Sziasztok!
Az utóbbi 1-2 hónapban nagyon lecsökkent a CRS-eim érdeklődése a gyári tápok iránt, ezért először ritkábban kezdtem etetni, gondoltam nem éhesek. Ez többé kevésbé segített, de úgy tűnt hogy a természetes táplálékokat, forrázott zöldet, faleveleket jobban favorizálják. Valószínű beleuntak a sok gyári finomságba. Kipróbáltam jópár könnyen beszerezhető, általam a garnélák számára megfelelőnek gondolt növényt. Ennek tapasztalatait szeretném megosztani veletek:
-csalánlevél: Szinte minden garnélákról szóló honlapon ajánlják, állítólag nagyon sok a garnélák számára hasznos ásványi anyagot tartalmaz.
1 perc főzés után tettem az akváriumba, viszonylag könnyen süllyedt, a garnélák először csak kóstolgatták, többször lemásztak róla, otthagyták, mikor már jól megtépázódott akkor hamar elfogyasztották
-porcsin: Magamtól valószínű nem jutott volna eszembe, de mivel az előző oldalakon kérdeztétek kipróbáltam.
Szintén 1 perc főzés után adtam nekik, azonnal süllyedt, eleinte szerintem nem is nézték kajának, a közelébe sem mentek. Mikor betettem a vízbe darabjaira hullt, a levelek leestek a szárról, a szárat ki is vettem. Egyik belekóstolt a levélbe, és mint az amanok elhurcolta magával, és a szűrőn kezdte eszegetni, ezen felbuzdulva a többinek is az a levél kellett, és elkezdődött a hajsza... Miután belekóstoltak gyorsan elfogyott.
-tölgyfalevél: Ha minden igaz nagy a csersavtartalma, és picit barnítja a vizet. Sok oldalon ajánlják. Próbáltam forrázva és nyersen, zölden és száraz barnán is.
Zölden, vagy forrázva gyorsan süllyed, szárazan 1-2 nap után süllyedt csak el. A tölgylevél érdekes, mivel kiszúrtak maguknak egyet a több levél közül, azt relatív gyorsan (néhány nap alatt) szétkapták, más levelekhez pedig hozzá sem nyúltak.
-diófalevél: egy külföldi garnis oldalon láttam a zölden szárított verzióját, nem gondoltam volna hogy ez a keserű cucc tetszeni fog nekik
Forrázva, zölden tettem be az akiba, azonnal süllyedt. Nagyjából azonnal cirkálni kezdtek rajta, jelenleg is benn az akiban, mindig van néhány amelyik csipkedi. Lassan de fogy.
-perjefű (ha minden igaz Olaszperje): Forrázva adtam nekik, viszonylag nehezen süllyedt. Néhány nap alatt csak az erek maradtak, de addig főleg az apróbbak buzgón rágcsálták. Többet nem adok nekik, a maradék ereket elég nehéz összefogdosni. (Valamilyen oknál fogva hemzsegtek rajta a
csigák, mikor még nem esik szét jó csigacsapda lehet.
)
-saláta: forrázva, viszonylag nehezen süllyed, közepesen szeretik
-sóska: forrázva, nehezen süllyed, jól össze kell gyúrni különben feljön, vagy le sem süllyed, szintén közepesen szeretik
-sárgarépa: forrázva vékony csíkra vágva próbáltam, jól süllyed, azt hallottam jó, az enyémek viszont nem szeretik, egy éjszaka után ugyanúgy vettem ki mint ahogy beleraktam
-uborka: forrázva, vékony karikára vágva próbáltam, jól süllyed, egy darabig eszegették, majd megunták
-gyermekláncfű levél: Forrázva, könnyen süllyed. Nagyon szeretik.
-tealevél: miután kiázott a teám, egy kis csipetnyit kaptak a filteres teafűből, könnyen süllyedt, és egész jól eszegették
-eperfa(szederfa) levél: Ez egy nagy meglepetés volt. Zölden szárítva kapták. Viszonylag gyorsan elsüllyedt. A garnélák csak kóstolgatták 1 napig, egy fél körömnyi helyen megrágcsálták. A meglepetés az volt hogy másnap mikor elmentem dolgozni még egyben volt, mire hazaértem (kb 10 óra)csak a levélnyél maradt
-tyukhúr: Forrázva könnyen süllyed. Az eddigi nonpluszultra. A garnélák szinte megőrülnek érte egymást lökdösik félre hogy ehessenek belőle. 1 óra alatt elfogy nyom nélkül egy 5-6 cm-es hajtás, szárastól, levelestől, virágostól. A dolog szépsége hogy hidegebb időben lehet főleg találni, akár hó alatt is. Kitűnő friss zöld lehet télen a garniknak.
Pillanatnyilag ennyi jutott eszembe amit teszteltem rajtuk. Következő a céklalevél lesz, ha minden igaz holnap.