1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
    A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
    Az Akvakertész Fórum csapata Learn More.
  2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

    Értesítés elrejtése

Élesztős CO2 zselével

Kategória: 'Szén-Dioxid (CO2)', témanyitó: Sgábor, téma nyitása: Márc 14, 2012.

  1. Sgábor
    Épp nem fórumozik ...

    Sgábor Kertész szaki

    Tag:
    Okt 9, 2009
    Hozzászólások:
    159
    Kedvelik:
    128
    Sziasztok!

    Meg mondom oszintén,még sosem foglalkoztam ezzel a témàval,de amit talàltam egy Francia forumon,az lehet hogy tobb embert is elgondolkodtat!Logikusnak tunik és tuti hogy sokkal hatàsosabb is hosszutàvon mint a sima vizben oldott éleszto!Maga a bejegyzés itt talàlhato.http://www.aquariophilie.org/articles/C ... l-259.html
    A képek alapjàn mindenkinek egyértelmu lesz,még nekem is aki sosem csinàltam élesztos Co2-t!
    A lényege az,hogy nincs benne egy hullàm az éleszto mindig a neki megfelelo adag cukrot veszi csak fel,amennyi éppen a zselébol kioldodik!én épp tegnap probàltam ki,annyi kulonbséggel hogy min.2*annyi élesztot tettem bele,igy min.30bubi/min érheto el fixen!Azt nem tudom mennyi ideig fog igy uzemeli,itt a forumon 1-1.5-2honapot irnak!De ezt csak az éleszto mennyisége szabja meg!
    Az én fotoim:
    14835027_d66fd18764accad009f4073db052cca0_m.


    14835069_da8f393f9d92ad257eec9514e3c130d3_m.
    14835087_f4f6a88830b86c76d51b89ad21558177_m.
    14835081_19c7318a8f35c328fa83641754edb996_m.
    Maga a szirup igy nèz ki:2dl viz
    300g cukor
    kevés ételfesték,vagy szorp(csak a szinezés miatt,igy làtjuk majd mennyi még a zyelé!)
    12g zselatin(ha lap zselatint hasznàlunk,elobb tegyuk hideg vizbe,majd mikor meglàgyult a vizbol kiszurve làgy formàban mehet a forro cukorszirupba!)
    2-10g éleszto(amit egy kis pohàr langyos vizben elobb feloldunk,majd ezt ràontjuk a megkemènyedett zselére,és a maradék részt,felengedjuk nem teljesen hideg vizzel,de tul meleggel sem!Mert ha tul meleg,vagy feloldjuk vele a màr kész zselèt,vagy megoljuk az éleszto gombàkat,és elmarad a bubizàs!)Minnél melegebb a viz,annàl hamarabb kezd majd el az éleszto dolgozni!!

    Persze ahogy a blogban is làthato,elobb a forro oldatot kell elkésziteni,majd hutobe,vagy fagyasztoba tenni és amint megkeményedett a zselé,johet a langyosvizes éleszto,majd a maradék vizzel valo felengedés!
    Ha màr beszéltetek itt a forumon hasonlorol,akkor Sorry,de az élesztos Co2-val nem igazàn foglalkoztam!De ha valaki csinàlt màr hasonlot,arrol szivesen hallanèk,hogy vajon meddig tart egy ilyen érési folyamat valolyàban!Nàllam bugyog a Co2 a levegobe,most csupàn csak kivàncsisàgbol ;)
     
    diuska.p, Quetzalqoatl és Tyler kedvelik.
  2. fkf
    Épp nem fórumozik ...

    fkf Kertész szaki

    Tag:
    Jan 12, 2012
    Hozzászólások:
    243
    Kedvelik:
    73
    Hely:
    Budapest XXI
    Üdv mindenkinek.

    Nem saját írás!

    siki blogja!


    Élesztős CO2 más szemszögből

    Szerintem mindenki hallott már az élesztős módszerről amivel egész szép eredményeket lehet elérni, ezt szeretném bemutatni egy kicsit más oldalról.

    A recept egyszerű víz cukor és élesztő, na de mi is játszódik le ez után.

