• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Érdekes algásodás,és más egyéb probléma, mi lehet a baj?

C

Chromis

Vendég
Kérlek segítsetek.:)


180 liter-ebből a táptalaj+aljzat levesz egy 7 centit.kb 15 litert.

4x t8 = 2x 10.000 kelvin , 4700k plant +6500k ezek, 20W, + 3x 18W

1x t5 24W 4700 plant + 1x 80W power compact hideg fehér 8.000 k plant

+8x 8 cm ventik a lápmák felett, melyek hűtenek.Így max 28 fok, de átlagban 26

Naponta világít 5 órát, 2 órás szünet, majd megint 5 órát. Így napi 10 óra világítás.

Nagynyomású co2, dropchecker szerint optimális beállítás.Így a Ph 8 as kh nál, 7,1 es Ph. 24 órában megy.A ph ingadozás elkerülése végett.

Külső szűrő atman ch 1200 = 1550 liter/h, rajta 9 wattos uvc, mely nem aktív.Az átfolyási sebsebég max 100 liter/h val kisebb.Töltet: bioball, lávakő, perlon szivacs vatta,kerámia golyó, műgyanta tasakos, clear water professional plant, nitrát, nitrit megkötő, +kénhidrogént lebontja.
Ez utóbbival és nélküle is probáltam.

Jobb oldalról fentről lefelé a bal sarkáig, megy a befúvó csonk. A hátsó oldalon, bal alulról egy 400 liter/h power hed mely a jobb hátsó sarokhoz viszi tovább a cirkulációt a beszívó csonkhoz.

Víz paraméterek:

co2_= 20
ph 7,1
kh= 8
PO4 0,25-0,35 között


Táp: Easy Lif-happy plant, 2 napja easy life- happy Ferro, JBL kunglen tápgolyó, +jb aljzat rajta-2,5-3 mm es előírás szerint ,fehér márvány kavics.

Élővilág..

Növények: Hemianthus micranthemoides, Bacopa monnieri , Ceratopteris thalictroides, Eleocharis acicularis,Láng moha Taxiphyllum sp, Lithorella uniflora , Echinodorus magdalensis (quadricostatus) ,Hygrophyla guyanensis.Valiznéria, Bacopa Langiera
Halak: Cynotilapia afra luwino 1 db hím+ 3 db nőstény, 4 db Aulonocara maylandii, 1db 20 centis Leporacanthicus galaxias, 1 db Mbenji blue hím, kb 15 centi.
Tudom, hogy növényesbe sügér, az merész választás.De sok év óta, voltak a sügerek, és most jőtt a növényezés.Szerencsére nem bántják a növényeket, nem túrják az aljzatot.:)
Problémák: először barna alga, ekkor bővítettem a fényt.Ezután, minden szépen nőtt.Egészséges szép színű volt, nem deformált minden.Kb 2 hétig.
Ezután, az eleocharis, szépen hozta a hajtásait, majd elkezdtek barnulni,nem hoz új hajtásokat, 2 hete a lithorellának, körbe elrohadtak, majd lehullottak a levelei, középen új friss hajtások nőnek, de körbe csak rohad, egy hónapja.
A hemiantus berohadt, most hozott pár mikro hajtást, de az is kezd rohadni.
A valznéria régi levelei elsárgultak, az új hajtások, ilyen barna néhol átlátszó színűek.
A bakopa monnieri ,fele barna algás , de az fixen áll rajta nem változik. A felétől felfelé zöld alga pontok rajta , az sem változik, a feljebb lévő levelek, csavartak ,deformáltak.Kb a víz felszíntől 5 centire, szépek egészségesek.
Bacopa Langiera: Minden új hajtás, sárgás fehéres, régiek felül , tehát az újak sárgás halvánnyá váltak, majd elkezdet rohadni.A régi levelek könnyen sérülnek.Szakadozottak de csak ez, a többinél nem.Némelyik levélnél, barna alga.
Ceratopteris thalictroides: Gyönyörűen nő, normális ütemben, szép üde egészséges.
Taxiphyllum sp, elrohadt teljesen.
Echinodorus magdalensis_ átlátszó pár levél, világos sárga részek.Növöget az egyik, a másik szétrohadt.
Hygrophyla guyanensis- nagyon jól van, pár levél végén a hegyeknél pici barna alga , amúgy egészséges.
Középen a sziklán, zöld alga csomókban, valamint az üvegfalakon, letakaírtottam, visszajön.
Próbáltam 2 fajta kombi, easy life alga ölőt.Nem ért sokat, és amúgy sem szeretnék ilyen szereket használni.
Nem vészes, de terjed , nagyon lassan, de terjed.
Mi lehet a baj? Mit csinálok rosszul? Teljesen értelmetlen, hogy barna alga is van meg zöld alga is.
A növények mindent megkapnak, majdnem minden létező formában.
Valami még se jó.
Kérlek segítsetek, nekem.Köszönöm.

