• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes 120x50x50 - A völgy

Sziasztok!
Pár nappal három hetes múlt a "Völgy". Ami az elmúlt időben történt az nagy léptekben a következő: A szűrőbe került még 2 liter Mátrix, valamint a perlonvatta cserélésre szorult már. Ma volt vízcsere ismét, mostantól már csak hetente fogok vizet cserélni. Növények kezdik szépen belakni a nekik szánt területet, ma volt már egy erősebbnek nevezhető nyírás is. Muszáj volt, mert ha a középrészt elengedném rögtön eltűnnének a sziklák. Ez valószínű a továbbiakban is folyamatos odafigyelést fog kívánni, de heti egy alakalommal kibírható. Ugyan ez van a széleken is, a Hydrocotyle Japan terjeszkedne őrült tempóban ha engedném. Eddig nem alkalmaztam az ADA Green Grain termékét, mától bevetésre került ez is. Remélem tényleg beválik a nyírás utáni stressz csökkentésére. ;) A középrészre ültettem, HM-et szépen terjeszkedik ö is. Színe és az apró levelei igazán lenyűgözőek. Tápozás változatlan egyenlőre. 10-10 ml Micro - Macro 10ml Excel carbo /nap. Heti egy-két alkalommal adagolok ADA Eca-t is, folyamatos vasmérés mellett, valamint a vízcserekor a Green Bacter. Kevés alga a köveken jelent meg, főként (zöld alga) egyenlőre figyelem, aztán a következő időben kiderül majd hogy kell-e drasztikusabb beavatkozás ellene.
Csepptesztes vízparaméterek:
Fe - 0,2
PO4 - 1,2-1,4
Silicat ez sok a teszt alapján 6,0
(erre nem tudom hogy érdemes lenne -e beavatkozni, ha valakinek van tapasztalata, azt nagyon megköszönném)
NO3 -10 ppm
NO2 - 0 ppm
GH - 10 ppm
KH - 5 - 6 ppm

Halak csigák, rákok teljesen egészségesek, és aktívan megy a takarítás is részükről. Elhullás nem volt.
Végére néhány kép a jelenlegi helyzetről.

View attachment 75478

View attachment 75479

View attachment 75480

View attachment 75481

És akkor egy teljes kép a mai napról.

View attachment 75482

Köszi, ha bepislantottál.
Üdv, Tomi

Szepen rendben van minden szep akva. ;) ha nem okoz gondot a szilikat en nem foglalkoznek vele, de ez az en velemenyem.
 
Sziasztok!
Bő egy hónap telt el az indulás óta, és most úgy tűnik, hogy a "Völgy" nem a legizgalmasabb naplók egyik lesz. Ennek persze örülök, hisz a kezdeti nehézségek egyenlőre nem mutatkoznak. Tápozás, CO2, világítási idő stb. maradt abban a formában ahogy elkezdtem. Kisebb tereprendezések, finomítások vannak, voltak, ha épp valamit észreveszek... A legnagyobb kihívás, hogy a völgyben lévő kavicsok apró sóder, köszönhetően az "elefánt" méretű Amanoknak folyamat termelődik lefele. Már vagy 8 helyen raktam bele ásványvizes üvegből kivágott kis lapokat, így remélem mostantól már megáll. Ma szinte az összes növényt meg nyírtam, így a hátsó stemek szép narancsos színe most nem látható, de legközelebbi képen már biztosan színesebb lesz a háttér. ;)

76110

A Hygrophila pinnatifidát szó szerint ízekre daraboltam és kímélet nélkül nyírom, így kezd szépen oldalhajtásokat hozni és bokrosodni. TDS 145 és 170 között mozog a hétvége felé növekszik, de aztán jön a szokásos vízcsere és visszaáll.
Kezd az akva összképe egyre kellemesebb látványt nyújtani, vonzza mind a mi, mind pedig a vendégek tekintetét. Remélem így is marad minél tovább. Az előttünk álló héten nem tartózkodom itthon, így kis családom feladata lesz a napi rutintápozás stb. feladatok elvégzése. Rem nem lesz gubanc. :rolleyes: Köszi ha bepislantottál, és egy ma esti teljes kép a végére.

