• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Fontos [2013. Nov 11 ] HAC 2013 Akvakertész verseny (Green Aqua)

Egyébként az évek alatt egyre markánsabban kialakult, hogy egyáltalán nem beszéljük meg, hogy melyikünknek ki a favorit stb. Direkt nem hatunk egymásra. Jobb ez így, higgyétek el ;)
Ha én egyszer elkezdek dicsérni egy akváriumot... vagy ne adj Isten fikázni... ugye... :D
Mindig legalább 5-6 bíró van, pont a kilengések tompítására. Végre volt időm végignézni a HAC oldalt és 1-2 kivétellel el tudom fogadni a sorrendet.

Részemről már az is felvetődött, hogy ki kéne venni a versenyből a díjazást, mert sokakban ez okozhat feszültséget, miközben ez inkább egy játékos versengés akar lenni.
 
Részemről már az is felvetődött, hogy ki kéne venni a versenyből a díjazást, mert sokakban ez okozhat feszültséget, miközben ez inkább egy játékos versengés akar lenni.

Ez érdekes. Elsőre valami viccet akartam írni ...

De jobban belegondolva, tök érdekes lenne, ha tényleg nem lenne díjazás. Csak az elismerés. Érdekes gondolat! :rolleyes:
Erre van példa?
 
Vandor serleget! Xd
Megcsinaltam helyezesekkel a sorrendet. Akit erdekel tegye meg nem sok ido DE nem erdemes :) elso 10ig 2 pozicio valtozna csak.
Szoval tul sokat foglalkoztam ezzel. Befogtam a szamat :) nem erdemes tulporogni...jo ez igy.
 
Egy észrevételem van csupán, egyébként nekem a pontozással semmi bajom...;) Az XLS-t elemezgetve nagyon kijön, hogy kis létszámú volt a zsűri. A pontozólapokon szereplő értékek összesített függvényének nagy szélsőérték kilengéseinek oka is ez. A több és szórtabb pontértékekből képzett függvények konszolidálnak, és leszelik a kilengéseket, a végeredményt középre húzzák, átlagolnak . Köznyelven ez úgy néz ki, hogy több szem többet lát. :) Nyilván a legkiegyensúlyozottabb függvényt akkor kapjuk, ha több százan pontoznak, ez viszont vicc. Összességében nem hinném, hogy radikálisan átmozgatta volna a helyezéseket, de az 1. hely kimagasló voltától eltekintve a szoros mezőnypontszámok miatt onnan lefelé bizony lehettek volna érdekes átalakulások. Amúgy ez csak észrevétel, inkább szájtépés, a HAC jó, szép és szeretjük. ;)
egyébként kb. ugyanerre jó a mértani átlag a számtani helyett -- simítja az extrémeket. De most már ezt nagyon túlpörgettük :D
 
ööö Uraim, végigolvasván az előző pár oldalt, én egy dolgot nem értek: miért gondolja bárki, hogy egy akvárium megítélésében objektív, mindenki számára mérhető, érthető és elfogadható eredmény születik?
A bírákok :D szuverén individumok, NEM fogják egyformán látni és megítélni akváriumainkat.

Másrészt: ha nevezel a versenyre, elfogadod, hogy ők bíráskodnak, mert megbízol abban, hogy "szakmai" szemmel, elfogultság nélkül ítélik meg a produktumot.

Ha meg nem így gondolod, akkor nem nevezel, mert nem kötelező :D

Én így gondolom... neveztem, kaptam véleményt, tanulok belőle, volt buli, a bírák (!):D fizettek egy sört, jót dumáltunk. Ennyi ... (y)

Jövőre is megpróbálom, hát ha összekalapálok valami jobbat... de má' milyen lenne ha nyernék egy külső szűrőt? :D

Alapjaiban rengetné meg amatőr aquascaper világnézetemet ...:hilarious::hilarious: Tele tudnám építeni szinte az egész akváriumot :eek:
 
