• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech 144 L Low-tech from Jászberény

csejani

Kertész szaki
Sziasztok!

Sokat olvasgatva itt az akvakertészen elhatároztam ,hogy én is megosztom kis akváriumom és fejlődését és indítok egy naplót. :)

Egy kis előtörténet:

A legelső akváriumot még öcsém kapta sok sok talán úgy kb 15 évvel ezelőtt. Hát mit ne mondjak ha többet tudtam volna az akvarisztikáról akkortájt nem is engedtem volna , hogy a szüleim ezzel lepjék meg születésnapjára. Egy gömb akvárium volt kb 10 literes valamiféle aljzatszűrő+légpumpás megoldással 2 aranyhallal. Mostani tudásommal már tudom hogy borzasztó körülmények voltak ezek a halaknak. :S De hát sajnos ez is megtörtént. Következő lépcsőfokra úgy 5-6 évet kellet várni amikor is átköltöztünk panelből kertesházba és az első karácsonyi ajándék a családnak egy akvárium volt egy standard 112 literes íves szett. Ez az akvárium régóta megvan sokat szenvedett szegény de az utóbbi időben már jól karban van tartva. ;) A nagy változás nálam kicsivel több mint egy éve történt amikor is valahogy a világhálón való szörfölgetés közben ezen az oldalon lyukadtam ki és ekkor szippantott magába ez a csodálatos hobbi és elkezdtem tervezgetni saját akváriumom. Rengeteget olvastam terveztem mit hogyan merre hány méter. Nah és persze számoltam mert hogy költségvetésem véges volt de végül sikerült összeállítanom a kívánt technikát és elindítani az akváriumot ami már lassan egy éve üzemel. :)

Az akvárium technikai paraméterei a jelen állás szerint:

akvárium: 80*40*45 bruttó 144 liter amiben kb 125 liter víz van
szűrés: Atman CF-1000 alul 1 liter gyári kerámia majd szivacs majd 3 liter siporax majd szivacs + JBL Crystalprofi i60 belső szűrő amihez szereztem még egy plusz szűrőkamrát így i80-nak felel meg és amúgy is csak mechanikainak kell
fűtő: Atman AT 150W (26C°-ra belőve a vízhőfok)
világítás: Quad T5 2*24W 6500K
aljzat: 5 liter JBL Aquabasic plus felette 20 liter Manado
tápozás: heti 1* 12,5 ml Profito + napi 1* 2,5 ml Carbo

A kezdetek:

Miután megjött a megrendelt technika + elkészült az ismerős asztalos által a bútor először jött a teszt hogy vajon bírni fogja e a terhelést így a helyére került az akvárium és szép lassan feltöltöttem és figyeltem hallgattam vajon mikor fog roppani de nem volt baj hál istennek.

A terheléses próba után jött az igazi munka táptalaj be majd rá az aljzat ami az elején nem Manado volt sajnos hanem Sand terra amiről nem tudtam hogy festett csak azt hittem valami érdekes színű zúzott kő. (Ez pár hónap múlva cserélve lett.) Majd így ment aljzattal pár szál valisneriával meg pár darab csavart fűz ággal az akvárium kb egy hétig persze a külső szűrő is beüzemelve meg néha dobtam be egy kis halkaját hagy szaporodjanak a bacik. :)

900688138DSC_0248_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Kis idő elteltével jött a többi növény is majd kb egy hónap után az első lakók. Sajnos közben nem igazán készültek képek nem gondoltam h naplót fogok írni. :D

DSC_0274_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Ezen a képen kb 2,5 hónapos talán az akvárium. A moha ami kezdetben éppen csak pár szál volt hihetetlenül megindult. A növények és halak is úgy tűnt jól érzik magukat és nagy meglepetésemre szinte semmi algám nem volt még a kezdeti barna alga is elmaradt amit pedig azt olvastam h induló akinál természetes. (kicsit ez miatt aggódtam is :) )

Ezek után örültem és csodáltam nem egy gyönyörű zöld gyep de amit tudtam kihoztam belőle és szerettem mert hát csak az enyém. :) De később kezdődött egy két probléma a halaim között furcsa érthetetlen elhullás következett be és sok utána olvasás után jöttem rá, hogy talán az aljzat a hibás mivel festett. Pedig ezt nagyon el akartam kerülni de csak sikerült kiválasztanom. Így jött a döntés cserélem az aljzatot mégpedig Manadora. Vettem is egy 25 literes zsákot gondolva hogy még sok is lesz de majd marad jól jön az. Erre úgy átszűrtem, hogy a 25 literből jó ha maradt 18 liter épp ,hogy elég lett talán még kevés is. :D

DSC_0425_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Így festett az új aljzattal az akvárium picit átrendezve és a mohákat is újrakötöztem.

