ADA Aqua Soil talajok tulajdonságai

A megfelelő táptalaj kiválasztása és használata

Re: ADA Aqua Soil talajok tulajdonságai

HozzászólásSzerző: viktorlantos » 2010.03.19. 17:39

Mégvalami, a fenti elbomlás nem az ADA talajok sajátja. Bár sokszor beszéltünk róla itt a fórumon is, ez minden égetett agyagnál bekövetkezik idővel. A szép növényzetért áldozni kell, de ha mondjuk 3 évente cserélsz talajt nagy aki esetén is, az már elviselhető. Kis akváriumban 20-30 liter olyan kevés talaj kell, hogy ahogy Nigro szokta mondani csak fogod és kiöntöd és már jöhet is a következő aki. ;)
De ott is ugyanugy alkalmazhatóak 2-3 évig természetesen gond nélkül.
viktorlantos
Alapító

HozzászólásSzerző: Blasio » 2010.03.19. 17:40

Értem!

Tehát a táprudakat akár hosszú évekig is alkalmazhatom feltéve,hogy bírja a talaj(nem esik össze,nem döglik be) és,ha nem akarom bolygatni az akit?
Blasio
Glosso-Szőnyeg Guru

HozzászólásSzerző: viktorlantos » 2010.03.19. 17:47

Blasio írta:Értem!

Tehát a táprudakat akár hosszú évekig is alkalmazhatom feltéve,hogy bírja a talaj(nem esik össze,nem döglik be) és,ha nem akarom bolygatni az akit?

Táprudakat bármikor használhatsz. Sajnos laboratóriumi vizsgálatokkal nem szolgálhatok ezügyben, viszont sokat olvasom, hogy azok a szép akik amit nézegetünk távolkeleti kertész kollegáktól nagyrészben azért olyanok mert a hagyományos tápozásaik mellett nagy jelentőséget tulajdonítanak a talajoknak és a talaj állapotának. Ha kimerül a táptalaj nyomják a táprudakat. Én csak nagyon régen használtam, és most az újratelepítésnél ismét előkerült. Azóta a használt talajomba rakom. Szerintem ennek volt köszönhető a gyors gyepem és a gyorsan vöröslő tenellus bokrok is az első hónapokban.

Ki kell próbálni nem drága dolog. Egy csomag táprúd sokáig elég. És ha már aktív talajod van akkor érdemes foglalkozni vele. A növények meghálálják.
viktorlantos
Alapító

HozzászólásSzerző: Blasio » 2010.03.19. 17:59

Köszi a választ!

Akkor mindenképp kipróbálom a közeljövőben,mert lassan egy éve ugyanaz a talaj van. ;)
Blasio
Glosso-Szőnyeg Guru

HozzászólásSzerző: flyati » 2010.07.25. 20:50

Sziasztok .Elképzelhetö hogy az amazonia talaj sárgitja a vizet ? Vizcsere után pár nappal látványosan besárgul. Nézegettem akvárium fotókat és sehol nem tünt sárgának a viz. Elöre is köszi a választ.
flyati
Unalmában Nyirbáló

HozzászólásSzerző: inadsz » 2010.07.25. 20:59

Szia! Nem igazán jellemző rá, hogy sárgítani. Nem lehet hogy valami más okozza, növénytáp, fa vagy valami más. Nálam nem sárgítja a vizet semennyire, nem rémlik hogy sárgította volna az elején.
inadsz
Fanatikus Csipesznyűvő

HozzászólásSzerző: viktorlantos » 2010.07.25. 21:55

Csak a telepítés utáni időkben. A talaj anyaga miatt ez időnként előfordul. De a bejáratási időszak után nem jelentkezik.

Most volt egy olyan Amazonia II-es széria ami kicsit jobban sárgította a telepítés után a vizet, de ebből a sorozatból mi nem hoztunk.
A hivatalos közlemény róla: http://www.adana.co.jp/pdf/100708_asoil_am2eng.pdf

A sárgás színezés több dolog miatt lehet. Pl a vas is ilyen, néhány növénytáp, de van még pár ilyen szitu pl amikor tannin jut a vízbe. fa dekor, tebang stb. ezeken kívül is biztosan van még pár lehetőség.

Szóval ha már megy egy ideje az akvárium akkor nem a talajtól van. Én másfelé keresném a bibit.

A sárgás szín egyébként aktív szénnel, purigennel kivonható az akiból bármi is okozza.

szerk: jah az még eszembe jutott, hogy ha vízcserénél nem vigyázol, akkor felverheted az agyag port. ami esetleg okozhat vizuálisan színeződést. szóval vödröt bezuttyantani nem érdemes az ilyen talajoknál.
viktorlantos
Alapító

HozzászólásSzerző: flyati » 2010.07.25. 22:48

Köszi a választ.
flyati
Unalmában Nyirbáló

Előző

Vissza: Növényi táptalajok

• { RELATED_TOPICS }
    Válaszok
    Megtekintve