja emelni a bútor egyik oldalát....
Szerintem indítsd újra, csinálhatsz valami aktív talajos high-tech contest tankot 🙂
Hát, én egyelőre el vagyok ezekkel a low-tech akváriumokkal. Bár a technika adott lenne, van CO2 palack meg minden hozzá. Esetleg olyasmit lehetne, amit te is csináltál, szolidan "megCO2zött" földes akvárium...
 

habee

Kertész szaki
Az akvárium mozgatással kapcsolatban. Az akvárium gyári eheim bútoron van, ami nagyon erős. Az emelő jó ötlet, de a sík részen nem merem megemelni, mert az nem tűnik strukturális tartóelemnek.
Remélem sikerül megoldani a problémát kár lenne ezért a szép akváért egyébként szerintem coller ötlete lenne a legkézenfekvőbb igaz én csak 120 literesnél alkalmaztam filc nélkül (de ez plussz biztosíték)
Ha valami masszívabb megegyező magasságú állványt össze tudnál dobni talán van rá esély,hogy valaki vagy valakikkel áttold az akváriumot😉
 
Oldal tetejére