76111

Üdv, Tomi
 
Sziasztok!
Kis családomnak köszönhetően, :love: akik szorgosan adagolták a tápokat, ellenőrizték a technikai dolgokat, a múltkori egy hetes távollétem nem okozott szerencsére problémát a Völgy életében. Alga továbbra is nagyon kis mennyiségben van jelen, az is inkább a köveken. Növények nagyon szépek, egészségesek. (többek között GA és Szmóki megállapítás... ;)) Mivel a Rotala Orange és Vietnam Hra színe csak a vízfelszín alatt kezdtek igazán érvényesülni, ma arra jutottam, hogy a viktorlantos által bemutatott nyírást és visszaültetést alkalmazom. Kissé nehezen szántam rá magam, még nem csináltam ilyet, de kb. 1/3 magasságban levágtam a hátsó stemeket, majd a szép felső színes részeket 3-4 szálat összefogva visszaültettem. Meglepően jól sikerült és most nagyon úgy tűnik igazán szép, színes lesz a hátsó régió, ha újra bebokrosodik. Az elmúlt héten Szmóki - val is kapcsolatba kerültem, így a jövő héten érkezik tőle pár különleges kis páfrányféle amivel az első részt ill a völgy jobb és bal oldalát szándékozom változatosabbá tenni. ;) Ma ismét heti 100 liter vízcsere volt a nyírás után, vízparaméterek, tápozás változatlan TDS 130. GA-ból várok még a Bal oldalra Danitól egy szép odaillő nagyobb sziklát. Ha megjön, illetve megleszek az új kisméretű növények elrakásával, jövök egy fotóval. Köszi ha benéztél.
Üdv, Tomi
 
Nagyon szépek ezek a kövek, kifejezetten a kedvenceim, de lassan tégla is lehetne a növények alatt, mert annyira bebokrosodott, eldzsungelesedett, hogy végül alig látszik belőlük valami. Persze nagyon szép így is, de picit többet hagyhatnál láttatni belőlük a következő nyírásnál.;)
 
Nagyon szépek ezek a kövek, kifejezetten a kedvenceim, de lassan tégla is lehetne a növények alatt, mert annyira bebokrosodott, eldzsungelesedett, hogy végül alig látszik belőlük valami. Persze nagyon szép így is, de picit többet hagyhatnál láttatni belőlük a következő nyírásnál.;)
Szia!
Igyekszem a heti nyírással karban tartani, és megtalálni a megfelelő egyensúlyt. Két hónap kellett majdnem, hogy tömören befedje a talajt minden növény és kellően erős gyökérzettel tartsa magát. Ha túl rövidre vágom olyan "műnek" hat, ha meg épp hogy megcsipkedem, akkor meg tényleg elvadul a táj hétvégére. Azért sokat változott az utolsó kép óta szerintem, előnyére na de egy-két héten belül lesz új kép és megmondjátok mi a benyomásotok róla... ;)
 
Nézd, a lényeg, hogy neked tetszik, hiszen ezért csinálod.
Tényleg klassz így elvadultan is. Csak fáj a szívem a csodaszép kövekért.
 
Sziasztok! Szépen telnek a Völgy napjai, lassan de biztosan alakulgat. Az első részben, balra is és a jobb oldali nagyobb részen is több helyen visszabontottam az előteret, (GA tanács is szerepet játszott benne ;) ) és próbáltam kisebb öblöket kialakítani, ezzel is növelve a természetességét a frontrésznek. Péntekre két nagyméretű kő is még érkezett, köszönhetően Dani gyorsaságának, 👍 melyeket rögtön el is helyeztem. A bal oldali kő aljára ragasztottam pár faital tő Hygrophila Pinnatifidát, hogy kicsit vadabb kinézete legyen ennek a tövének is. Ma volt egy drasztikusabb nyírás is a vízcsere előtt (a kép még tegnapi) Szmókitól kapott Crepidomanes Vietnam Type I és Grape leaf II is bekerült, meglátjuk mennyire érzik majd jól magukat az idő múlásával. És hát drága jó fiam is "hatalmas segítség", aki naponta kb. 100 db. követ is becsipeszelne csak, hogy "segítse"... a végleges layout elérését.....

