• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes 142liter, első növényesünk🌿🐟

Most olyan 1-1,5 centisek, ő mondjuk egy közepes példány, de van egész picike is. A nagyrésze már hal szerű :)
A nagy akvárium viszont borzalmas, megjelent a cyano, békanyál, zöld cérnaalga, meg az érdes békanyál. Ezeket saccolom. Hetente 1x megyek az akvához, a vízcsere ma is megvolt. Mértem nitritet: semmi. Mértem nitrátot, kb 10, de inkább valahol 5 és 10közt. Nem olyan kevés hogy rámondjam hogy emiatt van a cyano. Az feltűnt hogy az áramlás eléggé visszaesett, ugye fojtva volt kicsit a pumpa és közben a szűrő telítődött. Így növeltem a flow-n mert a felsorolt alga típusok közül az van amire recept, de pont a szívórész környékén pocsék a helyzet ahol van flow. Marékra szedtem ki az algát. A cyano még lehet pl a korábbi brigittae elhullás ammónia csúcsa is talán.
A lámpát most feljebb tettem 10centivel, miközben azon gondolkozom hogy lehet nem is ad le elèg fényt a gyakorlatban a refi🤦‍♂️
De valamit most muszáj volt vàltoztatnom, ha mégrosszabb lesz akkor az is információ. Elpusztult egy felnőtt galaxy is, de lehet több is, egyet találtam. A mini cory-ból meg van mind a 6, meg a 8 oto is. Közben a Betolakodó megnőtt és szépen kipirosodott. Ő az a red cherry akit a szűrőben találtam kiskorában és nem tudom hogy került az akvába. CBS-eket nem láttam.
A növények vízfelszínig felnyurgultak, minden fajta rotalám olyan mintha green lenne, sehol sem vörösek, a myrio és a hínárfélék mállanak, a stau és a ludwigia mintha hiánytüneteket produkálna, a montecarlo növöget de lassan.
Visszavágtam az algás gyomokat, egyelőre nem fogom szétszedni az tuti mert ebből most tudok tanulni, ráadásul megfigyelési idő is tuti van mert hetente változtatok tervet.
Ha akad tipp, azt megfogadom :)
Nitrátot adagoljak-e, vagy mit mérjek még, nincs ötletem.
Elvileg minden oké, mégis valami nagyon fontos tényező teljesen rossz, amit nem tudok vagy nem akarok észrevenni de itt van az orrom előtt, pl lámpa. GA tapasztalat is érdekel vagy itt a fórumon hogy ezzel a GE HQI izzóval milyen akváriumok születtek.
Ha majd tudok vele rendesen foglalkozni, menetelek majd a T5 irányába szerintem.
A képeken nem látszik egyébként az egész borzalom annyira, mostmár nem tudom elhinni hogy ez a kezdetben felázott táptalaj miatt van.Screenshot_20200407-015657_Gallery.jpg20200406_174117.jpg20200406_173844.jpg20200406_173726.jpg20200406_173718.jpg20200406_173658.jpg20200406_173620.jpg20200406_173602.jpg20200406_173714.jpg
 
@flinta ott épp bíbelődtem az esőztetővel, az nem úgy megyen :)
Sajnos eltörtem a szívóüveget, és harisnyát befőttesgumiztam a műanyag ágra ami visszakerült. Elképzelhetőnek tartja valaki hogy egy Oto attól pusztult el, hogy beakadt a bajszkampója, és nem tudott elszabadulni? Alig bírtam leszedni a tetemét is úgy be volt akadva.
A kicsi akvában nagyobb az egyensúly, mind a 11 kis galaxy cseperedik :)
Vissza sem viszem őket a nagyba ameddig az nincs kontroll alatt, remélem ellesznek itt a 30literben.20200410_205224.jpg
 
Bizony elképzelhető. Nálam volt úgy, hogy a halhálóba úgy beakadt a tüskéjük, hogy szét kellett vágnom a hálót, hogy kiszabaduljon.
A helyedben harisnya helyett szivacsot húznék a csonk végére.
 
