• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

El Natural 35l "El Natural" Garnélás Nano: A kihívás

Fog-e működni az akvárium fél évig?

  • Katasztrófa lesz

  • Minden rendben lesz

  • Algás lesz

  • Garnélák kinyúlnak

  • Halak kinyúlnak

  • Szépek lesznek a növények

  • Garnélák szaporodnak


Results are only viewable after voting.
A homályos víz, ami eddig vízcserékkel sem szűnt meg, gyakorlatilag 2 nap alatt teljesen eltűnt magától, úgy, hogy nem csináltam semmit.

1573237041684.png

Szűrő, kevergetés és egyéb technika nélkül minden OK. Folyékony táp, carbo nem ment bele sosem. (Szerintem ezek csak rontanának a helyzeten.)
 
Utoljára módosított:
Update, indítás +48. nap

Megjelentek az első problémák algásodás fronton. HC Cuba levelein és az üveg oldalán látható rövid "szálú" zöld alga.

1573751042847.jpeg
Raktam rá még pár úszónövényt. Sokkal hamarabb kellett volna. Bár a HC Cuba jól nőtt indítás óta eltelt 45 napban, de ennyi idő alatt más frissen indított NPT-m esetén rövid stem-ek tipikusan elérik a vízfelszínt. Ehhez képest HC Cuba növénytömege gyengécske. Jól növő növények hiányában az alga próbálja betölteni az "űrt".

Nincs sok ötletem, hogy mit tudnék csinálni. Ha beletennék más növényeket (pl rotala, crypto, zoserifolia stb...), azok valószínűleg jól nőnének és visszaszorítanák az algát, viszont félek, hogy HC Cuba lassan kikopna a robusztusabb növények mellett. Carbo esetleg segíthetne, dehát ez mégis csak El Natural akvárium :).

Viszont a homályos víz egyértelműen a múlté. Kristálytiszta a víz mindenféle szűrés nélkül, dehát apró guppy-k és garnélák mellet ez nem is csoda.
 
Utoljára módosított:
Algásodás okait keresve, kísérletképpen a lámpát megcseréltem egy másik nano akváriummal, amin eredetileg jóval kisebb teljesítményű LED van. Pár nap alatt, az eddig problémamentes akváriumban hasonló algakezdemények jelentek meg. 45 lumen/ liter nagyon sok low-tech vonalon, ezért egy papírszalvétával leárnyékoltam a lámpát. Bár ez nem fogja a meglévő alga nyomokat eltüntetni rövid távon, de hátha további alga növekedést megakadályozza. A megvilágítás időtartamát nem szeretném csökkenteni, mert fény nélkül növények sem nőnek.
 
Utoljára módosított:
Meg van a maga kis hangulata, nekem tetszik 😉

És sosem gondoltam volna, hogy ilyen könnyen eljut ideáig. Nulla technika, nulla vegyszer és szinte nulla molyolás volt eddig az akváriummal. Ezt még egy CO2 adagolt akvárium is megirigyelné.
Remélem hosszú távon is működni fog, bár ahogy lassan elfogy a talajból felszabaduló CO2, szerintem beüthetnek még gondok....
Egy biztos, eddig nem volt sok pénz ráköltve, ha beáll a földbe az egész, akkor sem vesztek sokat.
 
És sosem gondoltam volna, hogy ilyen könnyen eljut ideáig. Nulla technika, nulla vegyszer és szinte nulla molyolás volt eddig az akváriummal. Ezt még egy CO2 adagolt akvárium is megirigyelné.
Remélem hosszú távon is működni fog, bár ahogy lassan elfogy a talajból felszabaduló CO2, szerintem beüthetnek még gondok....
Egy biztos, eddig nem volt sok pénz ráköltve, ha beáll a földbe az egész, akkor sem vesztek sokat.

