• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes 29.5l nano

Újabb update

Bekerült 6db sima guppi még az akváriumba, (tudom ,hogy ez már sokak szerint sok hal de pozitív változásokat hozott az akváriumban eleinte).
Először is a guppik sokkalta élénkebbek és úgy vélem ,hogy ez hatott a neonok viselkedésére mivel így ők is élénkebbek lettek (értem ez alatt ,hogy nem csak a növények között bujkálnak és nem csak egy keveset esznek hanem a guppikkal együtt kijönnek az előtérbe és esznek)

Valamint eltűnt a felszíni hártya és az alga.
Minden növény növekedésnek indult.

Negatív változások
A tócsagaz valamiért ledobta a leveleit.
A guppikon 1 hét után kijött (szerintem) az úszórothadás... A halak farokúszója fehér szegéllyel tépett és a testükön is vannak fakó foltok
A boltos Neprun Aquafuránt és metilénkéket ajánlotta a kezelésre de most nem tudom ,hogy ezek tényleg megfelelőek lehetnének-e.

Tócsagazon kívül növekednek a növények? Ez nagyon fontos lenne. A tócsagaz ledobott leveleit, elhaló részeit érdemes mindenképpen kiszedni, hogy ne terheljék a vizet. Vízcsere is fontos ilyenkor. NO2, NH4 és NO3-at tudsz tesztelni?
 
Így elég sok idő után írok de ha valakit még érdekel, szépen összeállt a dolog. Minden probléma megszűnt (alga stb). Pár növény kikopott de a többi úgy nő hogy hamar be se lehet látni ha nem nyírom.

A növényekről amikekkel próbálkoztam:
A Rotala, ambulia, cryptok, bacopa és a békalencse szépen nő nincs velük gond. A békalencsében zavaró hogy nagyon apró ezért ahogy párolog a víz feltapad az üvegre és rászárad. A többi megemlített növény teljesen eltűnt. Utólag próbálkoztam még najas guadalupensis-el viszont ez se indult be. Talán egy probléma marad még ,hogy rengeteg víz (hetente kb 2-3 liter) elpárolog.
 
Ha jól számolom kb most 1,5 éves ez az akvárium. Megjelent benne pár hónapja valamilyen szálas (cérna?) alga ami egyre nagyobbra nő. Ezt lehet korrigálni, (mert ugye semmi nem változik egy ilyen akváriumban mert kaján kívül semmit nem adagolok) vagy ilyenkor már restartolni kell? Az algával az a baj, hogy tettem át másik akváriumba fertőzött növényt és ott is eléggé ellepte az akváriumot tehát ilyenkor minden növény kuka? Vagy a fénycső/a föld lett túl öreg? Mert a növények növekedésével továbbra sincs semmi baj.
 
Szerintem tegyél föl egy képet, hogy néz most ki az üveg, az is sokat segíthet.
Plusz ha leírod a rutint (víz csere, paraméterek, tápozás), az is közelebb vihet a megoldáshoz.
Az algát le lehet győzni (állítólag többeknek sikerült már 🤣), úgyhogy semmiképp ne add föl.
 
Szerintem tegyél föl egy képet, hogy néz most ki az üveg, az is sokat segíthet.
Plusz ha leírod a rutint (víz csere, paraméterek, tápozás), az is közelebb vihet a megoldáshoz.
Az algát le lehet győzni (állítólag többeknek sikerült már 🤣), úgyhogy semmiképp ne add föl.
Kb 3 hete újraindítottam. Most már saját földel (komposzt és erdőben szedett föld keverékével) indítottam, és a növény paletta is változott. Sajnos teljesen új növényekre nem futotta tehát hurcoltam be némi algát, de már kezd megbarnulni és nem terjed tehát bízom benne ha majd nőnek a növények akkor egy metszés alkalmával le tudom vágni a fertőzött részeket. A fedőaljzatot lecseréltem bazaltról szűrőhomokra, mert szerintem jobb a szemcseméret emiatt könnyebb ültetni bele, jobban fedhet stb. A növények: Bolbitis heudelotii, Rotala rotundifolia, Najas guadalupensis, Limnophila sessiliflora, Cryptocoryne wendtii "kompakt", Sagittaria subulata, H.M, Salvinia natans. A békalencse lecserélődött salvinia natans-ra mivel a folyóból szedett békalencse télen eléggé visszafogottan nőt, és nehéz kezelni mivel nagyon apró így rátapadt minden eszközre/növényre így ha egy másik akváriumba nyúlkáltam abba is biztos került belőle. Szívesen töltenék fel több képet de csak a telefonom kamerájával tudok fotózni avval meg olyan képeket tudok csak csinálni, hogy megnézem a képet aztán inkább kitörlőm.
 

Attachments

  • IMG_20210411_204353.jpg
    IMG_20210411_204353.jpg
    343 KB · Megtekintések: 26
  • IMG_20210411_204424.jpg
    IMG_20210411_204424.jpg
    169.8 KB · Megtekintések: 28
Plusz ha leírod a rutint (víz csere, paraméterek, tápozás), az is közelebb vihet a megoldáshoz.
Itt ilyen extra dolgok nincsenek 🤣.

Szerintem ráfért az újraindítás mert 1,5 év alatt kifuthatott a talaj valamiből. És ugye mivel nincs tápozás/egyéb más dolog amivel nap mint nap lehet hatni az akváriumra így változtatni se lehetett. Egyébként a napló elején is páran kételkedtek a módszer sikerében pedig elsőre is összejött az 999ft-os virág földel, így másodjára meg már zökkenő mentes volt az indítás (3. napon kerültek vissza a lakók senki nem pusztult el). Pedig ha megnézzük teljesen alsó polcosak a technikai részei (Atman, Odyssea). Nekem személy szerint 3 akváriumom van, van egy sima folyékony tározásos low-tech amiben ennél sokkal nagyobb szűrő van de nem volt egy hét amikor jól működött volna evvel az akváriummal szemben. Tehát ha valaki kísérletezni szeretne szerintem nyugodtan kipróbálhat egy ilyen El natural akváriumot
 
Back
Oldal tetejére