• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Garnéla etetés

bármilyen hihetetlen spenót íze van :)
Igazából ez emberi fogyasztásra szánt vetőmagból van. Tavasszal minden hipermarketben meg barkácsáruházban kapható a többi vetőmaggal együtt.
Azért szeretem mert nem olyan nagy leveles mint a sima spenót hanem kis bokros, a levelei is kisebbek, így egy balkonládában is elvan, és folyamatosan tudja hozni a leveleket, így egész nyáron tudok frisset szedni a garnéláknak.
Télire meg leszüretelem, leforrázom és jégkockakészítőben lefagyasztom adagonként. Télen meg csak átforralom hogy puha legyen és kiolvadjon azt mehet a garnéláknak.
 
bármilyen hihetetlen spenót íze van :)
Igazából ez emberi fogyasztásra szánt vetőmagból van. Tavasszal minden hipermarketben meg barkácsáruházban kapható a többi vetőmaggal együtt.
Azért szeretem mert nem olyan nagy leveles mint a sima spenót hanem kis bokros, a levelei is kisebbek, így egy balkonládában is elvan, és folyamatosan tudja hozni a leveleket, így egész nyáron tudok frisset szedni a garnéláknak.
Télire meg leszüretelem, leforrázom és jégkockakészítőben lefagyasztom adagonként. Télen meg csak átforralom hogy puha legyen és kiolvadjon azt mehet a garnéláknak.
Nagyon hasznos.

Tapatalkkal küldve az én MI 6 eszközömről
 
Elvileg az újzélandi nem magozik fel olyan könnyen a melegben.
Hamár spenót: valaki próbálkozott már Bio Spenot vásárlásával? Meg lehet bizni a minősített termelőkben?

(sajna nekem meg nem sikerült eleget termelni a nyáron).
 
Én - lehet hogy szkeptikus vagyok - nem bízom a "Bio" feliratokban mióta egy gazdálkodó ismerős elmondta, hogy igazából bio címkét kap az is, ami vegyszerezve van, csak itt szigorúbb előírások vannak arra vonatkozóan, hogy milyen vegyszereket használhatnak.
Aztán lehet csak ellenkampányolt, de a bogarat elültette a fülemben.
 
Én - lehet hogy szkeptikus vagyok - nem bízom a "Bio" feliratokban mióta egy gazdálkodó ismerős elmondta, hogy igazából bio címkét kap az is, ami vegyszerezve van, csak itt szigorúbb előírások vannak arra vonatkozóan, hogy milyen vegyszereket használhatnak.
Aztán lehet csak ellenkampányolt, de a bogarat elültette a fülemben.
Nem vagyok off gyujto de csatlakozom. Ahogy mondod.

Tapatalkkal küldve az én MI 6 eszközömről
 
én arra lennék kiváncsi hogy nembio zöldség esetén volt-e már valakinek hala/garnélája/egyebe ami bizonyítottan amiatt halt meg?
Szerintem kissé túlzásba tudunk esni, hogy mivel is etessük az akváriumunk lakóit. Meg úgy egyébként minden házikedvencet. Azzal kevésbé törődünk hogy mi mit eszünk.
(és ezek után betesszük a planária csapdába a párizsit... ha attól nem fordul fel az összes élőlény az akváriumban, akkor szerintem a nem bio kajától sem lesz semmi bajuk).
 
Én - lehet hogy szkeptikus vagyok - nem bízom a "Bio" feliratokban mióta egy gazdálkodó ismerős elmondta, hogy igazából bio címkét kap az is, ami vegyszerezve van, csak itt szigorúbb előírások vannak arra vonatkozóan, hogy milyen vegyszereket használhatnak.
Aztán lehet csak ellenkampányolt, de a bogarat elültette a fülemben.
Én azt gondolom, hogy vegyszer és vegyszer között bizony van különbség. Hajlamasok vagyunk olyan anyagra is ráakasztani ezt a jelzőt, ami nem feltétlenül minősülne valójában annak.

