• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

240 literes növényesem

viktorlantos

Alapító
Admin
Elérkezettnek látom az időt hogy megmutassam saját 240 literes akváriumom. Az akvárium nem túl régi telepítés, ma éppen 64 napos és meglehetősen sokat finomítottam rajta az indulás óta. De előbb egy kis történet…

Több mint 10 éve van saját akváriumom, de az idők alatt lassan elhalványult a lelkesedés így nem igen fejlesztgettem. Pár hónapja rátaláltam Nigro Akvarisztikai Blogjára ami a növényes akváriumok gyönyörű világát próbálja megismertetni hazánkban. Tőlünk nyugatabbra illetve távol keleten (eredetileg japánból származik ez a fajta akvarisztika) már évtizedek óta hódít, de valószínűleg a hagyományos akvarisztikához képest meglehetős drágasága miatt nem, vagy kevésbé terjedt idehaza.

telepites1.jpg

Serra Flordepot betöltve

Nigro blogját olvasva rendkívül megtetszett ez a fajta akvarisztika főleg, hogy láttam ő is milyen gyönyörű világot hozott össze medencéiben. Így újra elkezdtem lelkesedni a témáért, új értelmet nyert az akváriumozás. Szakmám miatt is lelkesedek a szép tárgyakért, jól megtervezett dolgokért, szép látványért, elvégre közel egy évtizede dolgozom számítógépes grafikusként. Kecses angol szóval élve designer és art director lennék.

A blog az elmúlt fél évben kinőtte magát és ma már szép számmal járnak napi rendszerességgel mások is, hogy egy csipetet kapjanak ebből a világból. Mindenkinek ajánlom egyébként hogy látogasson el az oldalra akkor is ha nem tervez akváriumot építeni a következő években, mert rendkívül jó cikkeket lehet olvasni és szép növényes akváriumokat láthatunk. Én is kellő inspirációt szereztem és sok külföldi site átbogarászása után, belevágtam egy saját nagy akváriumba. Ennyi előtörténet után a tények…

telepites3.jpg

ADA Aquasoil Amazonia aljzat

Az akváriumnak egy igényesebb darabot szerettem volna és akkoriban még nem gondolkodtam hogy ADA vagy Opti White akváriumot vásároljak. Így esett a választásom az MP Scubaline 120 típusra. 240 literes, méreteit tekintve 120*40*50-es. Az akváriumot Magyarországon vettem a bútorral együtt. Gondoltam leírom mert a legtöbb dologra ez nem igaz.

Egy Eheim 2226-os külső szűrő hajtja ami lehetne erősebb is, de mióta nem reaktort használok a teljesítmény elfogadható szinten van.

telepites2.jpg

Aquasoil bekerült. Kövek, vasfa elhelyezve.

Világítás eredetileg T8 2*38Watt volt, amit az indulás óta az Arcadia OT2-re (Over Tank Luminarie) cseréltem így az akvárium tetejét megtartva de a szárnyakat kivéve most egy nyitott rendszerrel üzemelek. Az új világítás T5 4*54 Watt ami mindenféle növényhez elegendő. A világítás cseréjével így 1W/Liter (4W/Gallon) üzemel ami ideálisnak mondható. Napi 10 órát világítok reggel 9-től este 7-ig időzítővel.

CO2 rendszerem egy Aqua Medic szett volt amit azóta némiképp átalakítottam. Eredetileg belső reaktor volt, amit azóta egy Rhinox 2000-es diffúzorra cseréltem esztétikai okokból és mert csökkentette a szűrő teljesítményét. Erről bővebben itt olvashatsz. Bekerült egy Aqua Medic Pulse mágnesszelep ami a világítással együtt kapcsol ki és be (egyenlőre). A kezdeti műanyag buborékszámlálót egy Cal Aqua Double Counterre cseréltem. Főleg esztétikai okokból és mert a korábbi műanyag AM számláló elkezdett ereszteni és el is tört. Egy 2 kilós palackot használok a rendszerrel, mert ez éppen befér még a reduktorral az akvárium alatt lévő szekrénybe. A CO2 beoldás jelenleg 2-3 buborék másodpercenként. A megfelelő CO2 szintet egy Cal Aqua Dual Drop Checkerrel ellenőrzöm.