    A kristálycukor vegyjele C12H22O11 95%-ban ez alkotja ha ezt vízben oldjuk akkor két alkotóelemére bomlik egy glükózra és egy fruktózra ezeknek azonos a vegyjele.

    1C12H22O11 +1H2O------2C6H12O6

    Ekkor jön a képbe az élesztő, ami lebontja a glükózt és a fruktózt, alkohollá és szén-dioxiddá. Ez játszódik le a must erjedésekor is. Arra kell vigyázni hogy az élesztőgombák nem maradnak életben kb 20% os töménységű alkohololdatban, és nem bomlik le az összes cukor. Ezért áll le a folyamat a zselés élesztős módszernél. Ezért egy liter vízbe max 40dkg cukrot célszerű önteni.

    1C6H12O6------2C2H5OH+2CO2

    Számolás: 1kg cukorból kb 0.5kg alkohol és 0.5kg szén-dioxid keletkezik. Ez azt jelenti hogy kb 273 liter (500g/44g/mol*24dm3/mol)szén-dioxid képződik.
    Ez már saját. :)
    Az biztos,hogy stabilabb mint a hagyományos élesztős módszer.
    Nem kel rázogatni,folyamatos a Co2 termelés,nem fut ki,aránylag egyenletes a buborékszám is.
    Szerintem 1 hónapot sehol nem bír ki.
    Nálam 3 napja megy folyamatosan,2 mp/bubi/palack.Aránylag stabilan.
    Saját recept: 7dl víz,hozzá 4dl cukor összekeverve.
    20 g zselatin fix (1 tasak) a 7dl cukros vízhez hozzáadva. összekeverve!Három óra a hűtőbe.
    5dl vízhez hozzáadok 1 teáskanál instant élesztőt,jól összekeverem.
    Az élesztős vizet hozzáadom a cukros zselatinhoz.
    Kb ennyi.
    A 2mp/bubit/palack,porlasztókővel,20cm mélységben tudja produkálni.
    Én is kiváncsi vagyok a fejleményekre.
     
    bandras és Tyler kedvelik.
  3. Sgábor
    Épp nem fórumozik ...

    Sgábor Kertész szaki

    Tag:
    Okt 9, 2009
    Hozzászólások:
    159
    Kedvelik:
    128
    Akkor màr ketten vagyunk!Engem igazàbol csak az érdekel,hogy vajon mennyi ideig fog ilyen egyenletesen jonni a Co2!?Legalàbb màr van 2 receptunk ès az is biztos hogy ez a megoldàs stabilabb mint a sima vizes egyveleg! :thumbup:
     
  4. katonajanos
    Épp nem fórumozik ...

    katonajanos Kertész szaki

    Tag:
    Okt 10, 2010
    Hozzászólások:
    295
    Kedvelik:
    60
    Hely:
    Budapest
    Nekem régen kb 2 hetet bírt, de sok mindentől függ. 20 dkg cukor és cirka 3dl víz 20 g friss élesztő.

    Sent from my Motorola.
     
  5. pure07
    Épp nem fórumozik ...

    pure07 Kertész szaki

    Tag:
    Ápr 17, 2009
    Hozzászólások:
    312
    Kedvelik:
    145
    Hely:
    Brisbane
    Végre tudom most már, h kémiailag mi játszódik le! :thumbup: Kösz!
     
  6. Tyler
    Épp nem fórumozik ...

    Tyler Főkertész

    Tag:
    Ápr 17, 2012
    Hozzászólások:
    232
    Kedvelik:
    295
    Hely:
    Budapest
    Köszi hogy megosztottátok ezt a módszert! En eddig a sima löttyös élesztőssel próbálkoztam, de ez a zselés jobbnak tunik. Mindenképp ki fogom próbálni! Az élesztős módszerekkel csak az a baj sajnos hogy estére nem lehet elzárni.. Vagy kivesszük a porlasztot estére az akvariumbol es reggel visszatesszük(macerás ki-be pakolni) vagy az üveg kupakját tekerjük ki es reggel vissza az egész, de így meg megint várni kell 1 orat minimum mire feltöltődik nyomással a rendszer. :/
    próbáltam sima O2-s elzárós,elosztős csapot használni hogy csak azon kelljen kapcsolni, de nem jött össze, nem zárt annyira hogy a co2 ne szökjön.