Hetente próbáltam az 50% vízcseréket, a 30 at is.
Utána tápozni, és nem utána tápozni is, az állapot változatlan volt.
Gondoltam vas hiányra, de 6 hete megy az akvárium, az aljzat tele van tápanyaggal, de nagy vastartalmú, kunglen golyók is ott vannak.+ a mikro és makro tápanyagok.
 
Eléggé tömény infó áradat,de amik egyből szemet szúrtak,hogy eléggé durva kombó a világításod,gondolok itt a 4 fajta színhőmérsékletre!
Továbbá a 238w (ha jól számoltam) eléggé durva!Ennyi fölösleges,illetve eléggé megnehezítheti a helyzetedet,azt meg pláne nem értem,hogy miért 10 órát megy ennyi világítás és a 2 óra szünet sem feltétlenül jó a növények szempontjából!
A tápozásod nem éppen a megfelelő,mondhatni hiányos,mivel nincs is tápozásod,a carbo és a ferro csak kiegészítő tápok!
A barna algád a nem megfelelő biológiai szűrés következménye,illetve,hogy a növények bomlása/elhalása szintén nem javít ezen a helyzeten!
Amennyiben fehér márvány őrlemény a talajod,az sem feltétlenül szerencsés!Továbbá a CO2 pedig csak pocsékolás,hogy 24 órában megy!
Szerk.:a világításod elvileg több,mint 5 WPG,ennyi fénnyel elvileg nem is kéne 10 órát világítanod! :)
 
Köszi a választ, a világítás, 154W t5 nélkül, vele, 178W.Tehát kb 1w/L.A színhómérséklettel lehet a baj. Bocsi elírtam, javítom is.Ez az első topikom.:) Az easy life, és easy ferro mind a kettőbe teljes mikró makró tápanyag van.CArbot, nem használok, de van avval is próbáltam.A szünetet sok helyen olvastam, hogy jó, de akkor lekapcsolom.Sokszor este vagyok, otthon, és amiatt csináltam, úgy.Hogy 12 től 5 ig. 5 től 7 ig szünet. Majd 7 töl, 12 ig világítás. HA átrakom egyszerre x időre, akkor mindegy mikor megy? pl 16 tól 12 ig? VAgy fontos, hogy délelőtt menjen? A Green Aqua oldalán olvastam a 8-10 órása világítási időt.
A elhalt növényeket minden nap kiszedem. Mi lenne az optimális biológiai szűrés? Van benne nitrifikáló baktérium kultúra.
A fehér márvány igen azt tudom, kálcium magnézum többlet végett?
A co2, ha lekapcsolom éjszakára majd felkapcsolom, akkor össze vissza ugrál a ph.Az nem kedvez az algának nem?

Köszi, a segítséget, hogy tovább?