Növényi táptalajnak a Sera Flordepot használtam. Erre került az ADA Aquasoil Amazonia talaj amit mindenkinek csak ajánlok, mert nem kell előmosogatni és rendkívül jó tulajdonságai miatt a növényeknek és az akvárium vizének is jó, de esztétikailag is egy remek választás. Sajnos legközelebb valószínűleg csak Németországból tudjuk hozatni.

telepites4.jpg

Megjöttek a növények is. Telepítés

Dekorációnak vasfát használtam illetve Seiryu követ. És erre az alapra kerültek a növények. A növényeket a Pruitt-tól szereztem. (www.vizinoveny.hu) Íme a teljes növény lista:

Ricchia fluitans, Hemianthus callitrichoide “Cuba”, Eleocharis acicularis, Echinodorus tenellus, Tigerlotus “piros”, Rotala rotundifolia, Microsorium pteroptus, Liliaopsis brasiliensis, Cladophora aegraglopila, Ludwigia glanduosa submers, Cryptocoryne undulata, Anubias affzeli, Anubias nana, Echinodorus Aflame, Echinodorus parvifloris, Echinodorus uruguayensis, Vesicularia dubaianea, Fontinalis antipiretica, Ludwigia peruensis

telepites5.jpg

Órák múlva slaggal feltöltés

Rendkívül sok növényt szerettem volna már az indulásnál is így jól betelepítettem az akváriumot.A növényválasztás nem feltétlenül logikus volt, leginkább olyanokat választottam ami megragad és szimpatikus. Nem akartam egy meglévő látványt leutánozni. A saját fejem után mentem. Ezen a téren valószínűleg még alakítani fogok a látképen, illetve biztos ha még egyszer csinálnám más növényeket és elrendezést választanék. De a jelenlegi állapotokban is rengeteg örömöm lelem. Azóta egyébként kiegészítettem a kezdeti telepítést a megfelelő sűrűség eléréséhez.

Sajnos a korábbi 110-es akváriumom felszámolása miatt olyan halak is bekerültek ami nem feltétlenül egy ilyen növényes akváriumba való. Például harcsák akik finoman szólva kivégezték a Cuba-t és ahogy látom a Riccia tartással is fel kell hagynom emiatt. A kezdeti moháról amit a vasfára rögzítettem nem is beszélek…De nincs szívem megválni tőlük annyi éve velem vannak. Persze egy idő után lehet ez már nem kérdés lesz, ha méreteikben tovább nőnek.

telepites6.jpg

Feltöltés után még halak és CO2 nélkül

Jelenleg ők lakják a medencét:

15 Caridina japonica, 30 Trigonostigma heteromorpha, 6 Crossocheilus siamensis

A korábbi akváriumból:
2 Hypostomus punctatus, 2 Megalechis thoracata, 1 Epalzeorhynchos bicolor

Garnélákból szeretnék még telepíteni mert a növényzet kellő védelmet nyújt nekik és jól megvannak a többi hal mellett. Egyébként pedig gyönyörű lények!

akvarium_dec5.jpg

2008. December 5. állapot

Növények tápozását az ADA tápjaival oldom meg egyenlőre, de idén tervezem más termékek kipróbálását is. Már beszereztem Tropica tápot, de Keymaker EI cikke alapján az EI tápozást is kipróbálnám a későbbiekben.

Jelenleg tehát: ADA Brighty K, ADA Green Brighty STEP-1, ADA ECA

telepites7.jpg

1 hónaposan. A növények gyönyörűek

A növények, ha a halak időszakos “rongálását” leszámítom, rendkívül jól érzik magukat. Az elmúlt két hónapban többször vissza kellett vágnom őket. A jövőben időközönként publikálok róla fotókat ahogy épül szépül, ahogy alakítgatom. Nevet egyenlőre nevet nem adtam neki ahogy azt a növényes akváriumoknál szokás, de igyekszem valami frappánsat kitalálni.