@Szmóki?
 
Vegyszermaradvány akkor okozhat leginkább gondot, ha valami rovarirtó maradványa van a zöldségben. A kontakt szerek egy alapos mosással jól leszedhetők, olyan komolyságú felszívódó pedig a fogyasztás/piacra kerülés pillanatában bízzunk benne, nincs a termésben (elvileg ez ellen harcolna a Nébih, élelmiszerbiztonság címszó alatt).
A bio dolgok: Soha, egyetlen szakember sem emíltette, hogy a bio az vegyszermentes! (Hogy a köztudatban mi él, azt hagyjuk, városi legendákat mindannyian ismerünk.) A biotermelés lényege, hogy organikus vegyszereket használnak, olyat, amit évszázadokon át, illetve növényvédelemnél nem tisztán a vegyszeres védekezést választják. (Az mondjuk vicc, hogy pl cukorrépában a répabarkó ellen az intenzív növénytermesztésben, de az integráltban mindenképpen a tábla körülárkolása is védekezési módszer. Nyilván, a parasztnak egyszerűbb vegyszerezni, mint körbeásni, de ha a kacsa nem tud úszni, ne a víz legyen a hülye..)
Számolnak és terveznek a különböző növényfajok allelopátiás hatásaival is a gazdálkodás során. Vegyszerek tekintetében főként réz és kén alapú szerek kerülnek használatba, míg a kártevők ellen többek között szigorú vetésforgóval is igyekeznek küzdeni.
Ha valaki nem bízik a bolti zöldségben, van, amit kis helyen is jól tud termelni és etetni a garnélákkal, s ha ennyire fontos neki jószágai biztonsága, akkor kezet is mosson a kutya-macska simogatása után, mielőtt vízbe nyúl, mert ha pl bolhairtó nyakörv van a jószágon, akkor azzal is kipucolhatja az állományt, ha ilyen kézzel teszi be a vegyszermentes zöldséget...
 
Vegyszermaradvány akkor okozhat leginkább gondot, ha valami rovarirtó maradványa van a zöldségben. A kontakt szerek egy alapos mosással jól leszedhetők, olyan komolyságú felszívódó pedig a fogyasztás/piacra kerülés pillanatában bízzunk benne, nincs a termésben (elvileg ez ellen harcolna a Nébih, élelmiszerbiztonság címszó alatt).
A bio dolgok: Soha, egyetlen szakember sem emíltette, hogy a bio az vegyszermentes! (Hogy a köztudatban mi él, azt hagyjuk, városi legendákat mindannyian ismerünk.) A biotermelés lényege, hogy organikus vegyszereket használnak, olyat, amit évszázadokon át, illetve növényvédelemnél nem tisztán a vegyszeres védekezést választják. (Az mondjuk vicc, hogy pl cukorrépában a répabarkó ellen az intenzív növénytermesztésben, de az integráltban mindenképpen a tábla körülárkolása is védekezési módszer. Nyilván, a parasztnak egyszerűbb vegyszerezni, mint körbeásni, de ha a kacsa nem tud úszni, ne a víz legyen a hülye..)
Számolnak és terveznek a különböző növényfajok allelopátiás hatásaival is a gazdálkodás során. Vegyszerek tekintetében főként réz és kén alapú szerek kerülnek használatba, míg a kártevők ellen többek között szigorú vetésforgóval is igyekeznek küzdeni.
Ha valaki nem bízik a bolti zöldségben, van, amit kis helyen is jól tud termelni és etetni a garnélákkal, s ha ennyire fontos neki jószágai biztonsága, akkor kezet is mosson a kutya-macska simogatása után, mielőtt vízbe nyúl, mert ha pl bolhairtó nyakörv van a jószágon, akkor azzal is kipucolhatja az állományt, ha ilyen kézzel teszi be a vegyszermentes zöldséget...
Mind ettol fuggetlenul vannak inszekticidek pl actara 25 wg (nagyon szerettem) ami a bio szerek kozott megallta a helyet. Totalisan vedett es mukodott. Mostmar zoldkonyves ami persze nem baj mert van ra engedelyem. Viszont erosen csokkentettek benne a hatoanyagot. Mindezek ellenere a nemetektol engedely nelkul meg tudom rendelni regi hatoanyag mennyiseggel. Itt a lenyeg a felvasarlas. Lehet az barmennyire bio ha elfogyott, megy bele a nem bio. Szerintem ezt az egesz biozast el se kellett volna kezdeni ha az ember tudna szamolni es pontos adagokat hasznalna. Mindig a nem hozzaerto kezekbol adodik a baj.

