• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes 120x50x50 - A völgy

Szia.
Köszönöm a javaslatot. Érdekes dolog ez a versenyzés, hisz magunknak csináljuk ezt a hobbit. Napi szinten csodáljuk, egyben ténykedünk dolgozunk vele, és ha eljön az idő, vele együtt egy jó időzítés akkor meg beindul a versenyláz az olyan magamfélénéll is aki egyszerűen csupán csak szépet akart alkotni a nappaliban... 😊 Akkor Jopet javaslatára ime az egyik általam ígeretesnek vélt fotó a VÖLGYRŐL.
View attachment 82083
Egyszerűen gyönyörű... minden elismerésem! Jó színek, szép formák, nagyon nagy növénytömeg, mégis letisztult :) ez ugen!
 
Sziasztok. Pár részletképet hoztam így vasárnap estére. (ezúttal csak mobilos) Történt pár apró változás a scapet illetően. Emeltem a középső rész hátsó felén. Került be még pluszban szikla is. Kicsit próbálom az összképet az apró változásokkal szebbé, látványosabbá tenni. Ha minden jól alakul, akkor pedig lehet nekiugrunk majd egy újabb fotózásnak... 😉 Nemrég sikerült eltörnöm a jobb oldali üveg befolyócsövet, így rendelhetek újat. 😡 Növények jól érzik magukat, ADA tápokkal némi vassal kiegészítve, és ezzel a fénnyel egyre szebb színeket veszek fel. Világítási idő naponta 7 órában van. CO2 napi 10 óra.

Köszi ha benéztél.
Üdv, Tomi
 

Attachments

  • IMG_20191117_191257.jpg
    IMG_20191117_191257.jpg
    423.5 KB · Megtekintések: 85
  • IMG_20191117_191233.jpg
    IMG_20191117_191233.jpg
    311.2 KB · Megtekintések: 84
  • IMG_20191117_191158.jpg
    IMG_20191117_191158.jpg
    394.7 KB · Megtekintések: 80
  • IMG_20191117_191000.jpg
    IMG_20191117_191000.jpg
    382.5 KB · Megtekintések: 86
  • IMG_20191117_190946.jpg
    IMG_20191117_190946.jpg
    406.2 KB · Megtekintések: 91
Először is szeretnék gratulálni, nagyon tetszik a scape! Lenne egy kérdésem a befolyó illetve kifolyó ágak elrendezésével kapcsolatban. Mivel nekem is ugyan ilyen szűrőm van, nálam is felmerült a kérdés, hogy nem volna-e célravezetőbb az egyik szívó ágat a Tiédhez hasonlóan a jobb oldalra helyezni. Jelenleg a két szívó bal hátul, a nyomó pedig bal elől van az esetemben. Mivel középen hátul eléggé besűrűsödött a növényzet, a forgás pedig ugye arra viszi a vizet a jobb oldalán ahol tulajdonképpen felfogja a piszkot a növényzet eléggé fonal algás kezd lenni. A bal oldalán a szívó csonkoknál pedig tiszta és algamentes. Most ezért gondoltam, hogy én is áthelyezem az egyik szívást a jobb oldalra mint ahogy Neked is van. Előtte próbáltál más elhelyezést? Van valami összehasonlítási alapod esetleg? Köszi és bocsi ha hosszú voltam :)
 