    Tudtok esetleg valami célszerű módszert a ki es be kapcsolasra vagy sajnos ez egy ilyen szakma? A külső akasztós Szűrös időzitős megoldást olvastam de a kis kocka nanomomon nem lenne valami esztétikus.
     
  7. Szabó Dániel
    Épp nem fórumozik ...

    Szabó Dániel Kertész szaki

    Tag:
    Dec 18, 2012
    Hozzászólások:
    372
    Kedvelik:
    80
    Hely:
    Gyöngyös
    Sziasztok!

    Ez a zselatinos megoldás tetszik. Kipróbálom én is.
    Köszi! : ]
     
  8. Memphis
    Épp nem fórumozik ...

    Memphis Főkertész

    Tag:
    Okt 11, 2012
    Hozzászólások:
    663
    Kedvelik:
    488
    Hely:
    Bonyhád
    sziasztok!

    Örülök hogy a ennyi információ össze jött a zselés megoldásról. Sikerült össze szednem minden hozzávalót, csak az a problémám, hogy nincs drop checkerem. Szerintetek merjek belevágni érzésre? Az aki kb 30l, van benne 10 rc, meg 2 oto. Mivel a bubi/sec nem valami jó mérvadó ezért vagyok bizonytalan.
     
  9. Tyler
    Épp nem fórumozik ...

    Tyler Főkertész

    Tag:
    Ápr 17, 2012
    Hozzászólások:
    232
    Kedvelik:
    295
    Hely:
    Budapest
    Szia! Nekem van DC-m es elesztos co2-vel probalkozok es 35 literes az aksim. Az élesztős löttyöt érzésre keverem. Szabályzó csapom nincs hozza úgy hogy annyi bubi jön amennyit képes produkálni a rendszer. Még nem volt ra példa hogy túl sok lenne. A rákok, halak teljesen jol voltak, a DC zöld színű volt eddig mindig, sárgára még nem hasonlított. Nem tudom mennyire mutat pontosan, a GA-s DC folyadékot használom.
     
  10. Memphis
    Épp nem fórumozik ...

    Memphis Főkertész

    Tag:
    Okt 11, 2012
    Hozzászólások:
    663
    Kedvelik:
    488
    Hely:
    Bonyhád

    Akkor tulajdon képpen elpöfög ahogy tud, de kárt nem tesz.
     
  11. Tyler
    Épp nem fórumozik ...

    Tyler Főkertész

    Tag:
    Ápr 17, 2012
    Hozzászólások:
    232
    Kedvelik:
    295
    Hely:
    Budapest
    Elvileg, de ez szerintem függ attól is mekkora es milyen a porlasztás es hogy a kevert adag mekkora nyomással működik.
     
    BZ1977 kedveli.
  12. Memphis
    Épp nem fórumozik ...

    Memphis Főkertész

    Tag:
    Okt 11, 2012
    Hozzászólások:
    663
    Kedvelik:
    488
    Hely:
    Bonyhád
    megtörtént a kupakok szigetelése, holnap kifőzöm az első zselémet :)
    Hétvégén meg kipróbálom. olcsó egyszerű porlasztókővet fogok használni míg megjön a difim keletről, nincs nagy ellenállása. DC-m biztos hogy lesz, szeretnék csinálni egyet, akrilból, ahogy a be, kifolyókat is.
     
  13. Tyler
    Épp nem fórumozik ...

    Tyler Főkertész

    Tag:
    Ápr 17, 2012
    Hozzászólások:
    232
    Kedvelik:
    295
    Hely:
    Budapest
    Sok sikert hozzá! Én is keverek egyet és holnap már ki is próbálom. ;)
     
  14. Memphis
    Épp nem fórumozik ...

    Memphis Főkertész

    Tag:
    Okt 11, 2012
    Hozzászólások:
    663
    Kedvelik:
    488
    Hely:
    Bonyhád
    Köszi, viszont kívánom!
     
    Tyler kedveli.
  15. Tyler
    Épp nem fórumozik ...