Tapatalkkal küldve az én MI 6 eszközömről
 
Mind ettol fuggetlenul vannak inszekticidek pl actara 25 wg (nagyon szerettem) ami a bio szerek kozott megallta a helyet. Totalisan vedett es mukodott. Mostmar zoldkonyves ami persze nem baj mert van ra engedelyem. Viszont erosen csokkentettek benne a hatoanyagot. Mindezek ellenere a nemetektol engedely nelkul meg tudom rendelni regi hatoanyag mennyiseggel. Itt a lenyeg a felvasarlas. Lehet az barmennyire bio ha elfogyott, megy bele a nem bio. Szerintem ezt az egesz biozast el se kellett volna kezdeni ha az ember tudna szamolni es pontos adagokat hasznalna. Mindig a nem hozzaerto kezekbol adodik a baj.

Tapatalkkal küldve az én MI 6 eszközömről
Persze, rovarirtók is vannak, amiket bioban használnak, hatóanyag és hatásmechanizmus alapján. Talán úgy lehetne jól jellemezni a biotermelést, hogy kevesebb vegyszer felhasználásával történik a termelés... (Az actarának pedig félek, csak pár éve van, gondolom, Te is krumplibogár ellen használtad legtöbbször, az pedig adaptálódik, lásd régebben a decis esetét vele..)
 
Persze, rovarirtók is vannak, amiket bioban használnak, hatóanyag és hatásmechanizmus alapján. Talán úgy lehetne jól jellemezni a biotermelést, hogy kevesebb vegyszer felhasználásával történik a termelés... (Az actarának pedig félek, csak pár éve van, gondolom, Te is krumplibogár ellen használtad legtöbbször, az pedig adaptálódik, lásd régebben a decis esetét vele..)
Mindenre hasznaltam. Illetve hasznallom is. Taglozo hatasu, minden rovart visz.

Tapatalkkal küldve az én MI 6 eszközömről
 
Elvileg az újzélandi nem magozik fel olyan könnyen a melegben.
Hamár spenót: valaki próbálkozott már Bio Spenot vásárlásával? Meg lehet bizni a minősített termelőkben?

(sajna nekem meg nem sikerült eleget termelni a nyáron).
És az “új zélandi spenót” nem spenót egyáltalán. Nagyon finom, mi is termesztjük és esszük évek óta, éppen ezért megérdemli, hogy nevén nevezzük: LABODA. Amit eleink termesztettek minden kiskertben és ették is lelkesen, csak valahogy elfelejtettük az évszázadok viharában.... Újra föl kellene fedezni, és enni, mert nagyon igénytelen, csak egyszer kell elvetni, utána magától elszórva a magját folyamatosan jelen van a kertben. Egyet nem szeret: megzabolázva sorban nőni, jobb szereti az össze-vissza életet, mint egy vérbeli gyom.
 