Először is szeretnék gratulálni, nagyon tetszik a scape! Lenne egy kérdésem a befolyó illetve kifolyó ágak elrendezésével kapcsolatban. Mivel nekem is ugyan ilyen szűrőm van, nálam is felmerült a kérdés, hogy nem volna-e célravezetőbb az egyik szívó ágat a Tiédhez hasonlóan a jobb oldalra helyezni. Jelenleg a két szívó bal hátul, a nyomó pedig bal elől van az esetemben. Mivel középen hátul eléggé besűrűsödött a növényzet, a forgás pedig ugye arra viszi a vizet a jobb oldalán ahol tulajdonképpen felfogja a piszkot a növényzet eléggé fonal algás kezd lenni. A bal oldalán a szívó csonkoknál pedig tiszta és algamentes. Most ezért gondoltam, hogy én is áthelyezem az egyik szívást a jobb oldalra mint ahogy Neked is van. Előtte próbáltál más elhelyezést? Van valami összehasonlítási alapod esetleg? Köszi és bocsi ha hosszú voltam :)
Szia.
Köszönöm. Nálam ezzel a szűrővel ez a második berendezés ill. ez a második akváriumom is. Az elsőben, ami picit nagyobb volt ennél kb. 360 liter, abban hasonlóan voltak elhelyezve a szívó - nyomó csövek mint amit te írtál, annyi különbséggel, hogy a nyomó is bal hátul volt. Bár korántsem volt annyi tapasztalatom mint most, de nem igazán működött az a féle elosztás. Ecset alga stb. folyamat problémát okozott, ahol lefordult a víz. Most bal oldalon van egy szívó és a nyomó ág. A jobb oldalon ezekkel teljesen szemben pedig a másik szívó ág. Nem tudom számít e, de a skimmer az jobb oldalon van elől, és relatív sokat is megy. Ezzel együtt egy elég látványos körbeáramlás figyelhető meg, ami talán a Co2 is segít jól eloszlatni, és a bal oldalra is jut kellő mennyiség. Ami még fontos lehet talán, hogy a szűrőben a perlont, szivacsot viszonylag sűrün, szinte havonta takarítom, cserélem. Ha elmaradt, akkor kezd egy kis ecset megjelenni. Más algát ezen kívül nem igazán tapasztaltam. Rem sikerült segítenem. 😉
 
Sziasztok!
Jöttem pár kis szösszenettel, ami az elmúlt időszakban történt.
- került még az akiba pár szikla, hogy egy kicsit talán még részletesebb legyen az összkép.
- volt egy kis feltöltés a hátsó részen, így most már látható a középső nagy-szikla felett is a sódereres sziklás vonulat a "vízmosás"
- a középső részre lett ültetve egy kevés rotala rotundifolia red-et is, ami bízok benne majd kissé kiemeli a környező terület zöld összképét
- lassan de biztosan növöget a Grape leaf II Crepidomanes is. Féltem kissé, hogy ecsetalgás lesz de szerencsére csak nagyon minimális jelentkezik rajta és az is ritkán. Jól elvan
- néhány hete vettem észre, hogy jelentősen csökkent a szűrőn átfolyó víz mennyisége. A ludas a CO2 beoldására beiktatott reaktor volt. A benne lévő rabicháló eltelt kissé kosszal ill összetömörödött és ez fojtotta az Eheim XL prof 3-at. Szétszedtem a hálót kimostam és finoman visszatömködtem. Probléma ezzel megoldódott és még egy kicsit fojtani is kellett rajta, mert "cunami" volt a halaknak...
- a legfelső kosárban már régi, kb. 2 éves volt az Eheim Substrat Pro szűrőanyag és alaposan elbarnult, így ebbe is Matrix került. (kihasználva a Black Friday-t) Ezzel együtt a három rekeszben, vagyis a Prof hasában összesen 12 liter Mátrix van.
- volt Seachem Purigen regenerálás is 2*24 óra tömény hipóban való áztatás után szinte totál fehér lett. Utána kiáztattam Prime vízkezelőben és ment is vissza.
- Alga egyenlőre nem jelentkezik, víz szép tiszta. Kis Foszfát hiánytünetet látok pár növény alsó hajtásán, és mivel szinte mérhetetlen volt, így kap egy keveset vízcserék után, meglátom segít-e. Ugyan ez van a Káliummal is abból is kap egy keveset az ADA tápok mellé leginkább a hygrophila pinnatifida miatt.
- Vízcser minden héten 100 liter RO víz visszasózva, kb. 140-150 Tds-re

Röviden ennyi történt. Ha karácsonyra már nem is, de januárba érkezik az új világítás, pontos típust most még szándékosan nem szeretnék írni, de megvan a kiszemelt. Aztán remélem beváltja a hozzá fűzött reményeket. ;) Köszönet eMZé!

