1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata Learn More.
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Növényes Fekete-tengeri sziget

Kategória: 'Naplók', témanyitó: DonLeto, téma nyitása: Jan 7, 2018.

 1. DonLeto
  Online

  DonLeto Tapasztalt kertész

  Tag:
  Febr 3, 2017
  Hozzászólások:
  90
  Kedvelik:
  57
  Hely:
  Dabas
  Üdv Mindenkinek!
  Egy 1/2 napló után, mely elég kusza lett, indítok egy rendeset naplót. Habár ez is inkább 3/4 napló mert ezt sem a tervezéssel kezdem: mindjárt bemutatom az elindított akváriumot növényekkel, de állatok nélkül, ez utóbbiban és kertészeti, technikai ügyekben számítok a tanácsokra.

  Technika:
  Akvárium: 64 l, Greenaqua Optiwhite 60x30x36
  Szűrő: Külső Aquael Minikani 120, gyári töltettel
  Világítás: Up Aqua Pro LED ET 60 lámpa
  Üveg ki- és befolyó
  CO2 nincs
  Aljzat:kerti talaj + kisméretű fekete kő
  Csapvíz + 40 ml biotopol
  Tápozás: Easycarbo/Micro/Macro 1-1-1 ml, aztán meglátjuk

  A cél nem egy versenyakvárium, hanem egy könnyen fenntarható de dekoratív akvárium. Igazán fenntartható akkor lenne, ha nem lenne benne szűrés - mint a másik naplómban látható, van egy 12 literesem, mely fél éve megy gyönyörűen szűrés nélkül. Ebben az esetben is elgondolkodtam ezen, de úgy látom a garnélák igénylik a vízmozgást, ezért a szűrő használata mellett döntöttem, mert szeretnék bele garnélákat.

  Az eredeti elképzelés szerint növények csak egy nagy lávakőn lettek volna. Ennek oka, hogy így könnyen tudom tisztán tartani az akvárium többi részén a talajt. Ez a koncepció kicsit változott, de szeretném, hogy a lávakövön kívül az akvárium nagyobb részén a fekete talaj domináljon. Innen az akvárium elnevezése is.

  Nos, jöjjenek a képek:

  1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

  A lávakövön lévő növényeket kaptam, nem mindet ismerem, és hülyeséget nem akarok írni, ha valaki azonosítja megköszönöm, de nem létszükséglet. Hasonló körülmények között az elmúlt fél évben jól érezték magukat.
  Egyéb növények:
  háttérben: Rotala Rotundifolia
  elől: Monosolenium tenerum
  Lávakő mögött: Nesaea Pedicellata
  és Gömbmoha
  Szerintem mindegyik jól bírja majd az adott körülményeket, de majd meglátjuk.

  Más növényeket nagyon nem szeretnék, esetleg kicsiket még a sziklára, és esetleg nagyméretű úszó nyövényt, pl. Limnobium Laevigatum. Állatok lesznek, ebben mint mondtam szeretnék tanácsot, de ne siessünk ennyire előre, maradjon téma későbbre is, és induljon be az akvárium.

  A ki és befolyóra kellenek még átlátszó tappancsok, ezt honnan tudom egyszerűen beszerezni?

  Növényeket köszönöm #Bükike #Greg Filth és #Fazoli
   
 2. DonLeto
  Online

  DonLeto Tapasztalt kertész

  Tag:
  Febr 3, 2017
  Hozzászólások:
  90
  Kedvelik:
  57
  Hely:
  Dabas
  Ja, a Rotala Rotundifolia elé jön még egy dekoratív saját kis szőlőtőke, csak még áztatom egy kicsit, mert az elmúlt hónapon szárazon töltötte, és nem akart lesüllyedni.
   
 3. DonLeto
  Online

  DonLeto Tapasztalt kertész

  Tag:
  Febr 3, 2017
  Hozzászólások:
  90
  Kedvelik:
  57
  Hely:
  Dabas
  Bekerült a fa is az akváriumba. Gondolkoztam, hogy a Monosolenium eltakarhatná a követ, de akkor eléggé eltorlaszolja a befolyót, így az 1. képen lévő verzió van érvényben.
   

  Mellékletek:

  • 1.
   1.jpg
   Fájlméret:
   175.2 KB
   Megtekintések:
   0
  • 2.
   2.jpg
   Fájlméret:
   205.6 KB
   Megtekintések:
   0
  Rebal kedveli.
 4. Z1234
  Épp nem fórumozik ...