Végezetül íme a jelenlegi állapot 2009 január 10-én 64 nappal a beállítás után:

akvarium_jan10_2.jpg

2009. Január 10. állapot

Az akvárium bal oldalát még biztosan alakítanom kell, de láthatóan sokat fejlődött az indulás óta és szerencsére nem rossz irányba…

Köszönettel tartozom Nigronak a kezdeti segítségért és a remek blogéert ami inspirált és nagy segítségemre volt. Valamint Keymaker-nek a tápozós és szűrős tanácsokért, és külföldi beszerzési helyekért. Szentgyo-nek a remek garnélás blogért a garnélák mindennapi életének megértéséhez.

Az új akvárium hatására kezdtem el ezt a blogot is írni, hogy segítsek másoknak olyan dolgok megismertetésével ami hazánkban nem elérhető, illetve tovább népszerűsítsem Nigroval és a többiekkel együtt a növényes akvarisztikát az Aquascaping-et. Azóta egy Nano akváriummal is büszkélkedhetek, de erről majd egy másik alkalommal…

Forrás: http://viktorlantos.com/wordpress/2009/01/10/sajat-240-literes-akvariumom/
 

Kápi

Új regisztrált
Hali,

Köszi a riccia-t, már a köveken figyelnek, a maradék pedig szabadon úszkál a felszínen egyenlőre. Szép az akid így fényképen keresztül is, de élőben igazi élmény volt!
 

viktorlantos

Alapító
Admin
Kápi said:
Hali,

Köszi a riccia-t, már a köveken figyelnek, a maradék pedig szabadon úszkál a felszínen egyenlőre. Szép az akid így fényképen keresztül is, de élőben igazi élmény volt!
Szia Kápi ;)

Örülök hogy sikerült összefutni es hogy a ricciak bejöttek. Nálam borzalmasan nőttek, úgyhogy szerintem nálad sem lesz gond. Az aksiról csinálok majd egy normális postot. ez igazából csak próba volt. meg lassan aktuálissá válik egy friss fotó is. Hajrá növényesek! ;)
 

viktorlantos

Alapító
Admin
Mivel a post indító írás meglehetősen régi illik feldobnom egy frissebb képet is mi lett az akváriumból.

Február 23:
Bekerült néhány BorneoWild fa a bal oldalra, néhány növény illetve a növények szépen benőtték a rendelkezésre álló területet.
Betettem egy második szűrőt a meglévő eheim mellé egy Eheim Prof 2 2228-ast ami nagyon jó döntésnek bizonyult.

3303326611_14f3e4b29b.jpg

3304151476_8c8dfde5cf.jpg

Március 22:

Az ADA tápoknak köszönhetően fél év után is alga nélkül. Tökéletesen egeszséges növényekkel. Az ADA ECA hatására a vörös szín is meglehetősen gyakori lett az akváriumban

3376484875_607f7978fc.jpg

3377301270_d73fb3d5c3.jpg

3376483067_1dfedec775.jpg

3377302592_4fd6190d41.jpg

A fotók után egy nagyobb vágás következett ami több hétre visszavetette az akváriumot. Jelenleg regenerálódik. De lehet hétvégén már újra fotózható állapotba kerül.

Az ADA tápokat az elmúlt két hétben Green Aqua Mikro és Green Aqua Makro tápra cseréltem http://www.greenaqua.hu/novenytapok/novenytapok-folyekony-tapok.html. Így a korábbi ADA Brighty K, ADA Step 2, ADA ECA és ADA Green Gainer helyett csak a Green Aqua tápokat adagolom. Egy postot írok a blogomra majd a tapasztalatokról érdekes...

Mindenesetre az akvárium indítás óta szebb és szebb. És bár ma már sokmindent máshogy csinálnék nagyon büszke vagyok és mindig is büszke leszek az első igazi növényesemre....
 