Egyébként szerintem sokak abba a gondolatmenet hibába futnak bele, hogy azt gondolják, hogyha valamilyen növény megy NPT akváriumban, akkor "felturbózott" low-techben is sokkal jobban nőnie kellene. Pedig nem. Sőt, "felturbózással" sokkal rosszabb is lehet a helyzet a növények szempontjából. Mivel NPT-be nem megy folyékony* táp, könnyű azt hinni, hogy egy mikró és makró tápokkal adagolt low-techben jobbak a körülmények. Sajnos ez nem teljesen igaz. Az a föld, ami ebbe belement, temérdek "tápot" tartalmaz, hiszen szárazföldi keretek között is jól nőnek benne a növények. A szárazföldi növények is ugyanolyan elemekből épülnek fel, mint a vízinövények. Ráadásul akváriumi körülmények között nem kukorica méretű növényeket növesztünk, emiatt a "tápanyag" igény is kisebb, nincs szükség ásónyom mélységű földmennyiségekre.
A földben a tápok "slow release", azaz lassú leadású formában vannak jelen, hiszen például az NPK szerves anyaghoz van kötve. Ennek a kötésnek fel kell bomlania, mielőtt a növények felvehetik a számukra szükséges elemeket. Macro tápokban az NPK "fast food"-ként viselkedik, és low tech keretek között nagyon könnyen algásodást lehet előidézni. Minden egyes alga ami nő, a növények ellen játszik és a legszűkösebb erőforrást, a szenet szedi el a növények elől.
Az is egy alapvetően hibás gondolat, hogy egy jó nagy biológiai szűrővel jobban működne ez a low-tech akvárium. Ezen kívül szükségtelen, masszív, nagy arányú heti vízcserék is potenciálisan csak károkat tudnának okozni ilyen körülmények között (1-2 hónapos NPT már tipikusan "beállt" valamilyen szinten, közvetlenül indításkor más a helyzet.). Szóval a kevesebb az néha több, és ez fokozottan igaz NPT akváriumokra. Az már csak a bónusz, hogy nem mennek vezetékek, csövek az akváriumba és nem búg a szűrő és egyéb "cuccok". A hab a tortán, hogy olcsóbb is mint egy "felturbózott" low-tech, bár ez csak másodlagos szempont.

*idővel, "mértékkel" szükség lehet rá, például ha úszónövények elkezdenek kikopni
 
Utoljára módosított:
Nem vagyok ugyan Szmóki, de a tippem String moss, alias húrmoha.
Szerk. Szmóki is ezt mondta, mi csak latinul?
 
Update, Indítás +83.nap

Rengeteg halivadék és RCS van. A "megtelt" táblát ki lehetne tenni. Úszónövények igen jól elterjedtek, ez is mutatja, hogy bőségesen van "táp" a vízben, annak ellenére, hogy sosem ment bele folyékonytáp. Ez nem csoda, eleinte elég sokáig a frissen víz alá került földből "tápok" kerülnek a vízoszlopba. NO2, NO3 és NH4-el nincs probléma, mindenféle szűrés stb nélkül. Ez sem csoda, ennyi úszónövénynek, még - HC cuba nélkül is - illik elpucolnia azt a kevés ammóniát ami keletkezik. Biológiai szűrés teljesen felesleges lenne ebben az akváriumban. (Bár a növények és a talaj is természetesen "biológiai" módon szűr, de itt "elefántméretű" külső szűrőre gondolok 10x áramoltatással.)

1576738319327.jpeg

Mivel elég sok hal kezd benne lenni, reggelente mindig figyelem, hogy nincs-e oxigénhiányra utaló jel. Ebben az akváriumban nincs áramoltatás egyáltalán és kezd sok lenni a hal benne. Bár növényes NPT üvegjeimben még sose láttam halakat pipálni.

1576738865652.png

Algásodási nyomás nincs. HC Cuba továbbra sem a kedvenc növényem, kb első 3 hónap alatt más NPT üvegeimben illik annyi növénynek nőnie, hogy a vízoszlopot szinte teljesen betöltsék.
Továbbra sem vagyok biztos, hogy hosszú távon működni fog-e ez az akvárium CO2 nélkül.
 
Utoljára módosított:
Szia!

Milyen úszónövényt van benne? Én békatutajt próbálgatok egy ideje, de nem akar ilyen látványosan fejlődni, mint ami a tiedben van.

Amúgy tényleg betyár a gyep! 👍
 
Milyen úszónövényt van benne? Én békatutajt próbálgatok egy ideje, de nem akar ilyen látványosan fejlődni, mint ami a tiedben van.