Üdv:)
 
Akkor viszont rosszul írtad le,mert már számoló géppel is összeadtam és a szerint is 238 jön ki!
Az easy life a márkája azoknak a folyadékoknak,amit használsz!Ezekből csak az derült ki,hogy ferrot használsz,azaz vasat.A nem teljesen komplex növénytáp ennél a gyártónál a profito,amennyiben azt is használsz,úgy abban sincs meg minden tápanyag (Nitrát és Foszfát hiányzik)!A carbot csak javasolni tudom,akár ecsetelhetnéd is,hogy mi a baj vele! :)
A világítás szinte mindegy,hogy mikor megy,a lényeg,hogy egy huzamban!Nekem is este 22:00 kor kapcsol le,hogy ha dolgozom,akkor is lássak belőle valamennyit!
Annyira nem vagyok otthon víz kémiában,de ha jól emlékszem a márvány ügyesen vissza ránthatja pht,szóval emiatt nem az igazi! (javítsatok ki,ha tévedek!:oops: )
A ph ingadozása leginkább semminek nem használ,max az algáknak!
 
:D 180 liter-ebből a táptalaj+aljzat levesz egy 7 centit.kb 15 litert.

4x t8 = 2x 10.000 kelvin , 4700k plant +6500k ezek, 20W, + 3x 18W

1x t5 24W 4700 plant + 1x 80W power compact hideg fehér 8.000 k plant

Én így értettem, lehet rosszul fogalmaztam, mindegy, A lényeg így értendő= 20watt+3x18watt+24 watt+80 watt =178 watt.:)

2 fajta easy life létezik, ez nem a profito tipusú, hanem a happy plant, és a happy ferro tipusú.Mindkettőben minden kivéve az amit mondtál.

A carbóval semmi bajom, de feleslegesnek találom, nagynyomású co mellé.:)

A foszfát egy alatt van amit írtam, 0,25,03 as, a növényeknek ez elég elvileg, de a vízcserék úgy is felnyomják.Mert nem ozmo vizet használok.A nitrit lehet kevés, az anerob kolónia, és clear water közeg miatt.De azért a sügérek, csinálnak, az is biztos.

Nitrogént adagoltam neki külön, én is vagy vas hiányra vagy nitrogén hiányra gondoltam, a bacopa állapotából, de nem jött be.Ez sem.:(

Írtad, hogy biológia szűrésem gyenge, ezalatt mit értesz? Növényesbe 10x kéne átforgatni óránként? Vagy a szűrő közeg?

A világítást, köszönöm, ezentúl így lesz.Evvel a watt számmal, mehet a 10 óra? vagy próbáljak meg 9 et, esetleg 8 at? Vagy kapcsoljam le a 2 w t5 őt?

A márványról én csak azt tudom ,hogy nem túl jó a növényeknek, de az elmegy kategória.A ph stabil nem ingadozik.Kivéve ha a co.De ez természetes.

A ph ingadozást az algára értettem én is.Mágnesszelep, ph computer egyenlőre nincsen. Ezért megy 0-24 be.Vagy mi lenne az ideális? Problémát jelent, vagy inkább jobb a stabilabb ph?

Mi lenne az ideális fénycső párosítás?kelvinben
 
Először is rakj a szűrődbe rendes szűrőanyagot és a clear water-t nagyon gyorsan vedd ki.
Kiszedi az összes tápanyagot ,amit beszórsz.
Easy Life Happy Plant, ilyen növénytáp nincsen,Heppi Life Heppi plant van.Enyhén szólva ez alkalmatlan növényes akváriumhoz.
Főleg,ha ilyen erős világítás megy.Az elégtelen tápozásra utal,hogy csavarodott levelek vannak egyes növényeken.
Az Easy Life-nak(nem heppi life) vannak jó tápjai,de az összeset kell használni,hogy eredményt érj el.
A világítás egyben menjen,de ne az összes egyszerre,amíg nincs megoldva a tápozás.
Világítasz ezerrel, de nincs tápozás,nincs biológiai szűrés.
A Co2-t pazarlás egy24 órában járatni.Nem olyan mértékű a ph ingadozás,hogy ez probléma legyen.
A barna alga nincs összefüggésben a világítással, az elégtelen szűré miatt van.
Sok a probléma nálad,olvasgass még itt a fórumon,hogy megértsd az összefüggéseket.
 