SPAGI

Kertész tanonc
Grat. A képek minőségért és a rajta látottakon.
Szomorúan nyugtázom, hogy megváltál reaktorodtól. :(

üdv

Spagi
 

artegor

Tapasztalt kertész
very attractive tank, excellent job and nice trimming, but the left side is a bit empty.
but it is a beautyful layout afterall.- "artegor" :D
 

viktorlantos

Alapító
Admin
artegor said:
very attractive tank, excellent job and nice trimming, but the left side is a bit empty.
but it is a beautyful layout afterall.- "artegor" :D
hát igen kemény az élet bírni kell a kritikát is főleg ha olyan embertől jön mint ő. egyébként igaza van de nekem tetszik.
a következő majd jobb lesz mert van jó kis beszerző helyem... :D
 

artegor

Tapasztalt kertész
én csak a bal oldalon változtatnék. a köveket kicsit jobban felcsúsztatnám a faághoz szórnék rá egy kis aqua soilt a mélyedéseikbe, és ültetnék bele valamit.
az üres részre ahonnan odébb tolod a köveket valami szép kis futónövényt rakhatnál.
én igy csiálnám :D
de igy is lélegzet elállító :)
art.
 

viktorlantos

Alapító
Admin
artegor said:
én csak a bal oldalon változtatnék. a köveket kicsit jobban felcsúsztatnám a faághoz szórnék rá egy kis aqua soilt a mélyedéseikbe, és ültetnék bele valamit.
az üres részre ahonnan odébb tolod a köveket valami szép kis futónövényt rakhatnál.
én igy csiálnám :D
de igy is lélegzet elállító :)
art.
hamarosan készítek egy fotót megint. a lotusz eleg jól benövi majd a bal oldalt. Már sokkal nagyobb mint 1 hónapja volt. anno egyébként kevés volt az aquasoil. most lenne, de utólag berakni.... hááát nem nagyon merném.
 

Zumi

Új regisztrált
Szia!

Szép az akváriumod.Bár a Te kompozícióddal sem vagyok megelégedve.Lehet hogy Én vagyok túl igényes,vagy csak a különlegességeket keresem. A Hoplosternum thoracatum állandó lakó vagy csak ideiglenes?
Talán az átlátszó háttér változtatása az Eheim szűrő csöveinek elrejtése is javítaná az összképet.Esetleg az üveg csövek megoldást jelenthetnek, ha már van egy tutti beszerző helyed.
Egyébként tényleg egy pontos precíz munka minőségi anyagokból.Gratulálok hozzá!!!
 

viktorlantos

Alapító
Admin
Zumi said:
Szia!

Szép az akváriumod.Bár a Te kompozícióddal sem vagyok megelégedve.Lehet hogy Én vagyok túl igényes,vagy csak a különlegességeket keresem. A Hoplosternum thoracatum állandó lakó vagy csak ideiglenes?
mindenki mást szeret. jelenleg tényleg egy üde foltja a nappalimnak. lehet jövőre atalakítom és valami egész mást csinálok majd. A Thorocatum, es a több i nagy méretű hal a korábbi 110-es aksimból van. 6-8 éves halak. nem volt szivünk odaadni másnak. ők már valószínűleg megmaradnak. még akkor is ha nem valók finom növények közé...

természetesen ilyen tipusú halakat sosem vettem volna a jelenlegi aksimba :)
 

kocsa

Kertész szaki
Szia Viktor!
Szeretnék gratulálni a gyönyörű akváriumodhoz. Az új képeken még szebb és érdeksebb lett az akid, nagyon feldobják az új fák. Mint írod nem valók nagytestű harcsák a növényes akváriumokba. És kistestüek (Cory)? Még nem láttam növényesben Corykat, de talán nem is turják szét. Neked mi a véleményed? Coryk mehetnek egy növényes akváriumba? Vagy ha csak nincsen benne kényes törékeny növény, vagy taljtakarónövény?
Üdv.: kocsa
 

viktorlantos

Alapító
Admin
kocsa said:
Szia Viktor!
Szeretnék gratulálni a gyönyörű akváriumodhoz. Az új képeken még szebb és érdeksebb lett az akid, nagyon feldobják az új fák. Mint írod nem valók nagytestű harcsák a növényes akváriumokba. És kistestüek (Cory)? Még nem láttam növényesben Corykat, de talán nem is turják szét. Neked mi a véleményed? Coryk mehetnek egy növényes akváriumba? Vagy ha csak nincsen benne kényes törékeny növény, vagy taljtakarónövény?
Üdv.: kocsa
szia kocsa, köszik a gratot. :)
nálam a nagy harcsa is remekül érzi magát, biztosan a Coryk is jól éreznék magukat egy ilyen környezetben. de biztos oka van hogy nem igazán látni őket ezekben az akváriumokban. szerintem nagyon túrják a talajt hasonlóan mint nálam. így viszont szinte leheteten finom előtéri növényeket tartani. pedig ezek nélkül nem is igazán növényes akvárium a növényes akvárium...