Néhány kép a végére, ezúttal csak részletek, szándékosan nem teli, de lesz az is hamarosan. 😊

849forum_1a.jpg

225f_rum_4a.jpg


432f_rum2a.jpg

261f_ruma3.jpg

Köszi, ha szántál rá időt.
Tomi
 
Utoljára módosított:
Sziasztok.
Bő egy hónap telt ismét. Különösebb dolog nem történt. Az aki szépen ketyeg. Probléma nincs, a szokásos nyírás - vízcsere minden vasárnap. Március közepén lesz majd egy éves, és bár szép látványt nyújt erősen hajlok a bontására. (kis családom hallani sem akar róla.... 🤭) Találtam két nagyon impozáns uszadékfát, melyekben nagy fantáziát látok. Az új lámákra még várnom kell a forgalmazó kb. február közepe - végére jelezte a beérkezését. 3 db. AI prime hd freshwater lámpára fog majd cserélődni a mostani led. Alaposan körbejártam ezt a lámpa kérdést és ezt a típust tényleg mindenhol meleg szívvel ajánlották. Meglátjuk, de az már várhatóan egy másik topikban fog szerepelni. 😉 A bejegyzés végére egy ma esti kép, csak úgy gyorsan lőve.
Köszi TomiIMG_20200119_194027.jpg
 
Sziasztok.
Akkor egy kép részemről is ahogy Viktor kérte. Sok minden nem történik nálam. Lassan egy éves lesz a Völgy. Vízcsere nem maradt ki, ahogy a nyírások is a heti rutin részei. Egy kicsit figyelmetlen voltam, és nem vettem észre a közben megjelenő foszfát hiányt. Sajnos majd egy hónap kellett és szinte kétnapi plusz foszfát adagolás, hogy a zöld pontalga kezdjen visszaszorulni. Van egy kis ecset is, sajna nem volt két hétig Excel, de most már kezelem helyileg a problémás területeket. Az új versenyfotóra még nem igazán érzem alkalmasnak, de az is lehet hogy, már nem fogom tudni toppos formába hozni. Meglátjuk... Minden esetre rajta vagyok! Nagyon tanulságos időszakot köszönhetek ennek az akváriumnak és persze ennek a fórumnak is! Mivel a környezetem szerint betegesen maximalista vagyok, 🤭 ezért a következő scapera már nagyon készülök. Két nagy és rendkívül impozáns (szerintem valamikor tölgyfa gyökér lehetett) uszadékfa, már kb egy hónapja ázik... 😉
Köszi Tomi

2020.02.16.jpg
 
Utoljára módosított:
Sziasztok. Pár sort írok, frissítve a naplót. Ma szintén megtörtént a 100 liternyi vízcsere, alapos talajporszívózással megspékelve. Volt mulm vastagon... Szűrőben is cseréltem perlont, illetve kimostam a szivacsot is, amire időközben nagyon sok növényi törmelék rakódott fel. Növények hiánytünetei szépen kezdenek helyreállni, köszönhetően a pluszban adagolt foszfátnak, és a napi 5 nyomás kb. 5ml Nitrogénnek. Március 20-25 - ig adok magamnak időt, hogy sikerüljön kihozni a legjobbat. A bal hátsó rész az, ami kissé gyenge, és talán volt már szebb színben is a növény fauna. Hamarosan kiderül, hogy verseny, vagy csak egy sima "emlék" fotóval zárul ez a napló. Bár nagyon sok törődést, munkát, tapasztalatszerzést igényelt és adott a Völgy, március végén bontás és jön az új, ezúttal egy teljesen más projekt. 😉
 
Utoljára módosított:
Parádés akvárium, csak most leltem rá erre a naplóra. Készült róla a versenyfotó; végül sikerült elindítani valamilyen versenyen?
Köszi! Nem küldtem még be az akkori versenyre szánt fotót eddig sehova. Valahogy azt érzem, hogy bár a színeket illetően nagyon jól állt akkoriban, azonban még egy kicsit gyenge volt tömörségre a növényzet, főleg közép tájon. Persze, mivel még elég kezdő vagyok lehet tök rosszul gondolom. 🤔 Azóta igyekszem valahogy még többet kihozni belőle, de lehet, hogy nem jön össze. Hónap végéig kiderül... 🙂
 
Ha te kezdő vagy akkor én el se kezdtem cimbora. Pedig 10 éve nyomom lasan :D

Szerk.: Mindenesetre szerintem vétek volna nem betolni minimum egy versenyre!
Gyerek korom óta akvarisztikázok. Azonban a növényezésbe, és az ezzel járó dolgokba csak erős két éve kezdtem bele. Azért majd lehet találok képet az első berendezésről, és becsatolom a végén ide azt is. Maradjunk annyiba csúnyán kezdő szint... 😞🤭 De mint minden, az élet bármely területén ez az ágazat is tanulható és elsajátítható. Nem kell más mint kellő elszántság, kitartás.

