• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Élesztős CO2 zselével

Megkérdezhetem, hogy ami a locsolóra van szerkesztve, micsoda? Hogy hívják, hol lehet kapni?

Üdv mindenkinek.

Nem saját írás!

siki blogja!


Élesztős CO2 más szemszögből

Szerintem mindenki hallott már az élesztős módszerről amivel egész szép eredményeket lehet elérni, ezt szeretném bemutatni egy kicsit más oldalról.

A recept egyszerű víz cukor és élesztő, na de mi is játszódik le ez után.

A kristálycukor vegyjele C12H22O11 95%-ban ez alkotja ha ezt vízben oldjuk akkor két alkotóelemére bomlik egy glükózra és egy fruktózra ezeknek azonos a vegyjele.

1C12H22O11 +1H2O------2C6H12O6

Ekkor jön a képbe az élesztő, ami lebontja a glükózt és a fruktózt, alkohollá és szén-dioxiddá. Ez játszódik le a must erjedésekor is. Arra kell vigyázni hogy az élesztőgombák nem maradnak életben kb 20% os töménységű alkohololdatban, és nem bomlik le az összes cukor. Ezért áll le a folyamat a zselés élesztős módszernél. Ezért egy liter vízbe max 40dkg cukrot célszerű önteni.

1C6H12O6------2C2H5OH+2CO2

Számolás: 1kg cukorból kb 0.5kg alkohol és 0.5kg szén-dioxid keletkezik. Ez azt jelenti hogy kb 273 liter (500g/44g/mol*24dm3/mol)szén-dioxid képződik.
Ez már saját. :)
Az biztos,hogy stabilabb mint a hagyományos élesztős módszer.
Nem kel rázogatni,folyamatos a Co2 termelés,nem fut ki,aránylag egyenletes a buborékszám is.
Szerintem 1 hónapot sehol nem bír ki.
Nálam 3 napja megy folyamatosan,2 mp/bubi/palack.Aránylag stabilan.
Saját recept: 7dl víz,hozzá 4dl cukor összekeverve.
20 g zselatin fix (1 tasak) a 7dl cukros vízhez hozzáadva. összekeverve!Három óra a hűtőbe.
5dl vízhez hozzáadok 1 teáskanál instant élesztőt,jól összekeverem.
Az élesztős vizet hozzáadom a cukros zselatinhoz.
Kb ennyi.
A 2mp/bubit/palack,porlasztókővel,20cm mélységben tudja produkálni.
Én is kiváncsi vagyok a fejleményekre.
 
Sziasztok!

Meg mondom oszintén,még sosem foglalkoztam ezzel a témàval,de amit talàltam egy Francia forumon,az lehet hogy tobb embert is elgondolkodtat!Logikusnak tunik és tuti hogy sokkal hatàsosabb is hosszutàvon mint a sima vizben oldott éleszto!Maga a bejegyzés itt talàlhato.http://www.aquariophilie.org/articles/C ... l-259.html
A képek alapjàn mindenkinek egyértelmu lesz,még nekem is aki sosem csinàltam élesztos Co2-t!
A lényege az,hogy nincs benne egy hullàm az éleszto mindig a neki megfelelo adag cukrot veszi csak fel,amennyi éppen a zselébol kioldodik!én épp tegnap probàltam ki,annyi kulonbséggel hogy min.2*annyi élesztot tettem bele,igy min.30bubi/min érheto el fixen!Azt nem tudom mennyi ideig fog igy uzemeli,itt a forumon 1-1.5-2honapot irnak!De ezt csak az éleszto mennyisége szabja meg!
Az én fotoim:
14835027_d66fd18764accad009f4073db052cca0_m.jpg


14835069_da8f393f9d92ad257eec9514e3c130d3_m.jpg
14835087_f4f6a88830b86c76d51b89ad21558177_m.jpg
14835081_19c7318a8f35c328fa83641754edb996_m.jpg
Maga a szirup igy nèz ki:2dl viz
300g cukor
kevés ételfesték,vagy szorp(csak a szinezés miatt,igy làtjuk majd mennyi még a zyelé!)
12g zselatin(ha lap zselatint hasznàlunk,elobb tegyuk hideg vizbe,majd mikor meglàgyult a vizbol kiszurve làgy formàban mehet a forro cukorszirupba!)
2-10g éleszto(amit egy kis pohàr langyos vizben elobb feloldunk,majd ezt ràontjuk a megkemènyedett zselére,és a maradék részt,felengedjuk nem teljesen hideg vizzel,de tul meleggel sem!Mert ha tul meleg,vagy feloldjuk vele a màr kész zselèt,vagy megoljuk az éleszto gombàkat,és elmarad a bubizàs!)Minnél melegebb a viz,annàl hamarabb kezd majd el az éleszto dolgozni!!