    Tyler Főkertész

    Tag:
    Ápr 17, 2012
    Hozzászólások:
    232
    Kedvelik:
    295
    Hely:
    Budapest
    Sziasztok, megcsináltam a zselés élesztős co2-t, sajnos azóta sem sikerült összehoznom működőképesre mert valahol mindig ereszt a flakon kupakja. 1 literes coca-colás flakont használok. A lyukat a kupakra kisebbre vágtam mint a cső átmérője és azon húztam át a csövet. jol szorult es látszatra zárt is, csak szerintem túl kicsi lett a lyuk mert a cső kicsit össze van gyűrődve. Kívül belül a kupakot a csőnél még beragasztottam "ragasztópisztollyal" de még így is nagyobb nyomásra ereszteni kezdett.
    Tudnátok segíteni, hogyan célszerű megcsinálni, hogy tökéletesen zárjon a rendszer?
     
  16. Memphis
    Épp nem fórumozik ...

    Memphis Főkertész

    Tag:
    Okt 11, 2012
    Hozzászólások:
    663
    Kedvelik:
    488
    Hely:
    Bonyhád
    Szia Tyler!

    Én is kicsit kisebbre vettem a lukat mint a cső, nem baj ha picit össze van nyomva, attól a gáz még átmegy rajta. Sziloval tömítettél? Mert szerintem más ragasztó annyira nem jó, mivel ez flexibilis marad, jobban szét lehet kenni, én speciel ujjal kentem rá, belül is kinyomtam egy kicsit. A fenti képeket láthatod nálam hogy fest a kupak. A szilonak kell 24 óra száradási idő. Én kb 22 óra múlva kezdem el használni, azóta is jól zár.
     
    Tyler kedveli.
  17. andrashodi
    Épp nem fórumozik ...

    andrashodi Kertész szaki

    Tag:
    Júni 9, 2011
    Hozzászólások:
    271
    Kedvelik:
    210
    Hely:
    Budapest VIII. kerület
    Szerintem furd es ne vagd a kupakot, en kb. 2 merettel kisebbre furtam, mint a csoatmeroje, sregen levagtam a cso veget es atteptem egy fogoval. Ragasztas nelkul is franko lett igy. Ha begyurodik a cso, ott ereszthet, addig forgasd benne, mig kerek lesz a keresztmetszete (de szukebb, mint alapbol)!
     
    Tyler kedveli.
  18. Tyler
    Épp nem fórumozik ...

    Tyler Főkertész

    Tag:
    Ápr 17, 2012
    Hozzászólások:
    232
    Kedvelik:
    295
    Hely:
    Budapest
    Köszi a tippet, meg fúrtam a lyukakat új kupakokra, most elvileg jol zár ragasztó tömítés nélkül is. Nincs meggyűrődve a cső, szépen tartja a formáját a szűkebb lyukban is. Holnapra kiderül hogy működik.
     
  19. Memphis
    Épp nem fórumozik ...

    Memphis Főkertész

    Tag:
    Okt 11, 2012
    Hozzászólások:
    663
    Kedvelik:
    488
    Hely:
    Bonyhád
    ma reggelre megállt a csoda... Kb 2 napot ment. Most próbáltam működésre bírni egy kis friss élesztővel. Amikor élősszőr lecsavartam a kupakot, vártam valami durva szagot, de azt kell mondanom, a frissen feloldott élesztőnek erősebb az illata, mint a löttynek amit használnék. Most durván 1bubi/5sec van. Még gondolkodok mi lehet a baj. Lehet hogy északára letekert bubiszámláló kupak miatt csökken a nyomás a másik palackban is, és ez nem tetszik az élesztőnek, lehet a hőmérséklet ingadozás....
    Nemtom....
     
  20. Szabó Dániel
    Épp nem fórumozik ...

    Szabó Dániel Kertész szaki

    Tag:
    Dec 18, 2012
    Hozzászólások:
    372
    Kedvelik:
    80
    Hely:
    Gyöngyös
    Nálam a 2 dl cukor, 10g élesztő még termel... Bár én 1 literes flakont használok gyárnak, a hőmérséklet pedig 27 fok körül van a szobában.
    2,5-3 sec / 1 bubi.
    Estére csak a "gyár" kupakját lazítottam meg..
     

Aktuális oldal megosztása