szerintem a harcsák helyett szerezz be pár amanot és hagyd hogy ők "uralják" a talaj szintet :D
 

oRphEus

VIP kertész
Legjobb napló
viktorlantos said:
de biztos oka van hogy nem igazán látni őket ezekben az akváriumokban. szerintem nagyon túrják a talajt hasonlóan mint nálam. így viszont szinte leheteten finom előtéri növényeket tartani. pedig ezek nélkül nem is igazán növényes akvárium a növényes akvárium...

szerintem a harcsák helyett szerezz be pár amanot és hagyd hogy ők "uralják" a talaj szintet :D
Nem feltétlenül, nálam vannak coryk, ráadásul nem is nagy az akvárium, ennek ellenére a glossostigma simán beborította az egész aljzatot. Amíg kevés volt a világításom a glosso épphogy megmaradt, de a harcsák állandóan kitúrták. Amikor viszont megnöveltem a világítást olyan ütemben kezdett fejlődni, hogy a harcsáknak nem maradt idejük szétszedni. :)
 

viktorlantos

Alapító
Admin
oRphEus said:
viktorlantos said:
de biztos oka van hogy nem igazán látni őket ezekben az akváriumokban. szerintem nagyon túrják a talajt hasonlóan mint nálam. így viszont szinte leheteten finom előtéri növényeket tartani. pedig ezek nélkül nem is igazán növényes akvárium a növényes akvárium...

szerintem a harcsák helyett szerezz be pár amanot és hagyd hogy ők "uralják" a talaj szintet :D
Nem feltétlenül, nálam vannak coryk, ráadásul nem is nagy az akvárium, ennek ellenére a glossostigma simán beborította az egész aljzatot. Amíg kevés volt a világításom a glosso épphogy megmaradt, de a harcsák állandóan kitúrták. Amikor viszont megnöveltem a világítást olyan ütemben kezdett fejlődni, hogy a harcsáknak nem maradt idejük szétszedni. :)
a glosso mindent befut :D ...próbálnád HC-vel!
 

oRphEus

VIP kertész
Legjobb napló
viktorlantos said:
oRphEus said:
viktorlantos said:
de biztos oka van hogy nem igazán látni őket ezekben az akváriumokban. szerintem nagyon túrják a talajt hasonlóan mint nálam. így viszont szinte leheteten finom előtéri növényeket tartani. pedig ezek nélkül nem is igazán növényes akvárium a növényes akvárium...

szerintem a harcsák helyett szerezz be pár amanot és hagyd hogy ők "uralják" a talaj szintet :D
Nem feltétlenül, nálam vannak coryk, ráadásul nem is nagy az akvárium, ennek ellenére a glossostigma simán beborította az egész aljzatot. Amíg kevés volt a világításom a glosso épphogy megmaradt, de a harcsák állandóan kitúrták. Amikor viszont megnöveltem a világítást olyan ütemben kezdett fejlődni, hogy a harcsáknak nem maradt idejük szétszedni. :)
a glosso mindent befut :D ...próbálnád HC-vel!
Pont ezt tervezem, meglátjuk sikerül-e.. :)
 

Arizona

Tapasztalt kertész
Viktor, gyönyörű az akvárium, megnézem szinte minden nap.. :) Nekem a BEST! Gratulálok hozzá!
A halakról, nálam van 2 Cory(panda) abszolút, nem bántják a növényeket, inkább az ancik, és az aymonierrik rendezgetnek állandóan... :?
De nincs szívem megválni tőlük.. :)
 

SPAGI

Kertész tanonc
hmm bocs a tudatlanságomért miért cseréltél tápot?
kihívás ár/érték arány miatt?
 
Oldal tetejére