358IMG_20190519_181631.jpg

Üdv, Tomi
 
Sziasztok!
Régen írtam, így gondoltam pár sort közzéteszek az elmúlt időszakból. Először is szeretném megköszönni azt a rengeteg hasznos információt, bejegyzést, amit ezen a fórumon találtam, hisz nélküle most nem lehetnék tulajdonosa ennek a szép akváriumnak. Biztosan rengeteg javítani valót találnának a hobbit régóta gyakorló szakavatott növényesek, de második scape-nak számomra teljesen elfogadható, egyben szép látvány nyújt a lassacskán négy hónapja indított Völgy. A vízcserék heti rendszerességgel történnek, tápozás is változatlan. Növények összességében egészségesek, folyamatosan kell ritkítani, nyírni őket. Különösen a Hygrophila pinnatifida és a Marsilea hirsuta amire figyelnem kell, mert viszonylag gyorsan eltakarják az előteret és a sziklák széleit. Talán látni, hogy igyekeztem időközben kicsit részletgazdaggá, aprólékosabbá tenni több területet is. A jobb oldalon ki kellet vennem a Hydrocotyle tripartita növény, mert ahogy többen írtátok tényleg könyörtelen módon terjeszkedik. A bal oldalon megmaradt, és a Tropika oldaláról vettem azt az ötletet is, hogy bekeverjem közé a hosszú szálú Eleocharist. Egyenlőre mutatósnak ígérkezik ez az elképzelés.

78199

Sajnos a nyári hőhullám hamar az egekbe repítette nálam is a vízhőfokot és ez ellen hamar lépnem kellett, mert számlátomást gyengülni kezdtek egyes növények a 26 Celsius fokra felmelegedett vízben. Most, hogy kb. két hete üzemel az aki felett a JBL Cooler 300 + hűtőventilátor (6 ventilátor) így a hőmérsékletet már a tűrhető, 22-23 Celsius fok között tudom tartani.

78200

Most úgy gondolom talán 6 -7 hónapos korára lesz teljesen kész és össze érett a Völgy és ha nem történik komolyabb probléma lehet bátorkodom egy versenyfotót is készíteni majd... Néhány kép a végére a mostani állapotról.

78201

78202

Köszi ha megnézted. Üdv, Tomi
 
Utoljára módosított:
Sziasztok!

Újabb bő egy hónap telt el, mióta nem jelentkeztem. Sajna a munkám és cégünk tevékenysége erősen szezonális jellegű és ilyenkor nagy a hajtás nap mint nap. De, hogy röviden összefoglaljam az utolsó időszakot. Volt bő 7-8 nap amikor nem tudtam CO2-öt adagolni egyáltalán az akváriumba. Sikerült egy olyan (utólag derült ki - Kínai jelöletlen 2 kg-os) csere palackot vásárolnom az egyik népszerű hegesztéstechnikai oldalról, amit a kifogyás után égen földön nem töltöttek fel, teszem hozzá jogosan. Végül a cég volt olyan szíves és kicserélte egy normál tölthető palackra, de volt izgalom abban a 7-8 napban amíg ismét megoldódott a CO2 beoldás... Szerencsére nem történt komolyabb probléma, de biztos ami biztos alapon, amíg nem ment a co2 addig csak nagyon keveset tápoztam és 4 - 4,5 óránál nem világítottam többet. Az akvárium simán átvészelte így a problémás hetet. Közben, ahogy elfogytak a Green Aqua Micro - Macro tápjaim gondoltam kipróbálom az ADA tápokat is. Nem mintha bármi problémám lett volna a GA tápokkal csupán a kíváncsiság tapasztalatszerzés miatt tettem. Először Green Brighty Neutral K és Mineralt adagoltam. Sajnos közben Mineralt készlethiány lett így jelenleg Iron megy a Neutral K mellé napi 15-15 ml mennyiségben. Ezen kívül kétnaponta kiegészítés képen 15 csepp ADA ECA és 10ml Excel CO2. Vízcserék szintén heti szinten történnek 100 liter / alkalom RO víz visszasózva. A növények színe az utóbbi időben jelenősen erősödött, mindez úgy, hogy az algásodás nem lépett fel. Hamarosan egy-két héten belül lehet, hogy megkérem az egyik kedves fotós ismerősöm, hogy lőjön egy képet a Völgyről, mert úgy érzem nemsokára eléri a legszebb formáját. Purigent kell még beleraknom a szűrőbe. Remélem a következő hétvégén lesz rá időm, mert már bő két hete a fiókba várja, hogy "akcióba" léphessen... 😊 És akkor egy általam készített fotó, a mai állapotról, még technikai eszközökkel a vízben.