DSC_0516_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Itt egy kép kicsi később látszik a moha milyen szépen megindult. :) Sajnálom a fotók minőségét de mind telefonnal készült ez az utolsó meg még ahhoz képest is homályos. :(
 
Utoljára módosított:
Egyenlőre kezdésnek ennyi. Azóta is történt változás mégpedig kikerül a csavart fűz és bekerült egy szép Red Moore. Holnap vízcsere meg hasonlók és majd dobok fel képet az új elrendezésről remélem érdekel majd valakit. Jah és hozzászólásokat , tippeket ,tanácsokat ,véleményeket szívesen fogadok legyen az pozitív vagy akár negatív! :)
 
Egyenlőre kezdésnek ennyi. Azóta is történt változás mégpedig kikerül a csavart fűz és bekerült egy szép Red Moore. Holnap vízcsere meg hasonlók és majd dobok fel képet az új elrendezésről remélem érdekel majd valakit. Jah és hozzászólásokat , tippeket ,tanácsokat ,véleményeket szívesen fogadok legyen az pozitív vagy akár negatív! :)
Üdv itt! :)
Tegnap kicsit utáltalak a 25 hsz-oddal, de most megbocsáltok :D
 
Íme a megígért képek az új elrendezésről. A csavart fűz ágak kikerültek az akváriumból nem is baj fél év alatt az ágak szinte teljesen tönkrementek , elvékonyodtak. A fűz helyett bekerült egy Red Moor ág ami nem is egy hanem inkább 2 darab csak sikerült összeraknom a kettőt. Remélem jobb minőségűek kicsit igaz ez is telefonnal készült de az N8 már kicsit jobb képeket készít. :)

2014-01-22-1216_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


2014-01-22-1225_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Ez pedig egy kicsit közelebbi kép az egyik büszkeségemről. :)

2014-01-22-1226_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Nah hogy tetszik? Alakul? :)
 
A red moor fa nagyon jól néz ki ilyet én is keresek valamelyik közeli üzletbe.Ami a nanot illeti régóta szeretnék egyet én is indítani de még spórolok rá.
 
Én is szép lassan darabokban szedem ösze hozzá a cuccot. A Red Mooral szerencsém volt olcsón sikerült hozzá jutnom használtan és ez 2 darab fa van összefeszegetve de elég mutatós lett szerintem így. :) Ami a tetején van ki akarták dobni mert hogy penészedik én egyből lecsaptam rá. :D
 
Alakul bizony. tetszik, bár kicsit vegyesen vannak a lakók. úgy értem hal is akad több fajta és a növényzet is kusza, de gondolom sok örömöd leled benne és az a legfőbb(y)
 
Igen elég vegyes a társaság de nagyon szeretem ezt az akváriumot és úgy néz ki mindenki jól érzi magát. De ahogy olvastam itt többeknél beszippantott engem is ez a hobby és már tervezem a high tech nanot. :)
 
Igen elég vegyes a társaság de nagyon szeretem ezt az akváriumot és úgy néz ki mindenki jól érzi magát. De ahogy olvastam itt többeknél beszippantott engem is ez a hobby és már tervezem a high tech nanot. :)

hajrá! sok sikert(y)
 
Köszönöm! Azóta kapott egy kis sagitáriát az előtérbe majd teszek fel arról is képet. A tetején két db üveglap van műanyag sínben így elcsúsztathatók egymás felett!
 
Nem látszódik ebből a szögből, ezért kérdeztem rá. Mit csinálsz vele, hogy szép áttetsző maradjon? Egyébként a természetessége az akváriumodnak ami külön megfogott, nincs mű (összerakott) hatása. Tényleg szép.
 
Igen az üveglapra gondolok. Nekem behomályosodik egy idő után és nem jut be annyi fény :S
 
Back
Oldal tetejére