• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes 20l Dennerle szett - algástól algátlanig :)

Van barnás színe. Köszi az infót. 30 centi az pont nanoba való. :D :D
Nem akarlak lelombozni, de nálam a 200 literben simán hoz 40cm-es levelet is. Ki fogja nyomni az üveget. És az akva bármelyik sarkából átköltözik gyökéren keresztül a másik sarokba (ez nálam 1 méter... ). Ültető tálban tudod a gyökerét bekorlátozni, amit besüllyesztesz az aljzatba...
 
Nem akarlak lelombozni, de nálam a 200 literben simán hoz 40cm-es levelet is. Ki fogja nyomni az üveget. És az akva bármelyik sarkából átköltözik gyökéren keresztül a másik sarokba (ez nálam 1 méter... ). Ültető tálban tudod a gyökerét bekorlátozni, amit besüllyesztesz az aljzatba...
Ezt tanusíthatom én is. Ha nincs táptalajod, megoldás lehet az is, hogy időnként felszeded és visszavágod a gyökérzetet.
 
No, 2 duplacsap beapplikálva, plusz a bio riot beraktam zsákba. Így most kicsit kevésbé erős a sodrás a poppyval, s reményeim szerint majd könnyebb lesz a szűrő tisztítása. Vettem még utánpótlás excelt, s ezzel megvan a tanulság is: minden rendelésbe tenni kell valami "csokit", hogy ne csak a kötelességet lássa az ember benne, hanem legyen valami, aminek örül. :) Ilyen lehetett volna most pár plusz süncsiga, de az nem postázható. Na, majd legközelebb. :)
 
Nálam a mosdó alatt van, tökre odafér...
Lehet, majd lesz, de még várok vele, egyszerre mindent nehéz. Gondolkodom azon is, hogy vajon mennyire lehet jó egy membrános víztisztító, amiből mi is innánk, s akkor egy cucc megold mindent. Csak ott annyi a gond, hogy az automatikusan visszasóz.
 
Lehet, majd lesz, de még várok vele, egyszerre mindent nehéz. Gondolkodom azon is, hogy vajon mennyire lehet jó egy membrános víztisztító, amiből mi is innánk, s akkor egy cucc megold mindent. Csak ott annyi a gond, hogy az automatikusan visszasóz.
Nekem olyan van amiből iszunk is. Konkrétan 6 ppm-es vizet csinál. Nem tudok róla, hogy visszasózna.
 
Van olyan ami visszasózó patronnal van szerelve.
És azt néha cserélni kell, mert kiürül. A sózás fontos, mert az egészségnek szükséges a visszasózott víz. Desztillált vizet véletlenül sem használnak ivásra, mert akkor óhatatlanul pótolni kell a vízből hiányzó ásványokat más módon. Kávéhoz jó, mert kíméli a gépet a vízkőtől, de állandó ivásra nem való, mert csak költhetsz a drága vízen felül a még drágább étrendkiegészítőkre. A csapvíz legkárosab alkotója a klór és az ózon(néhol azt is kap) Magyarországon a csapvizek minősége(persze helytől is függ) eléri az átlagos palackozott ásványvizek minőségét. Az egyetlen szembetűnő különbség a fertőtlenítő adalék a csapvízben, a mikroműanyag és a kioldódó egyéb a palackos vízben. Ha megveszed az igazi üvegbe palackozottat, az király. 🙂
 
Visszasózó patronosat néztem, az viszonylag oké áron van. De amúgy, ha nem akvarisztikailag nézem, a mostanival is elégedett vagyok. Aktív szén meg még valami van benne, kb. évi 10-12 ezer forintból megvan a szűrt víz. Klórt kiszűri meg csírátlanít. A pesti víz nekem nélküle kb. ihatatlan volt, más volt az íze patroncsere után. Itt, Vörösváron nem akkora a különbség, egész jó víz jön közvetlenül a csapból is. A keménységet viszont nem nagyon befolyásolja, az akvarisztikai előnye kb. a klórkiszűrés. A membránosnak kb. csak annyi előnyét látnám, hogy a halaknak jobb.
 
Óóóóó, hogy kellett nekem olvasgatni... Tehát,úgy néz ki, hogy egy 35>35>35-ös akváriumot (42 liter) elbír a rendszer, úgyhogy az eddigi, 30-asra cserélős tervem upgrade-elem, dupla lesz az üvegméret. Persze mindez nem lenne, ha nem lenne rajta karc, dehát így már muszáj. Tud valaki Vörösvártól nem messze olyat, aki ragaszt megrendelésre? Ugyanitt jöhet vizet nem keményítő kő, esetleg fa. Talajnak alighanem beruházok Amazonia-ra a GA-tól. És szurkoljatok, hogy megkapjam az új állást, merthát ezeket fizetni is kéne. :D
 
Egyedit készíttetni sokkal drágább, szerintem gondold még át. :) Meg lutri hogy egy közeli üveges aki általában ablakokat csinál, milyen szépen ragaszt. Főleg ha olcsón dolgozik.
Mindenképp olyannal csináltatnék, akinek ez az egyik fő profilja. Egyszerűen csak annyi, hogy a lámpa ajánlott hatótávja miatt egy 35-ös kocka lenne jó (vagy valami közeli), de olyat nemigen láttam. Plusz ezt postáztatni nem lehet, Budapestre pedig nagyon nem szeretek menni kocsival (jó, a GA-ban már 2x is voltunk. :D), így preferálnám a közeli vagy vonattal elérhető helyeket. Kb. csak annyi a cél, hogy az akváriumban ne a márkanevet fizessem meg (most pl. Dennerlét kifejezetten nem szeretnék, mert látom az előnyét annak, hogy karc esetén tudjak fordítani), s legyen kb. a kívánt méret. Anno pl. Debrecenben az akvarista boltba be lehetett csattogni, s vagy válogatni a készek közül, vagy velük csináltatni.
 
No, Green Aqua rendelés lesz, nem is vészesen drága (13k). Úgyhogy pár hét múlva jön majd a kocka, amibe átrakom az élővilágot. Közben gondolkodom azon, hogy hogyan lenne majd a legjobb, meg mi menjen át. Az állatvilágból tuti minden, de pl. a Cryptocoryne wendtii brown erősen gondolkodós, hogy bele kerüljön-e. Szeretem, mert szép, meg a szívóharcsák jókat hédereznek rajta, de elég durván terjed. Lehet, jobb lenne valami hasonló, de kisebb méretű. Azon is gondolkodom, hogy a füvet hogyan tegyem át? Alighanem az lesz, hogy egyik részről kimetszem, s feldarabolva szétosztom. Meg lehet, hogy egy kis monte carlo is lesz mellé. Hardscape-en is gondolkodom, hogy legyen-e benne ág/kő. Két kis ágam van, azok mindenképp átmennek, csak kell nekik valami olyan kő tőkesúly, ami nem keményíti a vizet, mint a mostani.

Annyi fejlemény van még, hogy tegnap etetésnél kihúztam a külső szűrőt, így egy napig nem ment. Gondolom, akkor kb. számíthatom megint elölről a 2-3 hét baktériumosodást.
 
Back
Oldal tetejére