  Z1234 Főkertész

  Tag:
  Aug 19, 2015
  Hozzászólások:
  904
  Kedvelik:
  739
  Hátha segít:
  • Garnélák nálam elvannak mindenféle vízmozgás nélkül is és nem panaszkodnak. Persze abban az akváriumban sem, ahol van erősebb vízforgatás.
  • Ha nagyon kevergeted a vizet, a vízben lévő CO2 kimegy (a földben levő szerves anyag elég sok CO2-t adhat le, ilyen akváriumokban tipikusan több CO2 van, mint ami az egyensúlyból adódna. Ha kikevered belőle, az a növényeknek nem jó.)
  • nem igazán látszik jól, de mehetett volna bele több, 2.5 cm föld és rá 2.5 cm kavics. Mintha jóval kevesebb lenne benne, az utolsó képen nincs 5 cm a talajmagasság
  • Macro-t most NE tápozz, eleinte erre nincs szükség (jó pár hónapig, esetleg év...), hacsak nem akarsz algával küzdeni
  • Olvasd el a Walstad könyvet, biztosan találsz benne információkat, ami segíthet
  • én bele tennék valami old school kisebb méretű növényt, ilyen akváriumnál fontos, hogy legyen gyökeres növény benne ami jól nő (pl saggitaria?) A hátsó piros rotala valamiért nem megy majd, akkor cseréld le. Lényeg, hogy legyen benne valami ami nő és van gyökere.
   
  Utoljára módosított: Jan 11, 2018, 22:31
  Rebal és DonLeto kedvelik.
 5. Rebal
  Épp nem fórumozik ...

  Rebal VIP kertész

  Tag:
  Ápr 21, 2016
  Hozzászólások:
  1,747
  Kedvelik:
  1,491
  Hely:
  Dunavarsány
  Tehetsz bele igényesebb növényeket is, a talajból származó CO2 miatt.;) Nálam a rotala mellett működik a palustris, brevipes, polysperma, hm. Ami nem stem, de az előzőek mellett szépen megvan: stau, pogostemon helferi, crypto parva, marsilea hirsuta. És mindez 19-20 fokon.;)
   
  DonLeto és Z1234 kedvelik.
 6. Z1234
  Épp nem fórumozik ...

  Z1234 Főkertész

  Tag:
  Aug 19, 2015
  Hozzászólások:
  904
  Kedvelik:
  739
  Nekem egyik kedvencem a heteranthera zosterifolia, ez nálam eleinte olyan gyorsan nő, mint a gazok. De sajnos kb fél év után lelassul és kikopik az akváriumból. Hogy mitől? Nem tudom.... kevesebb CO2 a talajból, esetleg allelopátia, vagy idővel kevés a "táp" a vízben...

  Ha ebben megy a piros rotala, akkor valószínűleg minden rendben lesz. De ha véletlenül mégsem, akkor már nincs is olyan sok gyökeres növény ebben az akváriumban. Ezért gondoltam, hogy ebben az esetben mindenképpen tegyen bele valamit, nehogy magába forduljon az akvárium jó növő gyökeres növények hiánya miatt.

  A korábbi képeken van egy kép a talajról. Elég agyagos valaminek néz ki, nem tudom, hogy szerves anyag mennyi van benne, de lehet, hogy nem sok (CO2 miatt).. Túl sok szerves anyag sem jó. Ráadásul szerintem mehetett volna bele egy kicsit több föld.

  Fűtőt én sem használok, kb 20-21 fokon vannak az akváriumok halak és garnélákkal. (nincs olyan benne, aminek ez a hőmérséklet nem lenne megfelelő.)

  És még egyszer. Szerintem NE adagolj macro-t eleinte. Ezek a földes low tech akváriumok máshogy működnek.
   