Rendben köszönöm, sera siporax 2 kg,és Seachem matrix 2 kg, az jó lesz? A műgyanta marad, a clearwater plantes, az sem jó? dobjam ki belőle? 7,5 liter a közeg.Abba még van a szivacsok is.Így elég a közeg, vagy mást ajánlanál bele? A szűrés átfolyási sebessége elég, ehez az akváriumhoz?:)

Én majdnem végig olvastam, az egész formot, + szinte mindent.De tök ellentétes dolgokat írnak.Így elég nehéz.:(

És sorry mindenkitől, igen happy life happy plant van. Meg ferro.Elvileg a szaküzletben bevált, nekem is, szépen nőttek tőle a növények, míg meg nem jelent az alga.De akkor lesz Green Aqua mikro , makro.Az gondolom jó? Remélhetőleg az is heti, nem napi.

Rendben köszönöm, 2 le lett kapcsolva, egy t5 egy t8.:D A világítás egyben fog menni, csökkentetett módon 10 óra? Amúgy is 10 óra? Vagy 9, 8 mennyi az optimális? Azért kérdezem ezeket, mert mindenki ír mindent.ÉS picit elegem van abból, hogy megveszek mindent, aztán, nem jó.

Oké, akkor villanyoltás előtt, és után egy órával, fog menni a co2.Kb egy 0,6 0,7 et ingadozik így , nem baj.Várat magára amíg nem lesz kontroller.:)

Összegezve, kérlek még ebben segíts, köszönöm a kielégítő válaszokat , mindenkitől idáig.:D
 
Rendben köszönöm, sera siporax 2 kg,és Seachem matrix 2 kg, az jó lesz? A műgyanta marad, a clearwater plantes, az sem jó? dobjam ki belőle? 7,5 liter a közeg.Abba még van a szivacsok is.Így elég a közeg, vagy mást ajánlanál bele? A szűrés átfolyási sebessége elég, ehez az akváriumhoz?:)

Én majdnem végig olvastam, az egész formot, + szinte mindent.De tök ellentétes dolgokat írnak.Így elég nehéz.:(

És sorry mindenkitől, igen happy life happy plant van. Meg ferro.Elvileg a szaküzletben bevált, nekem is, szépen nőttek tőle a növények, míg meg nem jelent az alga.De akkor lesz Green Aqua mikro , makro.Az gondolom jó? Remélhetőleg az is heti, nem napi.

Rendben köszönöm, 2 le lett kapcsolva, egy t5 egy t8.:D A világítás egyben fog menni, csökkentetett módon 10 óra? Amúgy is 10 óra? Vagy 9, 8 mennyi az optimális? Azért kérdezem ezeket, mert mindenki ír mindent.ÉS picit elegem van abból, hogy megveszek mindent, aztán, nem jó.

Oké, akkor villanyoltás előtt, és után egy órával, fog menni a co2.Kb egy 0,6 0,7 et ingadozik így , nem baj.Várat magára amíg nem lesz kontroller.:)

Összegezve, kérlek még ebben segíts, köszönöm a kielégítő válaszokat , mindenkitől idáig.:D

A szükséges fény mennyiségének kiszámítására van bevett módszer!

Fény, idő | Nigro Blogja

Érdemes ehhez tartani magad! :)
 
Végre ez egy hasznos, bejegyzés volt, idáig nem találtam Nigro blogjai között, meg sehol hasonlót.:D:D:D
 
Végre ez egy hasznos, bejegyzés volt, idáig nem találtam Nigro blogjai között, meg sehol hasonlót.:D:D:D

Pedig Nigro blogjában igen sok hasznos bejegyzés van :)

Egyébként ezt itt a fórumon is megtalálod, a világítás alatt!

Érdemes egy nagy fejest ugrani a fórumban és lehetőleg mindent elolvasni. Még azt is, aminek a címe esetleg nem kelti fel az érdeklődésedet, mert simán lehetnek benne olyan hasznos infók, amire nem is gondolsz.

tudom-tudom majd 100e hozzászólás. :)
 