Mindig meglep, hogy mi mindent lehet adni a kis takarítóbrigádnak.
Izgalmas kísérlet. A múltkor, a sütőtökön is nagyon fellelkesedtem. Reméltem, hogy kiválthatom a sóskát, ami rövidesen elfagy a kertben. Sajnos csalódás ért. 1-2 vállalkozó kedvű garnéla rámászott, és csodálkozott, hogy "ez meg micsoda"? De utána rohant vissza a sóskához kajálni. Ma főtt paprikával próbálkoztam. Az eredmény a sütőtökével, és az összes többi zöldséggel azonos: nulla.
Akkor most jöhet az új üdvöske, a gomba. (bár jól látni, hogy az evőpálcikáért legalább annyira lelkesednek, mint a gombáért. Az a baj, hogy az én garnéláim már magyarok, és nem a kínaiak...) :confused:
 
És az “új zélandi spenót” nem spenót egyáltalán. Nagyon finom, mi is termesztjük és esszük évek óta, éppen ezért megérdemli, hogy nevén nevezzük: LABODA. Amit eleink termesztettek minden kiskertben és ették is lelkesen, csak valahogy elfelejtettük az évszázadok viharában.... Újra föl kellene fedezni, és enni, mert nagyon igénytelen, csak egyszer kell elvetni, utána magától elszórva a magját folyamatosan jelen van a kertben. Egyet nem szeret: megzabolázva sorban nőni, jobb szereti az össze-vissza életet, mint egy vérbeli gyom.
A kerti laboda latin neve Atriplex hortensis (francia spenótnak szokták hívni) az újzélandi spenóté meg Tetragonia tetragonioides két különböző növény.
 
Izgalmas kísérlet. A múltkor, a sütőtökön is nagyon fellelkesedtem. Reméltem, hogy kiválthatom a sóskát, ami rövidesen elfagy a kertben. Sajnos csalódás ért. 1-2 vállalkozó kedvű garnéla rámászott, és csodálkozott, hogy "ez meg micsoda"? De utána rohant vissza a sóskához kajálni. Ma főtt paprikával próbálkoztam. Az eredmény a sütőtökével, és az összes többi zöldséggel azonos: nulla.
Akkor most jöhet az új üdvöske, a gomba. (bár jól látni, hogy az evőpálcikáért legalább annyira lelkesednek, mint a gombáért. Az a baj, hogy az én garnéláim már magyarok, és nem a kínaiak...) :confused:
A legutóbbi evőpálcikás etetésemnél nálam is inkább a pálcikára gerjedtek az uborka helyett. :ROFLMAO: Hétvégén nézek valami friss zöldséget nekik, remélhetőleg ha öreg nénikétől veszem, nem lesz agyonpermetezve. A sütőtök is listán van, csak nem tudom elviselni a szagát se. :"D
 
Izgalmas kísérlet. A múltkor, a sütőtökön is nagyon fellelkesedtem. Reméltem, hogy kiválthatom a sóskát, ami rövidesen elfagy a kertben. Sajnos csalódás ért. 1-2 vállalkozó kedvű garnéla rámászott, és csodálkozott, hogy "ez meg micsoda"? De utána rohant vissza a sóskához kajálni. Ma főtt paprikával próbálkoztam. Az eredmény a sütőtökével, és az összes többi zöldséggel azonos: nulla.
Akkor most jöhet az új üdvöske, a gomba. (bár jól látni, hogy az evőpálcikáért legalább annyira lelkesednek, mint a gombáért. Az a baj, hogy az én garnéláim már magyarok, és nem a kínaiak...) :confused:
ugyanonnan vannak akkor a garnéláink... én is próbáltam már sütőtökkel de max a nyúlcsigák mentek rá (bár azok meg mindent megesznek amit beteszek...)
Még a cukkini volt amit megettek, paprika kicsit fogyogatott de nem az igazi.
Sóskát nem is próbáltam, maradok a spenótnál.
 
Én tavasszal az erdő közepén szedtem egy nagy adag friss csalánlevelet.Mosás nélkül frissen lefagyasztottam.Most télen egy rövid forrázás után adom a garniknak. Imádják és ez biztos, hogy bio mert ott ahol szedtem a madár sem jár.
 
Back
Oldal tetejére