Nekem egy ideig szúnyogháló volt garnéla védelem miatt a szürön...egészen addig, amig nálam is beleakadt egy oto, és úgy kellett kivágni a hálóból. De féltem, hogy a bajszát is lenyisszantom. :eek:
 
Végül a természet utat tört magának, és létrejött egy koncepciótlan dzsumbujos😄
Nincs vele sok baj, metszeni kb 3 hetente kell, monte carlo fel-fel szakadozik, az agyamra megy.
Vannak növények amik jól érzik magukat, és vannak amik nem. Stau nem nő, super red csak középen maradt meg és csak a teteje vörös, a rotaláknak a teteje is csak üzen hogy: Helló, nekünk ilyen színűnek kéne lennünk😄. Kb mindegyik fajta rotala tök zöld. Mostmár tényleg a fény rovására írom, ezekkel a tünetekkel ti is meg tudjátok erősíteni?
Jó hír, hogy mind a 11 kis galaxy megvan, olyan közepesek már és színesednek.
20200510_142658.jpg20200510_142309.jpg
20200510_142209.jpg
 
Ja, még az volna a kérdésem, hogy a bal hátul lévő valamilyen rotala sortól ne várjam, hogy legalább narancssárgulni fog? Arra gondoltam lehet mégsem a világításom teljesen rossz, hanem esetleg a greenen kívül ami van benne az sem pirosodó fajta.
Egyébként a rotalák nem érzik magukat valami jól, marha gyorsan felnønek a felszínre, de nem igen sűrűsödnek, nincs az a greenaquás hatásuk hogy ez igazából bokor. Tipp? Köszi
 
Ha Rotala Greent ültettél, akkor annak szép zöldnek kell lennie. Ha Rotundifoliat akkor narancs, Indica és HRA vörös lesz. De csak akkor, ha van elég fény(erő és hossz) és tápanyag.
 
Ha Rotala Greent ültettél, akkor annak szép zöldnek kell lennie. Ha Rotundifoliat akkor narancs, Indica és HRA vörös lesz. De csak akkor, ha van elég fény(erő és hossz) és tápanyag.
Greenből csak egy kevés van, azt meg is ismerem. A többiben nem vagyok biztos hogy a maradékból melyik, de ezekszerint lehet nem kap elég fényt mert a reflektor ugye pontszerűen világít középről, a rotalák meg a szélen vannak inkább. Táp is megy rendesen. Alátámasztja a fényt hogy a super red is inkább ott vörös ahol középre van ültetve, és inkább a felszín közeli részei. A képeken nem is látszik mert a víztükör takarja, a bal sarokban az is csak ilyen félig érett néhol zöldes-piros almának a színére emlekeztet.
 
R.I.P. akvárium
A képen látható állapot a vége, az elmúlt két hónapban jelentősen el lett hanyagolva költözés miatt, úgyhogy bontom és jön a végleges helyére, valami új vár rá.
Sikeresnek értékelem ezt az első projektünket, az állatok szerették, jelentős elhullás nem volt a betelepített 17 brigittae teljes kipusztulásán kívül. De amikor lehalászom, majd megírom miből mennyi volt, és mennyi maradt. 1 kiugrott Galaxy, és egy beszorult Oto-ról tudok. a 11 nálam született galaxy is felcseperedett, ők még külön vannak de majd megpróbálom őket is átrakni, és enyhén túltelepítve üzemeltetni.
Még jó lesz tanulgatni egy-két ciklust ezen, mielőtt beizzítom a 390literest ;)
Új projekthez majd jön az új napló. Amúgy ami nem ment ebben az akiban az a stau, guyana, és hát a színek gyengék voltak. Fő ludasnak a reflektort neveztem ki, úgyhogy szeretnék venni egy 4x39W T5-ös lámpicseket. Meg persze voltak hibáim, ami utólag mosolyogtató.
Növények érdekelnek valakit? Alga van rajtuk bőven, carbos fürdőt ajánlanék.
20200727_114502.jpg
 
Ezt meg hogy a bánatba sikerült?
10 éve akvarizálok, de még soha sem nézett ki így egyik helység sem.
Ennek se kellett volna😆
Nehéz volt és be kellett fordítani hogy bemenjek, és lerakjam, rossz volt a terv.
Na itt a napló vége, kezdődik az új :)
 
Back
Oldal tetejére