• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

2009 AGA International Aquascaping Contest

Én is szeretnék gratulálni a nevezőknek természetesen,valamint mindenkinek,aki az akiját itt közzétette és ennek a gyönyörű hobbinak hódol.
 
Gratulálok én is a versenyre nevezett kertészeinknek.
Nagyon szépek lettek az akik.Csak így tovább!!!!!!!!!!!!
 
Labirintkopoltyus said:
Azért elég furcsa technikai adatokat lehet olvasgatni itt-ott...

Akarsz róla beszélni? :ugeek:

:p

Egyébként bátran dobd fel a furcsaságot amit találtál kidumáljuk legalább.
 
Persze lehet csak számomra furcsák ezek az adatok. De bennem teljesen az volt hogy minden akvárium ami egy ilyen színvonalú versenyen indul minimum T5 világítás 10X megforgatás. Ahogy a nagy könyvben meg van írva. De lehet látni T8as világítást meg kisebb szűrővel ellátott gyönyörű akváriumokat és pár eheim classicot :).

egy T8as példa:
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2009.cgi?&op=showcase&category=0&vol=1&id=28

más egy ekkora akváriumban 2 1000l/h szűrőt használ ő meg egyel is megoldotta:
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2009.cgi?&op=showcase&category=0&vol=1&id=71
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2009.cgi?&op=showcase&category=0&vol=1&id=127

Ahhoz képest mekkora dzsungel "csak" 3X39w:
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2009.cgi?&op=showcase&category=0&vol=1&id=70

A legfurább világítás pedig 3X24w egy 90cm hosszú akvárium felett. Jó persze milyen növényeket telepítünk, de a fórumon már egynbél többször jött vissza világítás rovatba hogy 80cm széles akvárium fölött is necces már a 24w-os T5 cső.
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2009.cgi?&op=showcase&category=0&vol=1&id=201

Végén pedig ismét elmondanám számomra azért okozott meglepetést néhány technikai adat mer úgy gondoltam hogy itt minden akvárium a "nagy könyv" szerint működik. Persze Keymaker már sokszor elmondta hogy egy akvárium technikai részét úgy érdemes megválasztani hogy mekkora mozgásteret akarunk magunknak.
 
Sok függ attól milyen növényeket tevezel az akihoz. Nálunk még inkább szimpátia vagy divat szerinte kerülnek be a növények.
A versenyre nevezett akik között sokkal több a tudatos tervezés.

Mohák fölé nem kell durva világítás. Pl. az első linknél.

A gyenge szűrés erős szűrés illetve a flow is egy választható dolog. Gyenge szűrés lehet elviszi az akidat, a növények szépen fejlődnek, de sokkal jobban kell figyelned mindenre. Pl vízcserék, tápozás, telepítés, nyírás. És így sem tartom kizártnak, hogy egy idő után a nem megfelelő keringetés miatt a mulm megül a sűrűbb növényeknél.
Talán extrém takarítások segítenek.

Horror időket lehet eltöllteni az akival és itt sok esetben nem 1 órás heti vízcseréket csinálnak egyébként sem. Naponta több órát foglalkoznak a legtöbbjükkel.
Szóval a bebiztosított akváriumok időt spórolnak és kevesebb hibalehetőséget adnak.

Ha a tápozás, co2 stb nem okoz gondot kísérletképpen meg lehet próbálni egy következő setupnál hogyan működne egy ilyen rendszer. Akkor már lesz összehasonlítási alapod és talán nem kudarcal végződik a történet, mint most az első akiknál végződne egyébként.
 

Igen itt egyértelműen a moha miatt elégséges a fény. (Flame Moss, Crystal Moss, Little Triangle Moss)
Viszont remek példa, hogy ebből is lehet szépet csinálni, ami megállja a helyét egy versenyen is.


Annó a 200-asom csak egy Rena XP2-vel ment (1050 l/h) nem volt semmi gond. Be kell tartani a a vízcseréket, nem szabad túletetni a halakat és itt lehet engedni a nadrágszíjon én ezt vallom. Persze,mióta hozzátettem egy 700 l/h-s szűrőt azóta sokkal tisztább a vizem.


Itt azt gondolom,hogy a meredek emelkedés és az aki relatív alacsonysága sok mindent megmagyaráz. ahol fényihgényes növények vannak, maximum 35 cm-re, vagy közelebb vannak a fényhez. Csalt! :)

A legfurább világítás pedig 3X24w egy 90cm hosszú akvárium felett. Jó persze milyen növényeket telepítünk, de a fórumon már egynbél többször jött vissza világítás rovatba hogy 80cm széles akvárium fölött is necces már a 24w-os T5 cső.
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2009.cgi?&op=showcase&category=0&vol=1&id=201

Ez Peter Kirwan akija. Ő tavaly elhozott minden díjat. Gondolom meg akarja mutatni, hogy lowlightban is lehet alkotni, de azt nem szabad elfelejteni, hogy ő nem ma kezdte.

Végén pedig ismét elmondanám számomra azért okozott meglepetést néhány technikai adat mer úgy gondoltam hogy itt minden akvárium a "nagy könyv" szerint működik. Persze Keymaker már sokszor elmondta hogy egy akvárium technikai részét úgy érdemes megválasztani hogy mekkora mozgásteret akarunk magunknak.

Nem létezik "nagy könyv". Elfogadott nézetek vannak. Az eredmény mutatja meg, hogy mi járható és mi nem. Sok járható út van. Éppen ez a jó az akvarisztikában. Azonban az akik nagy része hasonló paraméterekkel bír. Talán ez lehet a "nagy könyv" De ezt a tapasztalat írta... ;)

Azért én is találtam furcsát.
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2 ... ol=0&id=77
54 liter: 150W fény.... 3 szál gaz. Merész... :D
 
Labirintkopoltyus said:
Végén pedig ismét elmondanám számomra azért okozott meglepetést néhány technikai adat mer úgy gondoltam hogy itt minden akvárium a "nagy könyv" szerint működik.
Vagyis EI módszer, 1 W/l fény, CO2 befecskendezés, 10x forgatás/szűrés. Aki pedig eltér ettől, arra nézünk, mint európai felfedezők pl. a kengurura: "ilyen állat márpedig nincs". Úgyhogy a következő versenyeken már csak a renitensek adják meg a technikai adatokat, hisz a többieknél egyértelmű.

Labirintkopolyús said:
Persze lehet csak számomra furcsák ezek az adatok.
Szerintem nem csak neked érdekesek. De hasonlítsd össze a Naplók és az El Natural & Low Tech témakör terjedelmét, aktivitását. Szépen magyarázza/alátámasztja a rácsodálkozást.

Nigro said:
Sok járható út van. Éppen ez a jó az akvarisztikában. Azonban az akik nagy része hasonló paraméterekkel bír.
Szép "magyar" kifejezéssel uniformizálódnak, így aztán hiába a sok járható út, mert használaton kívül benövi őket a gaz (helyett valamelyik Eleocharis, Hemianthus). Szóval a globalizáció ide is betette a lábát. Azt vettem észre, hogy beszűkül a felhasznált növények változatossága. Az AGA idén tizedszerre rendezte meg a versenyt és ennyi év után már megfigyelhető egyfajta evolúció. Az előző években az volt a lényeg, hogy ki tud több és ritkább növényt felhasználni, mostanában viszont fontosabb lett az elrendezés és a tereptárgyak. Így már értem, miért elterjedtebb az akvakertészet kifejezés a növényes akvarisztika helyett. Utóbbi kimondottan a növényekről szól, viszont pl. a sziklakertészet az előbbi fogalomba tartozik.
 
Back
Oldal tetejére