Ágoston Lajos
Kertész tanonc
Megkérdezhetem, hogy ami a locsolóra van szerkesztve, micsoda? Hogy hívják, hol lehet kapni?
Üdv mindenkinek.
Nem saját írás!
siki blogja!
Élesztős CO2 más szemszögből
Szerintem mindenki hallott már az élesztős módszerről amivel egész szép eredményeket lehet elérni, ezt szeretném bemutatni egy kicsit más oldalról.
A recept egyszerű víz cukor és élesztő, na de mi is játszódik le ez után.
A kristálycukor vegyjele C12H22O11 95%-ban ez alkotja ha ezt vízben oldjuk akkor két alkotóelemére bomlik egy glükózra és egy fruktózra ezeknek azonos a vegyjele.
1C12H22O11 +1H2O------2C6H12O6
Ekkor jön a képbe az élesztő, ami lebontja a glükózt és a fruktózt, alkohollá és szén-dioxiddá. Ez játszódik le a must erjedésekor is. Arra kell vigyázni hogy az élesztőgombák nem maradnak életben kb 20% os töménységű alkohololdatban, és nem bomlik le az összes cukor. Ezért áll le a folyamat a zselés élesztős módszernél. Ezért egy liter vízbe max 40dkg cukrot célszerű önteni.
1C6H12O6------2C2H5OH+2CO2
Számolás: 1kg cukorból kb 0.5kg alkohol és 0.5kg szén-dioxid keletkezik. Ez azt jelenti hogy kb 273 liter (500g/44g/mol*24dm3/mol)szén-dioxid képződik.
Ez már saját.
Az biztos,hogy stabilabb mint a hagyományos élesztős módszer.
Nem kel rázogatni,folyamatos a Co2 termelés,nem fut ki,aránylag egyenletes a buborékszám is.
Szerintem 1 hónapot sehol nem bír ki.
Nálam 3 napja megy folyamatosan,2 mp/bubi/palack.Aránylag stabilan.
Saját recept: 7dl víz,hozzá 4dl cukor összekeverve.
20 g zselatin fix (1 tasak) a 7dl cukros vízhez hozzáadva. összekeverve!Három óra a hűtőbe.
5dl vízhez hozzáadok 1 teáskanál instant élesztőt,jól összekeverem.
Az élesztős vizet hozzáadom a cukros zselatinhoz.
Kb ennyi.
A 2mp/bubit/palack,porlasztókővel,20cm mélységben tudja produkálni.
Én is kiváncsi vagyok a fejleményekre.