  Utoljára módosított: Jan 12, 2018, 11:39
  Mr. Kapa, DonLeto és Rebal kedvelik.
 7. DonLeto
  Online

  DonLeto Tapasztalt kertész

  Tag:
  Febr 3, 2017
  Hozzászólások:
  90
  Kedvelik:
  57
  Hely:
  Dabas
  Ha a rotala nem fogja bírni, mindenképpen kerül bele más gyökeres növény hátulra.
  A koncepció alapján elöl nincs gyökeres növény, max csak a lávakő köré ültetek alacsony kis bokrokat valamiből, ami nem nő nagyra.
  Ezért is menni fog a külső szűrő, talán nincs elég növény ahhoz, hogy önfenntartó legyen, és nem akarok kockáztatni. Ez az akvárium a lakás fő helyén van, nem lehet kockáztatni, a többivel játszhatok. Walstad könyvet olvastam, habár nem mondom, hogy minden oldal és összefüggés fejből menne:rolleyes:
  A talaj alföldi homok kisütve. Hátul a homok is van 4-5 cm, de nem akartam elöl az üvegig kihozni. Valamiért a kő felétől lefelé fekete lett (talán a föld folyt közé?), felette pedig szürke maradt, ezért tűnhez úgy, hogy kevés van benne. Elöl is megvan több mint 5 cm, hátrafelé pedig magasodik az aljzat.

  Ok, Macrot elfelejtettem! Olyan tanácsot amitől kevesebbe kerül az akvárium üzemeltetése, mindig szívesen fogadok:)
   
 8. Z1234
  Épp nem fórumozik ...

  Z1234 Főkertész

  Tag:
  Aug 19, 2015
  Hozzászólások:
  904
  Kedvelik:
  739
  Mit értesz homok alatt? Alföldön legfeljebb átutazóban voltam, pesti vagyok :) Nekem valami agyagos dolognak néz ki a kép alapján. Ha tényleg homok, az nem jó, mivel teljesen értéktelen, nem tud tápanyagokat megkötni. Pl agyag igen. Honnan szerezted? Ha mondjuk a talaj felső rétegéből, akkor jó lehet. Főleg, ha szárazföldi növények, gazok képesek voltak nőni benne. Ha gaz sem nőtt benne, vagy csak nehezen, akkor nem jó. De ha tényleg homok, akkor szerintem restart és kezd újra :).

  Szűrő miatt csak azért írtam, mert rosszul megválasztott szűrés többet árthat mint használ, akár a szoba közepén van az akvárium, akár nem :).

  Ha a talaj tényleg ekkora probléma akkor egy tipp: nemrég indítottam egy kis akváriumot blüh-fix virágföld-el, ezt elég sok helyen lehet kapni. Ez nem optimális, mert túl sok benne a táp, tehát indításkor nagyon körültekintően kell eljárni vele. Ráadásul ehhez műtrágyát is adalékolnak, ami nagyon nem jó. Halat stb nem lehet azonnal belerakni (Sima kertföldes akváriumaimnál már kapásból belerakhatom a halakat, garnélákat.). Nálam a blüh-fixes nanoban 3 hét után RCS-ek élnek benne. Közepes CO2 igényű heteranthera zosterifolia nő mint a gomba. Ezekkel a bolti virágföldek problémásak lehetnek, ezért nálam az egyszerű kertföldnek a felső rétege jobb megoldás.

  Relaxációképpen itt egy jó videó... a srác sem homokot rakott alá, és csak a nagyobb szerves anyag darabokat szedte ki. Földet sem spórolta ki, alsó hangon 2x annyi van benne, mint a tiedben (túl sok sem jó).  Sütéssel csak kinyírtál egy halom baktériumot stb, ami jól jöhetett volna..., de ez valószínűleg nem számít... első NPT akváriumomnál én is sütögettem, mert nem bíztam semmiben :)
   
  Utoljára módosított: Jan 12, 2018, 22:01
  Kovács Imre, nemjo és DonLeto kedvelik.
 9. DonLeto
  Online

  DonLeto Tapasztalt kertész

  Tag:
  Febr 3, 2017
  Hozzászólások:
  90
  Kedvelik:
  57
  Hely:
  Dabas
  Félreérthető voltam, bocsánat! Természetesen úgy gondoltam, hogy homoktalaj, azaz homokos kerti talaj, melyben kertészkedünk, növényt termesztünk (lényegében vegyszerek nélkül). És igen a talaj felső rétegét hoztam be, gaz is bőven nő benne ha hagyom. A homokos talajt azért hangsúlyoztam, hogy túl sok szerves anyag/táp nincs benne.
  Ilyen van a másik naplómban lévő 10 literes akváriumban is, ott egyenlőre bevált.
   
  Z1234 kedveli.
 10. Z1234
  Épp nem fórumozik ...

  Z1234 Főkertész

  Tag:
  Aug 19, 2015
  Hozzászólások:
  904
  Kedvelik:
  739
  Ok, akkor ez jónak tűnik!
   

Aktuális oldal megosztása