Persze ahogy a blogban is làthato,elobb a forro oldatot kell elkésziteni,majd hutobe,vagy fagyasztoba tenni és amint megkeményedett a zselé,johet a langyosvizes éleszto,majd a maradék vizzel valo felengedés!
Ha màr beszéltetek itt a forumon hasonlorol,akkor Sorry,de az élesztos Co2-val nem igazàn foglalkoztam!De ha valaki csinàlt màr hasonlot,arrol szivesen hallanèk,hogy vajon meddig tart egy ilyen érési folyamat valolyàban!Nàllam bugyog a Co2 a levegobe,most csupàn csak kivàncsisàgbol ;)

Szia!
Ami a locsoló szárán van, azt hogy hívják? Nálam 2 flakonos megoldás megy (1,5L/0,5L) de ez elegánsabb, locsolóból meg van kettő.
 
Érdekel valakit egy ilyen? Sosem használtam, bolti állapotú, a zselé és a kapszula is benne van.
Egy 'köszi'-ért cserébe elvihető még ma BP. Kálvária tértől. Csokit elfogadok, de nem feltétel.

12928129_10206137727222793_8560841727134157132_n.jpg
 
Hali
3 napja beűzelmeltem egy JBL Bio 80 Co2 rendszert..nah azóta is várom,hogy bármi történjen...az normális ha eddig semmi se történt? holnap lesz a 4.napja,hogy semmi.....1bubi se jött még ki a harangon...
 
Sziasztok!

Én is próbálkoztam már a zselatinos CO2 módszerrel,de valamiért nem sikerült a beoldás. Azért gondoltam,hogy írok,hátha valakinek van valami ötlete...
Tehát zselatin felfőzés..be a hűtőbe dermedésig. Rá a langyos,élesztős víz. A kupakot ugyan vágtam,de a kupak és a cső találkozását körbekentem kívül-belül FBS-sel. Először 3 in 1 diffúzorral próbálkoztam,de nem sikerült beporlasztani a cuccost. Az üvegben szépen bubizott a keverék,de valamiért nem. :( Aztán vettem sima porlasztókövet,hogy majd hátha azzal. A "ketyere" és a diffúzor közé applikáltam egy visszafolyásgátlót (először rossz irányba :D ) de úgy se.
Mi lehet a probléma?
 
Sziasztok!

Én is próbálkoztam már a zselatinos CO2 módszerrel,de valamiért nem sikerült a beoldás. Azért gondoltam,hogy írok,hátha valakinek van valami ötlete...
Tehát zselatin felfőzés..be a hűtőbe dermedésig. Rá a langyos,élesztős víz. A kupakot ugyan vágtam,de a kupak és a cső találkozását körbekentem kívül-belül FBS-sel. Először 3 in 1 diffúzorral próbálkoztam,de nem sikerült beporlasztani a cuccost. Az üvegben szépen bubizott a keverék,de valamiért nem. :( Aztán vettem sima porlasztókövet,hogy majd hátha azzal. A "ketyere" és a diffúzor közé applikáltam egy visszafolyásgátlót (először rossz irányba :D ) de úgy se.
Mi lehet a probléma?

Cukor ugye megy a zselébe? Meleg helyen van a cucc?


Az én iPhone készülékemről küldve a Tapatalk segítségével
 
Cukor ugye megy a zselébe? Meleg helyen van a cucc?


Az én iPhone készülékemről küldve a Tapatalk segítségével

Zselatin felold, cukor meleg vízbe felolvaszt és abba megy az oldott zselatin. Aztán dermedésig hűtő.
És szépen meg is indult a folyamat...bubizott a keverék. A másik üvegben is a víz, csak valamiért mégse porlasztott be se a diffúzor se a porlasztókő. :(
Szobahőmérsékleten van (vagyis volt,mert ma likvidáltam :) )

Viszont most jutott eszembe,hogy az lehetséges,hogy a vizes palacknak kisebbnek kellett volna lennie? Ugyanis nekem mind a két flakon 1.5 literes volt.
 
Zselatin felold, cukor meleg vízbe felolvaszt és abba megy az oldott zselatin. Aztán dermedésig hűtő.
És szépen meg is indult a folyamat...bubizott a keverék. A másik üvegben is a víz, csak valamiért mégse porlasztott be se a diffúzor se a porlasztókő. :(
Szobahőmérsékleten van (vagyis volt,mert ma likvidáltam :) )

Viszont most jutott eszembe,hogy az lehetséges,hogy a vizes palacknak kisebbnek kellett volna lennie? Ugyanis nekem mind a két flakon 1.5 literes volt.

szia,
ha még érdekes a dolog:
én is használok élesztős-zselés cuccot ( a legelső hozzászólás receptje alapján,kisebb mennyiségekben ) nálam jól működik, amit szerintem ellenőrizni kellene :
- bubiszámlálót használsz ? a diffúzor előtt, ezzel láthatod, hogy nem megy e el valahová a CO2 esetleg tömitetlenség miatt
- milyen receptet használsz ? -> a topik nyitó leirásban szereplő nekem bevált, az élesztő mennyiségével tudod "szabályozni" a buborékszámot
- kb 1 óra azért kell, hogy meginduljon szépen a diffúzoron keresztül, mert fel kell épülnie a nyomásnak
- irtad, hogy egy másik 1,5 l palackon engeded keresztül, akkor ez az idő megnő, mivel annak is fel kell töltődnie.