Verseny fronton nagyon vártam a HAC-t, oda szerettem volna kezdőként leginkább elküldeni, de majd körbe nézek milyen opciók vannak, lesznek....
 
Gyerek korom óta akvarisztikázok. Azonban a növényezésbe, és az ezzel járó dolgokba csak erős két éve kezdtem bele. Azért majd lehet találok képet az első berendezésről, és becsatolom a végén ide azt is. Maradjunk annyiba csúnyán kezdő szint... 😞🤭 De mint minden, az élet bármely területén ez az ágazat is tanulható és elsajátítható. Nem kell más mint kellő elszántság, kitartás.

Verseny fronton nagyon vártam a HAC-t, oda szerettem volna kezdőként leginkább elküldeni, de majd körbe nézek milyen opciók vannak, lesznek....

Még mindig vitális opció beküldeni HAC 2020-ra amennyiben megszervezésre kerül. Tényleg vétek lenne nem versenyeztetni, szerintem 'dobogó-forró' ez a scape. 👍
 
Még mindig vitális opció beküldeni HAC 2020-ra amennyiben megszervezésre kerül. Tényleg vétek lenne nem versenyeztetni, szerintem 'dobogó-forró' ez a scape. 👍
Hát hogy mennyire "dobogó-forró" arra nem tudok mit mondani. 🙄 Szerettem volna és sokszor vártam is, hogy itt a naplómban, a tapasztalt nagyok, a versenyeken indulók kicsit véleményezik, esetleg segítsenek, terelgessenek, hogy ha tényleg látnak benne fantáziát, akkor akár egy jó kis "verseny akva" kerekedjék belőle. Sajnos valahogy ezek elmaradtak, vagy csak minimális mennyiségben érkeztek. (talán Jopet volt, aki a fotózási utmunkákban próbált segíteni) Lehet, hogy még "új vagyok" és betanulási időszakban ez van... 😁 Igazából nem is verseny akinak indult. Annyit akartam, hogy nappalink "fénypontja" legyen. Az mondjuk sikerült... 😉
 
Hát hogy mennyire "dobogó-forró" arra nem tudok mit mondani. 🙄 Szerettem volna és sokszor vártam is, hogy itt a naplómban, a tapasztalt nagyok, a versenyeken indulók kicsit véleményezik, esetleg segítsenek, terelgessenek, hogy ha tényleg látnak benne fantáziát, akkor akár egy jó kis "verseny akva" kerekedjék belőle. Sajnos valahogy ezek elmaradtak, vagy csak minimális mennyiségben érkeztek. (talán Jopet volt, aki a fotózási utmunkákban próbált segíteni) Lehet, hogy még "új vagyok" és betanulási időszakban ez van... 😁 Igazából nem is verseny akinak indult. Annyit akartam, hogy nappalink "fénypontja" legyen. Az mondjuk sikerült... 😉

Azért nem volt senki túl bőbeszédű, mert nincs nagyon mit hozzáfűzni azon kívül, hogy szép nagyon. Valószínűleg mindenki látta, hogy nagyon aprólékos, nagyon rendben van, tudod Te a dolgod, nem akartak feleslegesen okoskodni. Nem azt jelenti, hogy nem méltó egy akva, ha nem szólnak sokan hozzá, bízz magadban. 🙏
 
Szerettem volna és sokszor vártam is, hogy itt a naplómban, a tapasztalt nagyok, a versenyeken indulók kicsit véleményezik, esetleg segítsenek, terelgessenek, hogy ha tényleg látnak benne fantáziát, akkor akár egy jó kis "verseny akva" kerekedjék belőle.
Engem első körben zavartak a színek, ezért belepiszkáltam kicsit. Lehet nem pont ilyen élőben, de én így érzem természetesebbnek.
scarp.jpg

Mint otthoni dekor elem és a lakás/ház fénypontja tökéletes. Ha viszont komolyan versenyezni szeretnél vele, akkor érdemes pár helyen belenyúlni.