032forum.jpg

Ha bárkinek van bármi észrevétele, javaslata esetleg azzal kapcsolatban, hogy mivel, hogyan lehetne még esetleg mutatósabbá tenni a profi fotózás előtt az akit, az kérem írja meg. Minden kritikát, javaslatot szívesen veszek! Köszönöm!
Üdv, Tomi
 
Sziasztok!

Újabb bő egy hónap telt el, mióta nem jelentkeztem. Sajna a munkám és cégünk tevékenysége erősen szezonális jellegű és ilyenkor nagy a hajtás nap mint nap. De, hogy röviden összefoglaljam az utolsó időszakot. Volt bő 7-8 nap amikor nem tudtam CO2-öt adagolni egyáltalán az akváriumba. Sikerült egy olyan (utólag derült ki - Kínai jelöletlen 2 kg-os) csere palackot vásárolnom az egyik népszerű hegesztéstechnikai oldalról, amit a kifogyás után égen földön nem töltöttek fel, teszem hozzá jogosan. Végül a cég volt olyan szíves és kicserélte egy normál tölthető palackra, de volt izgalom abban a 7-8 napban amíg ismét megoldódott a CO2 beoldás... Szerencsére nem történt komolyabb probléma, de biztos ami biztos alapon, amíg nem ment a co2 addig csak nagyon keveset tápoztam és 4 - 4,5 óránál nem világítottam többet. Az akvárium simán átvészelte így a problémás hetet. Közben, ahogy elfogytak a Green Aqua Micro - Macro tápjaim gondoltam kipróbálom az ADA tápokat is. Nem mintha bármi problémám lett volna a GA tápokkal csupán a kíváncsiság tapasztalatszerzés miatt tettem. Először Green Brighty Neutral K és Mineralt adagoltam. Sajnos közben Mineralt készlethiány lett így jelenleg Iron megy a Neutral K mellé napi 15-15 ml mennyiségben. Ezen kívül kétnaponta kiegészítés képen 15 csepp ADA ECA és 10ml Excel CO2. Vízcserék szintén heti szinten történnek 100 liter / alkalom RO víz visszasózva. A növények színe az utóbbi időben jelenősen erősödött, mindez úgy, hogy az algásodás nem lépett fel. Hamarosan egy-két héten belül lehet, hogy megkérem az egyik kedves fotós ismerősöm, hogy lőjön egy képet a Völgyről, mert úgy érzem nemsokára eléri a legszebb formáját. Purigent kell még beleraknom a szűrőbe. Remélem a következő hétvégén lesz rá időm, mert már bő két hete a fiókba várja, hogy "akcióba" léphessen... 😊 És akkor egy általam készített fotó, a mai állapotról, még technikai eszközökkel a vízben.

View attachment 79804

Ha bárkinek van bármi észrevétele, javaslata esetleg azzal kapcsolatban, hogy mivel, hogyan lehetne még esetleg mutatósabbá tenni a profi fotózás előtt az akit, az kérem írja meg. Minden kritikát, javaslatot szívesen veszek! Köszönöm!
Üdv, Tomi
Szia, jól néz ki, ígéretes! én a Pinnatifidát bal középen kicsit kisebbre venném! mintha kicsit túlszaladt volna! az előző képeken jobban mutat!
 
Sziasztok!

