• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

El Natural 35l "El Natural" Garnélás Nano: A kihívás

Fog-e működni az akvárium fél évig?

  • Katasztrófa lesz

  • Minden rendben lesz

  • Algás lesz

  • Garnélák kinyúlnak

  • Halak kinyúlnak

  • Szépek lesznek a növények

  • Garnélák szaporodnak


Results are only viewable after voting.

Z1234

VIP kertész
Akvárium paraméterei:

Térfogat: 35 liter
Lámpa: 1600 lumen
Szűrés: nincs
Fűtés: nincs
CO2: nincs
Víz sterilizátor: nincs
Carbo: nincs
H2O2: nincs
"Bacikultúrák": nincs
Élőlények: garnélák és apró halak
Növények: Apró, érzékeny növények

Motiváció:
Ezen a linken található cikk 6. oldalán levő akváriumban található Hemianthus callitrichoides és egyéb "kárpit" növények:
https://dianawalstad.files.wordpress.com/2017/10/shrimprcs2017.pdf

Indítás, 0 lépés

Megfelelő talaj begyűjtése:

1569743915861.png

Ez, itt pont jó lesz.
 
Utoljára módosított:
Elsült a kezem, nem akartam még szavazni csak telóról rákoppintottam :D Más kérdés, hogy ami keveset tudok a témáról, az alapján nem lehet egyszerű projekt...
 
Gyengébb idegzetűek ne nézzék meg a következő képet:

1569752476423.png

Beraktam a 2-3 cm földet, alatta innert anyag van. A fekete kődarabok célja, hogy ne omoljon le az egész.
 
A földre ráment kb 2-3 cm apró kavics és beküzdöttem a növényeket.

1569774880998.png

Jó homályos lett. Mivel bízom a talaj jó minőségében, beraktam 1 garnélát és 1 halivadékot.
Indítás kész. Csupán két növény van benne, Hemianthus callitrichoides ''Cuba'' és Gratiola Viscidula. Papírforma szerint ebből simán lehet egy bedőlt akvárium. Aki "Minden rendben lesz"-re szavazott, már nem módosíthat :).
 
Vizet milyen sűrűn akarsz cserélni? Szerintem a halivadék egy héten belül elszublimál. Bár ha addig a növények megnőnek, akkor reménykedhetsz, hogy csak elbújt. :)
 
Vizet milyen sűrűn akarsz cserélni? Szerintem a halivadék egy héten belül elszublimál. Bár ha addig a növények megnőnek, akkor reménykedhetsz, hogy csak elbújt. :)

1 héten belül ezek a növények tuti nem fognak megnőni. Sajnos ezek elég sziszifuszi növények és tipikusan CO2 adagolásra van szükség, hogy jó állapotban legyenek.
Ez az akvárium alapvetően elég nehéz helyzetben van. Walstad akváriumnál (elsősorban) a növények végzik a szűrést, nem a biológiai szűrő. Ha nincs az akváriumban jól növő növény (márpedig ebben nincs), akkor számos káros folyamat indulhat be a vízoszlopban és a talajban. Jobb esetben, ha nem nőnek a növények, akkor nő benne elég alga és az "szűr" :). Rosszabb esetben kinyúl minden.
 
Utoljára módosított:
Update, indítás +2 nap

Reggel, a lámpakapcsolás után a növények nagyon szolidan bubiznak. Eleinte a föld elég sok CO2 ad le az éjszaka során, és reggel az erős fény (1600 lumen 35 literre) hatására úgy látszik, a HC Cuba jól érzi magát. Sajnos ez a jótékony hatása a földnek idővel csökkenni fog. :(

1569821676470.png

Ivadék hal él. Garnélát nem találom, de egyelőre tegyük fel, hogy elbújt.

Vizet milyen sűrűn akarsz cserélni?

Eleinte picit sűrűbben, de később, "normál" esetben jelentősen lehet ritkítani a vízcseréket. Viszont ebben az akváriumban nem bízok, a növényválasztás miatt.
 
Utoljára módosított:
Első ránézésre HM-nek néztem a hátsó sort, de látom már az a Gratiola.

Hát, sok sikert.
 
Tegyél bele egy rakat növendék RC-t. Eleinte a nagyobbak elpusztulnak, de a picik nálam bírták a kiképzést és a kisebbekből nem volt elhullás. Amit még ajánlok, ami nálam bevált, hogy tettem bele amanót amikor megjelent az alga. Összesen én négyet tettem bele 10l-re, amiből egy maradt, de az most is stabilan benne van. A többiek kimásztak. Tudom kicsit költséges vízminőség indikáció. De amikor egy kimászott, tudtam, hogy vizet kell cserélni.
Hát a cuba egy fene tudja növény. Szerintem EN-ben fára kötözve/ragasztva èletképes megoldás. Helyette én elatine hydropipert tettem volna bele. Annak sokkal hosszabb a gyökérzete, ha már beindul.
 
Utoljára módosított:
Hát, sok sikert.
Amióta a rotala áttelelt a teraszi zero-tech akváriumban, nem adom fel olyan könnyen. Meglátjuk mi lesz. Ha bedől, vesztek egy kis vödör földet és 2 adag HC cubát. Nem a világ vége, ezekért nem kár :). Vízkeménységgel tudok lejjebb menni, csapvíz kb 25 dH (ezt használom a többi akváriumnál és "tipikus" növényeknél jó), de van tiszta esővizem is.

Még két kérdés. Tőzegből kioldott vizet mikor teszel bele, ill. milyen úszó növények lesznek rajta?

Egyenlőre várakozok és figyelem, mi történik. Ha lenne rajta úszónövény és robusztusabb vízi növények lennének benne, akkor simán elindulna. Ezzel a földel már indítottam számtalan akváriumot, és minden gond nélkül indultak és üzemeltek. Viszont ez a felállás szvsz a lehetőségek határait feszegeti.
Garnélákat majd rakok bele. Van rengeteg RCS-em, de lehet, hogy ebbe inkább caridina-t teszek. Sajnos ebből nincs olyan sok kéznél.
Halakból például van egy rakás Endler Guppy-m.
 
Utoljára módosított:
Update, Indítás +9. nap

Alapjában véve nem történt semmi. Mintha HC Cuba enyhén nőne, de lehet, hogy csak én képzelem be.

1570475812220.png
 
Hártya nem képződik neked a víz tetején? Én azzal küzdök. Már 3x leszívtam, de újra lett. Gondolom a sok berakott fa miatt. Pedig áztattam hetekig őket.
 
Hártya nem képződik neked a víz tetején? Én azzal küzdök. Már 3x leszívtam, de újra lett. Gondolom a sok berakott fa miatt. Pedig áztattam hetekig őket.

Ezen nincs zavaró hártya, de van valahol a fiók mélyén egy skimmer ha gond lenne vele.
 
Érdekes, kíváncsian várom mi lesz ebből. Gondolkozom hasonlót indítani, bár nem ennyire merészet mint a tied... Minden estere sok sikert hozzá!
 
Ezen nincs zavaró hártya, de van valahol a fiók mélyén egy skimmer ha gond lenne vele.

Jah majd veszek én is egyet használtan, csak most épp nem találok egy eladót sem. Ha beáll az akva, sztm nincs rá szükség, csak az elején. Amúgy azt nem tudom, hogy mit értesz zavarón. Ha alulról ránézek a felületre látom a hártyát, igaz, nem teljesen összefüggő, mert ahol a befolyó van ott az áramlás széttöri de akkor is engem ez már zavar. Egyébként van más negatív tulajdonsága azon kívül, hogy nem szép?
 
Back
Oldal tetejére