Szerintem jobban jársz, ha nyitsz az akváriumodnak egy saját naplót, mert így nagyon kusza kigobozni miről is van szó!
Értem itt például, hogy 182 literes az akid, de 18W-os T8-at és 24W T5-öt használsz ami 60 és 55cm hosszúak.
A co2, nem tudom hol olvastad, hogy 24 órában kell mennie, de itt a fórumon, is azt tartjuk az ideálisnak, hogy a világítási időtartamban legyen optimális a co2 szint, ha éjszaka is megy akkor csak a halakat mérgezed meg vele. Ha a ph értéked 7,1, akkor tuti nem jó a co2 szinted, mert az ideális 6,7-7 között kell lennie!
Nyiss neki egy naplót, technikai leírással és képekkel és többet tudunk segíteni a témában!;)
 
Azoknak a nagy részét is átnéztem.:) A gond szerintem lehet ott van, hogy 80 centis széles a tank, és 50 centi magas.Kérdés a t8 asok átvilágítják-e? Lehet ezért van a baj.Köszönöm, a segítséged.:)
 
Azoknak a nagy részét is átnéztem.:) A gond szerintem lehet ott van, hogy 80 centis széles a tank, és 50 centi magas.Kérdés a t8 asok átvilágítják-e? Lehet ezért van a baj.Köszönöm, a segítséged.:)

Csatlakozom Cecska Mester javaslatához. Hozz létre naplót, és szépen részletesen írd le mid van és azt hogy használod.
Nekem rengeteget segítettek is a tapasztaltabb kertészek. Rengeteget lehet tanulni.
 
Azoknak a nagy részét is átnéztem.:) A gond szerintem lehet ott van, hogy 80 centis széles a tank, és 50 centi magas.Kérdés a t8 asok átvilágítják-e? Lehet ezért van a baj.Köszönöm, a segítséged.:)
Ha leengeded a vizedet 45 vagy 40 cm-re akkor nem gond!
Ezért kérnék/nénk naplót, hogy ilyeneket letisztázhatnánk!
 
Szerintem jobban jársz, ha nyitsz az akváriumodnak egy saját naplót, mert így nagyon kusza kigobozni miről is van szó!
Értem itt például, hogy 182 literes az akid, de 18W-os T8-at és 24W T5-öt használsz ami 60 és 55cm hosszúak.
A co2, nem tudom hol olvastad, hogy 24 órában kell mennie, de itt a fórumon, is azt tartjuk az ideálisnak, hogy a világítási időtartamban legyen optimális a co2 szint, ha éjszaka is megy akkor csak a halakat mérgezed meg vele. Ha a ph értéked 7,1, akkor tuti nem jó a co2 szinted, mert az ideális 6,7-7 között kell lennie!
Nyiss neki egy naplót, technikai leírással és képekkel és többet tudunk segíteni a témában!;)

Rendben, nem tudtam, hogy van ilyen köszi.:) Igen mert olyan széles majdnem, nagyobb nem fér bele.Így is a gyári armatúrát teljesen újra húztam belül. A dropchacker -re, ragasztható egy matrica a kh-s érték szerint.JBL dropc.Aszerint annyi az annyi.A co2 szint 20mg/ liter, és így 8 as kh, nál 7,1 a ph. Ha ez alá viszem a sügereknek is annyi.Meg nem tudom mivel mérni.Ahogy lesz egy kis időm, megírom, köszönöm, hogy ennyien segítetek. A szűrés tuti parás,A fény is nagyon sokat világít.Szóval ezeken változtatok.:D
 
Ha leengeded a vizedet 45 vagy 40 cm-re akkor nem gond!
Ezért kérnék/nénk naplót, hogy ilyeneket letisztázhatnánk!

Nem szeretném leengedni, azért van mellé a t5 és a 80 w power compact. Az égőtől az aljzat aljáig pont 5 centi van.Akkor elég? Mert aljzattal, van 50 centi.
 
Nem szeretném leengedni, azért van mellé a t5 és a 80 w power compact. Az égőtől az aljzat aljáig pont 5 centi van.Akkor elég? Mert aljzattal, van 50 centi.
Pont 45 centi van, nem 5!!
 
A világítási időszakban a co2 szintnek 25-30mg/l-nek kell lennie!!
A 20mg/l, kevés!!
 
A világítási időszakban a co2 szintnek 25-30mg/l-nek kell lennie!!
A 20mg/l, kevés!!
 
Back
Oldal tetejére