1. A két stem erdő nagyon mesterséges így. Egy kb. fél-fél órás munkával meg lehet "operálni őket. Először érdemes kicsit növeszteni, aztán lekaszálni őket a kívánt formára, de 5 centivel lejjebb. Az összes levágott nyesedéket visszadugdosni a bokrokba, de úgy, hogy még véletlenül se legyenek egy magasságban, hanem összevissza. Így sokkal természetesebb hatású lesz. Persze egyszerre csak egy oldalt, különben összekeverednek a növények. Az egyszerűbb megoldás, ha ezt nem akarod, hogy csipesszel lenyomsz szálakat.

2. Az ösvény
A középső elválasztó sávot én kivenném. Ahol a Pinatifida teteje van ott nem baj, hogy nem látszik az ösvény, sőt...
A bal oldalról kiszedném a Parvulát és átültetném a jobb oldalra úgy, hogy az egész ösvény sokkal inkább fent jobbról balra le tartson. Magába az ösvénybe mehetnek kövek, de ne ilyen szabályosan és egyforma méretűek. Több méret, összevissza és nyugodtam mehet úgy is kő bele, hogy az ösvény széléről indul.

3. Skimmernél lévő stem
Simán csipesszel lejjebb kéne nyomkodni a bal oldali szálakat, hogy legyen benne emelkedés a sarok felé, de ne legyen mesterségesen egyenes a teteje.

4. A középtéri nagyon világos zöld felületek megtörése.
Akár az utolsó pillanatban is be lehet dugdosni pár apró, de más színű növényt.

5. Front üvegnél a homokot rendbe rakni.

Én legalábbis ezt tenném.
 
Engem első körben zavartak a színek, ezért belepiszkáltam kicsit. Lehet nem pont ilyen élőben, de én így érzem természetesebbnek.
View attachment 88802

Mint otthoni dekor elem és a lakás/ház fénypontja tökéletes. Ha viszont komolyan versenyezni szeretnél vele, akkor érdemes pár helyen belenyúlni.

1. A két stem erdő nagyon mesterséges így. Egy kb. fél-fél órás munkával meg lehet "operálni őket. Először érdemes kicsit növeszteni, aztán lekaszálni őket a kívánt formára, de 5 centivel lejjebb. Az összes levágott nyesedéket visszadugdosni a bokrokba, de úgy, hogy még véletlenül se legyenek egy magasságban, hanem összevissza. Így sokkal természetesebb hatású lesz. Persze egyszerre csak egy oldalt, különben összekeverednek a növények. Az egyszerűbb megoldás, ha ezt nem akarod, hogy csipesszel lenyomsz szálakat.

2. Az ösvény
A középső elválasztó sávot én kivenném. Ahol a Pinatifida teteje van ott nem baj, hogy nem látszik az ösvény, sőt...
A bal oldalról kiszedném a Parvulát és átültetném a jobb oldalra úgy, hogy az egész ösvény sokkal inkább fent jobbról balra le tartson. Magába az ösvénybe mehetnek kövek, de ne ilyen szabályosan és egyforma méretűek. Több méret, összevissza és nyugodtam mehet úgy is kő bele, hogy az ösvény széléről indul.

3. Skimmernél lévő stem
Simán csipesszel lejjebb kéne nyomkodni a bal oldali szálakat, hogy legyen benne emelkedés a sarok felé, de ne legyen mesterségesen egyenes a teteje.

4. A középtéri nagyon világos zöld felületek megtörése.
Akár az utolsó pillanatban is be lehet dugdosni pár apró, de más színű növényt.

5. Front üvegnél a homokot rendbe rakni.

Én legalábbis ezt tenném.
Köszönöm! Akkor akad itt tennivaló bőven. Ez különbözteti meg a kezdőt a profiktól. Nekem, ezek talán egy kivételével, hogy az "ösvény jobbról" balra tartson nem igazán tűntek fel. 🙂 Azt már egyszer még is megcsinálta, engedtem hogy a növények belepjék szépen, aztán mégis kigyomláltam... Köszi Zoli! 😉
 
Back
Oldal tetejére