Újabb bő egy hónap telt el, mióta nem jelentkeztem. Sajna a munkám és cégünk tevékenysége erősen szezonális jellegű és ilyenkor nagy a hajtás nap mint nap. De, hogy röviden összefoglaljam az utolsó időszakot. Volt bő 7-8 nap amikor nem tudtam CO2-öt adagolni egyáltalán az akváriumba. Sikerült egy olyan (utólag derült ki - Kínai jelöletlen 2 kg-os) csere palackot vásárolnom az egyik népszerű hegesztéstechnikai oldalról, amit a kifogyás után égen földön nem töltöttek fel, teszem hozzá jogosan. Végül a cég volt olyan szíves és kicserélte egy normál tölthető palackra, de volt izgalom abban a 7-8 napban amíg ismét megoldódott a CO2 beoldás... Szerencsére nem történt komolyabb probléma, de biztos ami biztos alapon, amíg nem ment a co2 addig csak nagyon keveset tápoztam és 4 - 4,5 óránál nem világítottam többet. Az akvárium simán átvészelte így a problémás hetet. Közben, ahogy elfogytak a Green Aqua Micro - Macro tápjaim gondoltam kipróbálom az ADA tápokat is. Nem mintha bármi problémám lett volna a GA tápokkal csupán a kíváncsiság tapasztalatszerzés miatt tettem. Először Green Brighty Neutral K és Mineralt adagoltam. Sajnos közben Mineralt készlethiány lett így jelenleg Iron megy a Neutral K mellé napi 15-15 ml mennyiségben. Ezen kívül kétnaponta kiegészítés képen 15 csepp ADA ECA és 10ml Excel CO2. Vízcserék szintén heti szinten történnek 100 liter / alkalom RO víz visszasózva. A növények színe az utóbbi időben jelenősen erősödött, mindez úgy, hogy az algásodás nem lépett fel. Hamarosan egy-két héten belül lehet, hogy megkérem az egyik kedves fotós ismerősöm, hogy lőjön egy képet a Völgyről, mert úgy érzem nemsokára eléri a legszebb formáját. Purigent kell még beleraknom a szűrőbe. Remélem a következő hétvégén lesz rá időm, mert már bő két hete a fiókba várja, hogy "akcióba" léphessen... 😊 És akkor egy általam készített fotó, a mai állapotról, még technikai eszközökkel a vízben.

View attachment 79804

Ha bárkinek van bármi észrevétele, javaslata esetleg azzal kapcsolatban, hogy mivel, hogyan lehetne még esetleg mutatósabbá tenni a profi fotózás előtt az akit, az kérem írja meg. Minden kritikát, javaslatot szívesen veszek! Köszönöm!
Üdv, Tomi
A korábbi fotón, ahol a kisfiad is van, ott még többet láttat magából a berendezés. Most is szép, de nekem túl zsúfolt lett...
Ritkítanék...
De amúgy szupi!
 
Szia, jól néz ki, ígéretes! én a Pinnatifidát bal középen kicsit kisebbre venném! mintha kicsit túlszaladt volna! az előző képeken jobban mutat!
Szia! Köszönöm! Igen egy kicsit tényleg megszaladt max. egy hét elég neki és már nagyobb is lesz a kelleténél. A hétvégén nem nyúltam hozzá és rögtön ki is szúrtad. ;) A következő hétvégén megkapja a fazonírozást!
 
A korábbi fotón, ahol a kisfiad is van, ott még többet láttat magából a berendezés. Most is szép, de nekem túl zsúfolt lett...
Ritkítanék...
De amúgy szupi!
Köszönöm! A középső rész metszését, karban tartását a hétvégén teljesen kihagytam és valóban kicsit zsúfolt ezen a képen. Van egy olyan probléma is szerintem bár nem tudom, hogy valóban az -e, hogy a felfelé szűkülő utat szemből nem látni teljes egészében. Azt olvastam valahol az elején, hogy talán kissé izgalmassá teheti az összképet, ha az első pillanatban nem látszik minden teljes egészében. Jó ha a szemnek egy kicsit fürkészni kell, hogy mit is akar pontosan mutatni a vízalatti táj. Ezért építettem úgy, hogy kanyarodjon kissé jobbra felfelé a völgy. És a középső nagy szikla is ezt az ívelést hívatott megtörni. Hogy ez tényleg jó döntés volt-e, abban a mai napig nem vagyok biztos. :unsure: Kissé oldalról frankón látni a vízmosást, (előző kép) szemből viszont nem igazán, még ha alaposan ritkítok akkor sem... Talán minimálisat tudok esetleg mutatni, javítani rajta, ha a szakmai szemeknek ez lenne a javaslata! ;) Köszönöm!
 