Persze most lehet mondani hogy elfogult vagyok, de végig néztem az összes kategóriát és hellyel - közzel ugyanazt a sorrendet állítottam.
Az, hogy a zsűri beszélje meg egymás közt a pontozást szerintem hülyeség, épp így nem érvényesülne az első benyomás, ami szerintem a legfontosabb dolog.
Ami a HAC kiterjesztését illeti nemzetközi versennyé, én speciel nem tartom jó ötletnek, és itt a miért:
Ez olyan mint a magyar narancs, bár ez sokkal édesebb és szebb is :) , de a miénk. Vannak olyan akváriumok amiken kicsit több a javítani való, mint az első egy-két oldalon szereplőkön, de mertek indulni a versenyen. Ha kiterjesztjük nemzetközi versennyé talán megcsappan a magyar "amatőr" kategória, (és ezzel senkit se szeretnék megsérteni, én is ide sorolom magam) mert még kevésbé meri nevezni az akváriumát. De így pont az a tendencia veszik el, hogy évről évre több az induló, és csak a magyar profik indulnak majd.
Van a fórumon pár akvárium amit hiányoltam, pedig lett volna helye legalább a közép mezőnybe, de a készítő nem meri elindítani.
Ha szeretnétek egy magyar vonatkozású, de nemzetközi versenyt, akkor szerintem legyen egy külön erre az első negyedévben, félévben, egy HAC nemzetközi, így marad egy "nekünk" meg lesz egy amiben aki akarja megmutathatja nemzetközi szinten is. Aki akarta már indulhatott nemzetközi versenyen.
A díjazásról még pár gondolat. Amennyiben van rá szponzor szerintem továbbra is mehetne, sok olyan embernek lehet ez nagy támogatás és lehetőség akinek kevés pénzmag áll a rendelkezésére, nem beszélve hogy ez is ösztönző erő tud lenni.
Persze, most jöhet az, hogy mi van ha mindig ugyanaz nyeri meg a versenyt. Igyekezni kell, nincs lehetetlen. Sok esetben minden technika adott, csak a kreativitás szab határt. Rengeteg mindenkinek van már nagynyomású co2-je, jó világítás, szűrő stb, tehát rendelkezésre áll minden, de nem megy mégsem. Ott van az első két helyezett, lehet tátani a szánkat és próbálkozni. :) Nincs bérelt első második harmadik hely, minden évben kiadó. Az pl hogy Cecska mester csak alkotni tud, nem róhatja fel senki neki :D ;)
Egyébként ilyen még nem volt asszem, hogy ennyire kifogásolják az eredményt, lehet ez az xls kiadás nem volt jó ötlet, mert nem a hibákból tanulnak egyesek hanem keresik a hibát.
Ez csak az én véleményem, uff én beszéltem.
 
Egyébként ilyen még nem volt asszem, hogy ennyire kifogásolják az eredményt,

Nem volt ez olyan vészes azért. Teljesen pozitív visszajelzésnek veszem mindenféle rosszindulat nélkül. (y)
A kis gondolatébresztőt inkább ilyen oldaljegyzetnek írtam, hogy jobban bele lehessen látni a pontozásba.

Rengeteg mindenkinek van már nagynyomású co2-je, jó világítás, szűrő stb, tehát rendelkezésre áll minden, de nem megy mégsem.

Ez egyébként tényleg tök érdekes. a HAC első éveiben még óriási szakadék volt a jól felszerelt akváriumok és a low tech akváriumok között. De a mostani győztesek kezében sincs semmi olyan eszköz ami különleges lenne és ami másnak ne lenne az első 20-ból pl.
Jó példa erre pl Cecska nano 1 helye CO2 és rendes szűrés nélkül.

Itt előjön a képzelőerő, a ráfordított idő, kreativitás stb. Ettől lesznek mások az akváriumok.
 
@dobti most nincs kedvem ollozni. De itt senki nem kerdojelezett meg semilyen eredmenyt :)
Csak belestunk a pontozasba es megvitattuk mi lett volna ha. A vegeredmeny az lett h nem kell bolygatni a rendszert. Ennyi.
A forma1 ben is a szabalyvaltozasok miatt kiszamoltak hogy az elmult evekben ki nem lett volna vilagbajnok. Es valtoztat valamin? Nem. Csak erdekesseg.
 
Részemről már az is felvetődött, hogy ki kéne venni a versenyből a díjazást, mert sokakban ez okozhat feszültséget, miközben ez inkább egy játékos versengés akar lenni.
Hát igen, ez kicsit olyan, mint a F1-ben az, hogy a leggyorsabb indulhat a legelőnyösebb helyről. :p
Azért valljuk be, hogy kreativitás, profizmus, stb ide vagy oda, de elegendő befektetett pénz nélkül nem nagyon van esély bekerülni az élmezőnybe, ez a brutális díjazás meg csak tovább tágítja ezt a gap-et.
Ez nem morgás szeretne lenni, mert nekem aztán 'hótt mindegy, hogy mik a szabályok, meg hogy megy a pontozás, mert nem érint sajnos. :D
Nyilván valamivel inspirálni kell (?) az embereket, hogy megméressék magukat.
 
Nekem sajnos csak most sikerült végig néznem a dedikált honlapot. Bámulatos világokat teremtett mindenki, én őszintén remélem hogy itthon egyre nagyobb tempóban fog terjedni ez a hobbi, jól csináljátok! Öröm ezeket látni. Gratulálok mindenkinek! :)
 
Szeretnem megkerdezni,hogy az összes nevezö kap egy certifikat-tet(oklevel?)vagy csak az elsö 10?
 
Csak a mezőny első fele.
Jövőre lehet csavarunk ezen.
Hät azert ezen sztem mindenkepp kene vältoztatni.Egy kezdönek(pl en is)ez egy olyan dolog amire büszke lehet,es mindegy ez most egy 11-ik,34-ik,vagy utolso.Ez egy megmeretes,amit erdemes megbecsülni.Nekem eddig mind a 2 emlek oklevel fent van a falon az aki fotojäval,a lepcsö forduloban,es hät ennek is örültem volna valamilyen formäban(Az utokornak,meselni,hogy annak idejen mivel töltötte a PAPA az idejet)hehehe,na jo olyan öreg meg nem vagyok.
 
Back
Oldal tetejére