nálam kb. 10 napig megy egy zselé töltéssel, félidőben egyszer cserélek rajta vizet ezt töltöm újra házilag :
http://www.greenaqua.hu/hu/dennerle-bio-60-zselatinos-elesztos-co2-rendszer.html
 
:(
szia,
ha még érdekes a dolog:
én is használok élesztős-zselés cuccot ( a legelső hozzászólás receptje alapján,kisebb mennyiségekben ) nálam jól működik, amit szerintem ellenőrizni kellene :
- bubiszámlálót használsz ? a diffúzor előtt, ezzel láthatod, hogy nem megy e el valahová a CO2 esetleg tömitetlenség miatt
- milyen receptet használsz ? -> a topik nyitó leirásban szereplő nekem bevált, az élesztő mennyiségével tudod "szabályozni" a buborékszámot
- kb 1 óra azért kell, hogy meginduljon szépen a diffúzoron keresztül, mert fel kell épülnie a nyomásnak
- irtad, hogy egy másik 1,5 l palackon engeded keresztül, akkor ez az idő megnő, mivel annak is fel kell töltődnie.

nálam kb. 10 napig megy egy zselé töltéssel, félidőben egyszer cserélek rajta vizet ezt töltöm újra házilag :
http://www.greenaqua.hu/hu/dennerle-bio-60-zselatinos-elesztos-co2-rendszer.html

Van bubiszámlálóm. 3 in 1. Bubiszámláló, visszafolyásgátló és diffúzor egyben. De sajnos még nem tudtam működésre bírni. :( Nem tudtam elérni,hogy beporlasszon. De a következő alakalommal víz alá teszem a rendszert, hogy biztos nem ereszt-e..így lőhetem ki biztosra, hogy szökik el a cucc.

http://www.diyhal.eoldal.hu/cikkek/coketto.html <- ezt a receptet használom. Hátha van vele kapcsolatban valami észrevételed :)
 
:(


Van bubiszámlálóm. 3 in 1. Bubiszámláló, visszafolyásgátló és diffúzor egyben. De sajnos még nem tudtam működésre bírni. :( Nem tudtam elérni,hogy beporlasszon. De a következő alakalommal víz alá teszem a rendszert, hogy biztos nem ereszt-e..így lőhetem ki biztosra, hogy szökik el a cucc.

http://www.diyhal.eoldal.hu/cikkek/coketto.html <- ezt a receptet használom. Hátha van vele kapcsolatban valami észrevételed :)
Én anno próbáltam ezt is, de nem éreztem, hogy jobb lenne a sim aélesztős löttynél. Mindenesetre a 2dl cukor szerintem lópikula... én anno fél liter cukorral üzemeltettem a rendszert. Normális kerámia difivel a tapasztalatom szerint jobban használható a sim a élesztős, és kevesemm is vele a macera.
De ha igazán tuti megoldást akarsz, akkor esetleg nézd meg a citromsavas diy módszert, az sokkal jobb az élesztősnél.
 
Én anno próbáltam ezt is, de nem éreztem, hogy jobb lenne a sim aélesztős löttynél. Mindenesetre a 2dl cukor szerintem lópikula... én anno fél liter cukorral üzemeltettem a rendszert. Normális kerámia difivel a tapasztalatom szerint jobban használható a sim a élesztős, és kevesemm is vele a macera.
De ha igazán tuti megoldást akarsz, akkor esetleg nézd meg a citromsavas diy módszert, az sokkal jobb az élesztősnél.

Köszönöm! :)
Tehát jobb a sima élesztős. Azért "ragaszkodnék" a zselatinoshoz, mert elvileg tovább használható a ketyere.
De szavaidból tanulva lehet megpróbálom ugyanezt a technikát, csak akkor az általad írt cukor mennyiséggel. :) hátha sikerül. Elég lutri ez a diy co2 rendszer... :D
Ha végképp nem megy egyikkel se akkor megnézem ezt a citromsavasat... :) Próba szerencse.
 
Köszönöm! :)
Tehát jobb a sima élesztős. Azért "ragaszkodnék" a zselatinoshoz, mert elvileg tovább használható a ketyere.
De szavaidból tanulva lehet megpróbálom ugyanezt a technikát, csak akkor az általad írt cukor mennyiséggel. :) hátha sikerül. Elég lutri ez a diy co2 rendszer... :D
Ha végképp nem megy egyikkel se akkor megnézem ezt a citromsavasat... :) Próba szerencse.

Anno az élesztős topicban elég sokat írtam erről, azt esetleg olvasd át. ;)
A zselés talán tovább haszosítható, de a sima élesztős is elketyegett két hétig, aztán 5 perc volt a csere, a zselést meg macerásabb cserélni.
 
Back
Oldal tetejére