Sziasztok!
Régóta nem jelentkeztem, azonban ma megtörtént a "nagy" nap. Németh Máté profi fotós barátom megörökítette a "völgyet" teljes pompájában. Sikerült végre úgy időzíteni, mindent, hogy a végeredménytől leessen az állunk... (legalább is nekünk 😊 )
Március óta kipróbáltam a GA tápozást a Tropica tápokat, valamint az ADA tápozást. Nos nálam, az (én technikámmal) és ez lényeges, az ADA tápozás hozta a legszebb színeket, és a legegészségesebb növényeket. Hátránya, hogy sajnos egyben a legdrágább rendszer is, de hát valamit valamiért. A 300 literes akváriumba napi szinten ezek kerültek az utolsó két hónapban. 5-10 ml Excel Carbo, ADA Brighty K, Green Brighty Iron, Green Brighty Mineral, és 15 csepp Ada ECA. Ezzel a kombóval tudtam kihozni a legtöbbet a berendezésből. Időközben érkezett még a vörös neonok mellé 15 db Amanda Lazac is. Igazi falánk kis csoporthalak nagyon tetszenek. Igazán boldog és elégedett vagyok, hogy a második berendezésem ennyire jól összeállt. (köszönet az itteni információ halmaznak is), bár hozzá tenném azt is, hogy a karbantartásokat vízcseréket percre pontosan betartottam, betartom. Természetesen igyekszem minél tovább fenntartani majd teljes pompájában az akit, de tudom túl sokáig nem fog menni. Bár az induláskor álmomban sem gondoltam arra, hogy beküldjem bármilyen versenyre, de ma, látva a végeredményt megteszem. Ha másért nem is, de szeretném látni, hogy mégis hol foglalná el a helyét egy hazai megmérettetésen. ;) A kérdésem az lenne a témában jártasaktól, hogy a versenyfotót fel szokták-e tölteni ide a fórumra közszemlére, vagy érdemes és javasolt inkább "bújtatni" a versenyre? Szívem szerint nagyon eldicsekednék vele, sok munkám van benne, de megérte!

IMG_20191014_144951.jpg

Köszönöm, Tomi
 
a versenyfotót fel szokták-e tölteni ide a fórumra közszemlére, vagy érdemes és javasolt inkább "bújtatni" a versenyre? Szívem szerint nagyon eldicsekednék vele, sok munkám van benne, de megérte!
Ha sikerül "bújtatnod" az akváriumot a versenyig és hagyni kicsit feledésbe merülni ÉS/VAGY a versenyfotós állapot kategorikusan jobb, mint amiket már alapból feltöltöttél ide, akkor jó eséllyel kicsit előrébb végezhetsz a versenyen. Én pl. bevállalnám, hogy megmutatom :) Jó hozzá az időzítés. Ha nagyon nem pörgeted majd a versenyidőszakban, simán ütni fog újra.
 
Ha sikerül "bújtatnod" az akváriumot a versenyig és hagyni kicsit feledésbe merülni ÉS/VAGY a versenyfotós állapot kategorikusan jobb, mint amiket már alapból feltöltöttél ide, akkor jó eséllyel kicsit előrébb végezhetsz a versenyen. Én pl. bevállalnám, hogy megmutatom :) Jó hozzá az időzítés. Ha nagyon nem pörgeted majd a versenyidőszakban, simán ütni fog újra.
Szia.
Köszönöm a javaslatot. Érdekes dolog ez a versenyzés, hisz magunknak csináljuk ezt a hobbit. Napi szinten csodáljuk, egyben ténykedünk dolgozunk vele, és ha eljön az idő, vele együtt egy jó időzítés akkor meg beindul a versenyláz az olyan magamfélénéll is aki egyszerűen csupán csak szépet akart alkotni a nappaliban... 😊 Akkor Jopet javaslatára ime az egyik általam ígeretesnek vélt fotó a VÖLGYRŐL.
received_407299950182571.jpeg
 
Back
Oldal tetejére