Pistia Stratiotes, azaz békatutaj. Nálam ilyen kis akváriumokban nem nő nagyobb méretűre. Tavi mérete ennél sokkal nagyobb. A föld, amit akváriumi "aktív" talajként használtam, tipikusan rengeteg vasat tartalmaz, ami önmagában valószínűleg évekre elég a gyökeres növényeknek. Viszont az úszó növények kénytelenek a vasat a vízoszlopból felvenni. Vasat azért veszik fel a növények a talajból sokkal, sokkal könnyebben, mert a talajban található alacsony redox ("oxigénmentes") környezet segít nekik ebben. A vízoszlopban nem ilyen a környezet, ezért szoktak vasat adagolni a vízoszlopba kelátolt formában úszónövényeknek. Nálam tipikusan az indítást követő időben igen jól nőnek az úszónövények annak ellenére, hogy egyátalán nem adagolok folyékony tápokat. A természetben sem adagolnak kelátolt vasat tavakba, folyókba, és mégis nőhetnek úszónövények. A szerves anyaghoz kötött vas természetes "kelátként" működhet és a frissen a víz alá került földből ebből elég sok oldódhat a vízoszlopba. Viszont idővel az úszónövények kikopás útjára léphetnek beavatkozás nélkül. Szóval nálam földes NPT-ben tipikusan az első jópár hónapban nagyon jól nőnek és szaporodnak az úszónövények, később pedig körülményfüggő, hogy mi lesz velük.

Esetleg akváriumtető miatt lecsöpögő víz, párás levegő, vagy a lámpa miatt túl meleg is problémát okozhat a Pistia-nak. Hideget (15 fok alatt) kevésbé szereti.

Amúgy tényleg betyár a gyep! 👍

Egyenlőre relatíve algamentes a HC Cuba, viszont a növekedési üteme jelentősen lassul. Mondjuk a jó oldala ennek az, hogy nem kell hozzányúlni metszegetni. Továbbra sem vagyok biztos benne, hogy CO2 adagolás nélkül rendben lesz-e hosszú távon. Az első 3 hónap jól ment. Viszont amíg növekednek úszónövények az akváriumban, a biológiai szűrést könnyedén el tudják végezni a növények még relatíve sok Guppy esetén is. Pistia-t egyébként szennyvíztisztításra is használják.
 
Utoljára módosított:
Pistia Stratiotes, azaz békatutaj. Nálam ilyen kis akváriumokban nem nő nagyobb méretűre. Tavi mérete ennél sokkal nagyobb. A föld, amit akváriumi "aktív" talajként használtam, tipikusan rengeteg vasat tartalmaz, ami önmagában valószínűleg évekre elég a gyökeres növényeknek. Viszont az úszó növények kénytelenek a vasat a vízoszlopból felvenni. Vasat azért veszik fel a növények a talajból sokkal, sokkal könnyebben, mert a talajban található alacsony redox ("oxigénmentes") környezet segít nekik ebben. A vízoszlopban nem ilyen a környezet, ezért szoktak vasat adagolni a vízoszlopba kelátolt formában úszónövényeknek. Nálam tipikusan az indítást követő időben igen jól nőnek az úszónövények annak ellenére, hogy egyátalán nem adagolok folyékony tápokat. A természetben sem adagolnak kelátolt vasat tavakba, folyókba, és mégis nőhetnek úszónövények. A szerves anyaghoz kötött vas természetes "kelátként" működhet és a frissen a víz alá került földből ebből elég sok oldódhat a vízoszlopba. Viszont idővel az úszónövények kikopás útjára léphetnek beavatkozás nélkül. Szóval nálam földes NPT-ben tipikusan az első időben nagyon jól nőnek és szaporodnak az úszónövények, később pedig körülményfüggő, hogy mi lesz velük.

Esetleg akváriumtető miatt lecsöpögő víz, párás levegő, vagy a lámpa miatt túl meleg is problémát okozhat a Pistia-nak. Hideget (15 fok alatt) kevésbé szereti.



Egyenlőre relatíve algamentes a HC Cuba, viszont a növekedési üteme jelentősen lassul. Mondjuk a jó oldala ennek az, hogy nem kell hozzányúlni metszegetni. Továbbra sem vagyok biztos benne, hogy CO2 adagolás nélkül rendben lesz-e hosszú távon. Az első 3 hónap jól ment. Viszont amíg növekednek úszónövények az akváriumon, a biológiai szűrést könnyedén el tudják végezni a növények még relatíve sok Guppy esetén is. Pistia-t egyébként szennyvíztisztításra is használják.
Ezt a párát meg a meleget gyanítottam én is, mert van egy bettás akváriumom, ott is hanyatlik az összes... Mindegy, köszönöm a részletes tájékoztatót!
 
Back
Oldal tetejére